Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.01.2015.
21:31
D. N. Petrović - Vesti A

Gradi po Evropi

Punih 35 godina Sulejman Badić (60), poreklom iz pešterskog sela Gurdijelje, zarađuje hleb po Evropi, glavna baza mu je Luksemburg, gde živi sa porodicom, poslovi ga često vode u Belgiju, Holandiju, Nemačku, Austriju, Francusku, Italiju.... Sa trojiciom sinova, koji mu puno pomažu, Sulejman je najuspešniji u trgovini i građevinarstvu.

D. N. Petrović
Želi da se vrati: Sulejman Badić
 

- Kada je pokojni Zoran Đinđić došao na vlast, Sulejman se obreo u Novom Pazaru, a odmah potom i u Beogradu, osetio je, kaže, da se Srbija demokratizuje i otvara prema Evropi, želeo je da pomogne, pa je uz pomoć Đinđića, sa kojim se odmah razumeo i brzo sprijateljio, podigao modernu mlekaru u Delimeđu na Pešteru, pokojni premijer je lično došao da je poseti, bio je to prvi dolazak jednog predsednika vlade Srbije na Peštersku visoravan...

Na žalost, Zoran je kasnije ubijen, Srbija je jedno vreme zastala na evropskom putu, nije sve išlo kako sam očekivao, pa sam se vratio u Luksemburg, a moderna mlekara u koju sam uložio milione evra brzo je propala, jer sa velike daljine nisam mogao da pratim njen rad i vučem najbolje poteze, nije imalo dovoljno mleka za otkup i preradu, bilo je i raznih "podmetanja nogu" zbog kojih sam zastao sa ulaganjima u Srbiju - priča Badić dok u Novom Pazaru i na Pešteru provodi novogodišnje praznike.

Okupiti stočare

- Potreban nam je neko veliki oko koga će se okupiti pešterski stočari. Treba nam neko ko će garantovati otkup i izvoziti. Ako stvari krenu tim smerom definitivno ću se, možda i sa sinovima, vratiti u Srbiju i na Pešter, vratiće se još mnogo Pešteraca rasutih širom Evrope koji žude za rodnim krajem i najradije bi da zarađeni novac ulože u neku proizvodnju - poručuje ovaj širom Evrope poznati Pešterac.

Rodni kraj u srcu

-Uprkos jednom lošem iskustvu, nisam se odrekao rodnog kraja i želje da se jednoga dana, a ja bih želeo da to bude što pre, vratim tamo odakle sam davno, još kao mladić, krenuo u svet. Kupio sam, za početak, na Pešteru dvadesetak hektara zemlje, planiram da proširim "ranč" na kome ću gajiti ovce i krave, postoje idealni uslovi i za proizvodnju aronije i ribizle, možda u međuvremenu sine još neka ideja - dodaje Badić.

Ovaj biznismen gradi i višespratnicu u Novom Pazaru, delom za svoje potrebe, ali i za tržište. Ako posao krene dobro, gradiće još nekoliko stambeno-poslovnih kompleksa, očekuje pomoć države i veće razumevanje opštinski vlasti, ako ništa drugo da bar ne komplikuju sa dozvolama i drugim papirima.

D. N. Petrović
Sulejmanovo rodno mesto: Panorama Delimeđe
 

Ambijent za ulaganje

Da se ponovo vratim u Srbiju podstakao me je sadašnji premijer Aleksandar Vučić koji je, kao i moj pokojni prijatelj Zoran Đinđić, krenuo u odlučan obračun sa kriminalom i korupcijom, ozbiljnim reformama i približavanju Evropskoj uniji. Ako Srbija nastavi ovim putem, ako Vučićeve reforme budu imale uspeha, ako se stvori povoljniji ambijent za strane ulagače, eto mene češće u Novom Pazaru i na Pešteru gde su uslovi za proizvodnju zdrave hrane idealni i gde se uz relativno mala ulaganja može dobro profitirati - naglašava Sulejman Badić i hvali nameru premijera Vučića da na Peštersku visoravan dovede poznate proizvođače mesa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Italije.

Manje bespuća

Uprkos krizi i besparici, menja se Pešterska visoravan, sve je manje bespuća, a sve više asfaltnih puteva koji stižu i do najzabitijih sela i zaseoka. Počelo je sa Đinđićem, mnogo sati pričali smo o Srbiji i ovom kraju, želeo je dobro Pešteru i Sandžaku, planirao je da brzo oživi ovaj zapostavljeni deo Srbije, znao je tačno šta nam treba, a i ljudi su ga voleli, ne pamti se da je jedan beogradski političar bio toliko popularan među Bošnjacima u Sandžaku - priča Badić i dodaje:
- Razumeo nas je i Velja Ilić, i on je mnogo učinio za Peštersku visoravan, izgradio je mnogo puteva i zahvalni smo mu zbog toga.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.01.2015. 21:41
samo mi Djindica ne spominjite , on i njegova dosovska vlada su najvece zlo koje je moglo snaci Srbiju ... 450 hiljada radnika je ostalo bez posla zahvaljujuci Djindicu i njegovim strucnjacima ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online