Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.01.2015.
07:48
Z. Marjanović - Vesti A

Kako su seoske žene podigle bunu

Još pre 20 godina žene planinskog sela Gornji Branetići odlučile su da osnuju Aktiv žena, a i danas su aktivne.

Milesa Aksentijević, predsednica Aktiva žena sela Gornji Branetići
 

- Život žena u srpskim selima nije nimalo lak i idiličan jer nose veliki deo tereta održavanja seoskog domaćinstva podnose žene i od njih zavisi njegov prosperitet. Još pre 20 godina odlučile smo da nešto promenimo u svom životu, priča Milesa Aksentijević, predsednica Aktiva žena sela Gornji Branetići, koja je gošća u ovonedeljnoj rubrici "5 minuta sa...".

Koja je bila vaša zamisao?

- Ženama u selu je dojadila činjenica da je muškarcima dozvoljeno sve, od sedenja u kafani i ispred seoske prodavnice, opijanja, izdavanja raznoraznih naredbi šta u kući treba da se uradi, do bavljenja politikom, a ženama ništa drugo nije preostajalo nego da dirinče na njivama, u štalama, da dočekuju i ispraćaju goste, da rađaju i podižu decu, peru, peglaju, spremaju ručak, vode računa o stoci i da ne nabrajam kakve su sve još obaveze žene u jednom seoskom domaćinstvu.

Kakva je tada bila reakcija muževa?
- Nije im bilo baš pravo, kao ni sada, ali ništa im drugo nije preostalo nego da prihvate našu odluku da bar donekle ulepšamo sebi život. No, kako vreme odmiče, tako se i muževi menjaju u smislu da prodržavaju ono što radimo, a mnogi od njih nam i pomažu. Da nije bilo naših ženskih putovanja, mnoge žene iz sela, među njima ja, nikada ne bismo videle Novi Sad, Sarajevo, Niš, mnogobrojne manastire koje smo do sada posetile.

Kako reaguju muževi kada krenete na putovanje?
- Ne znamo šta pričaju kada autobus odmakne, ali znam da uglavnom za nama mašu, popiju po pivo i vraćaju se kućama da urade ono što uobičajeno rade žene.

Stiče se utisak da su žene na neki način ucenile muževe?
- Da li je u pitanju ucena, ili su žene znale da ubede svoje muževe, to ne znam. Ali, znam da samo u našem selu ima više od 50 neoženjenih momaka kojima je veoma teško da se ožene.
Od muževa očekujemo da budemo poštovane i da shvate da i žene imaju pravo na odmor i poneku razonodu.

Nedelja 18.01.2015. 09:21
"BLAGO" njenom mužu . Mi možemo da se kurč.mo koliko god hoćemo ali uvek je onako kako žena odluči . To je priroda regulisala a ko tvrdi da je sve i uvek "kako on kaže" taj od sebe samo pravi budalu . Realno .
Nedelja 18.01.2015. 10:00
E onda sigurno imaš i mišljenje o tome - zašto muškarac voli da ima taj osećaj da je sve i uvek "kako on kaže"? Dadoh ti plus, naravno
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online