Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.03.2015.
15:06
potrosackisavetnik.rs, Vestionline A

Da li su kade i saloni za detoksikaciju prevare?

Prodavci građanima često nude razne čudotvorne proizvode koji će, navodno, pozitivno uticati na njihovo zdravlje. Kupci pristaju da plate i više stotina evra, nakon kratkih i efektnih demonstracija, koje su u stvari vešto maskirani prosti eksperimenti koje smo gotovo svi videli u školi, ili smo ih i sami radili uz pomoć Elektropionira.

youtube.com
 

Slobodan Stevanović iz Beograda, za Potrošački savetnik kaže da su ga iz firme B.P. Eurogrupa pozvali telefonom, da zakažu prezentaciju proizvoda Hydrosana u njegovom stanu. Kako kaže, u kadicu koja je priključena na struju, sipali su tri litra vode i so, a nakon toga su mu rekli da u uređaj stavi noge.

- Pola sata dok sam držao noge u vodi, voda je postala mutna. Prezenter mi je rekao da je to je iz mog tela izašlo. Rekoh, taman posla da ja imam toliku prljavštinu, šta je to sve - priseća se Slobodan.

Prezenteri su mu, kako Slobodan tvrdi, rekli da kontinuiranim korišćenjem tog proizvoda, koji iz tela izvlači otrovne supstance, može da reši brojne zdravstvene probleme.

- Oni su obećali da neću morati nijedan lek da koristim, imunitet će da se vrati, masnoće nema, krvni pritisak nema, normalizuje se sve, kao dečko, ali od sedamdeset godina - kaže Slobodan.

Slobodan je odlučio da ovaj aparat, koji navodno detoksikuje organizam, kupi za ne baš zanemarljivih 78.660 dinara. Ta cena mu je bila prihvatljiva zbog toga što su mu iz Eurogrupe dali mogućnost da taj novac isplati tako što će podići beskamatni kredit i proizvod platiti kroz mesečne rate od 3.760 dinara. Kako kaže, prezenteri su mu objasnili da će osetiti poboljšanje kada voda "prestane da bude prljava".

- Rekli su mi da proizvod mogu da koriste svi članovi porodice i ja računam to je isplativo - navodi Slobodan.

Slobodan, međutim, kaže da proizvod koristi već godinu i po dana i da je njegovo zdravstveno stanje isto. On je, kako kaže, počeo da sumnja da zamućenje vode nema nikakve veze sa otrovnim materijama iz njegovog tela, već da sama sonda zamućuje vodu. To smo proverili tako što smo proizvod uključili da radi, bez stavljanja nogu u kadicu. Voda je već tokom prvog minuta počela da menja boju, a nakon 15 minuta je bila smeđa, odnosno braon, što pokazuje da sam proizvod boji vodu.

youtube.com
Demonstracija elektrolize na Hemijskom fakultetu u Beogradu

Slobodan je, kako kaže, uz proizvod dobio tehničko uputstvo u kojem, između ostalog, piše da "medicinska istraživanja i svedočenja korisnika govore da HydroSana pomaže tako što: poboljšava limfnu cirkulaciju, stabilizuje imunološki sistem, stabilizuje nivo šećera i holesterola u krvi“.

Zamolili smo predstavnike firme B.P. Eurogrupa da nam objasne koja su to medicinska istraživanja pokazala da HydroSana pomaže u lečenju zdravstvenih tegoba. Odgovor nismo dobili.

Firma B.P. Eurogrupa je, prema podacima Agencije za privredne registre, u vlasništvu hrvatskog državljanina Bora Perkovića. Stručnjaci širom našeg regiona već duže upozoravaju javnost da su aparati i saloni za detoksikaciju samo prevare.

U tekstu objavljenom u hrvatskom listu Liječničke novine 2009. godine, profesor doktor Stella Fatović Ferenčić je iznela mišljenje da je to što ljudi veruju u delotvornost takozvane detoksikacije propust školstva, jer ne znaju da je kod takvih proizvoda zapravo reč o "ednostavnom pokusu s vodom, elektrodama i soli, dakle lekcija o elektrolizi za vrijeme koje dolazi do korodiranja“.

youtube.com
 

Igor Pašti, docent na Hemijskom fakultetu u Beogradu nam je sa svojim saradnicima pokazao kako pomoću elektrolize voda može da dobije razne boje, pa između ostalog i boju koja se pojavljuje u kadici koju je Slobodan kupio. U prvom slučaju, jednosmernu struju su propustili kroz rastvor koji čine voda i so, a u kome se nalaze elektrode od nikla. U drugom slučaju elektrode su od nikla i gvožđa. Igor objašnjava da boja rastvora zapravo zavisi od materijala od koga su napravljene elektrode.

- U prvom slučaju na katodi dobijamo vodonik, a na anodi dobijamo kiseonik i oksiduje se nikl tako da dobijemo neki talog koji je zelene boje, a u drugom slučaju dobijamo na katodi vodonik, a na anodi dobijamo neki oksid gvožđa koji je neke tamno braon, narandžaste boje i pada kao talog - objašnjava Pašti.

Na osnovu ove demonstracije, možemo da pretpostavimo da je, u slučaju Slobodanove HydroSane, došlo do korozije gvožđa, pa je kao rezultat toga voda dobila smeđu boju. Koliko može da se zaradi na ovakvim prevarama, uverili smo se kada smo na sajtu Alibaba pronašli da se HydroSana prodaje za 30 dolara, a Slobodanu su je prodali za 78 hiljada dinara. Slobodan je podneo reklamaciju u kojoj traži raskid ugovora, odnosno, povraćaj novca.

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, Slobodan bi mogao da dobije povraćaj novca u roku od godinu i 14 dana od zaključenja ugovora ako mu Eurogrupa nije dostavila obrazac za raskid ugovora. Prodavac je obavezan da dostavi obrazac za raskid ugovora za robu kupljenu van poslovnih prostorija prodavca, putem interneta ili telefona najkasnije prilikom isporuke robe. Ako je prodavac dostavio obrazac na vreme, kupac ima pravo da kupljeni proizvod vrati iz bilo kog razloga u roku od 14 dana od trenutka kada je primio robu.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji“. Izrečeni stavovi predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove Evropske unije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online