Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.12.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Srbi dišu na škrge

Zagađenje vazduha u Srbiji i Crnoj Gori, u proseku, svake godine ubije 10.777 ljudi, pokazuje istraživanje evropskih organizacija za zaštitu životne sredine.

Genocid zagađenjem: Bolesti uništavaju stanovništvo
 

Prema izveštaju Alijanse za zdravlje i životnu sredinu (HEAL), Srbija i Crna Gora za petama su Bugarskoj koja zbog lošeg kvaliteta vazduha prednjači sa 11.000 preranih smrti. Alarm je uključio i izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), koji potvrđuje da je Srbija druga po zagađenosti u Evropi.


HEAL ističe da je u prošloj godini 73 odsto stanovništva u urbanim i urbano-industrijskim sredinama bilo potencijalno izloženo koncentracijama zagađivača iznad dozvoljenog, kao i da je 2010. više od 10.000 građana Srbije prevremeno umrlo zbog izloženosti suspendovanim česticama i ozonu.

Zdravstveni troškovi

Lanac smrti

- Ako pogledamo krovove starih kuća nadomak Azotare u Pančevu, vidimo da aerozagađenje na crepovima stvara sloj industrijskih štetnih supstanci. Kad taj otrov kiša spere, on ulazi u vodu i zemlju, pa tako i u biljke koje čovek jede. To je taj lanac smrti zbog zagađenja okoline koji mora da bude prekinut političkom voljom, podizanjem svesti, obezbeđivanjem sredstava i radom - kaže Pera Nikolić.

Posebno se ukazuje na ugroženost Beograda, Bora, Užica i Smedereva, gde je vazduh bio kvaliteta treće kategorije, a kao crnogorskog lidera zagađenosti označavaju Pljevlje, nadomak granice sa Srbijom.

Lekari u Srbiji i Crnoj Gori, kažu u HEAL, moraju sistematski da uzimaju u obzir ekološke faktore pri postavljanju dijagnoze bolesti pacijenta, da provere i informišu se o kvalitetu vazduha i angažuju na razvoju energetskih politika i opcija.

Koordinator HEAL-a za energiju i zdravlje za jugoistočnu i centralnu Evropu Vlatka Matković-Puljić ističe da bi volela da zdravstveni radnici ukažu na troškove zdravlja prouzrokovane korišćenjem uglja.

- Lekari moraju da ohrabruju vlasti da uzmu u obzir te troškove prilikom donošenja odluka na polju energetike - ukazala je ona.

Zbog termoelektrane, prema rečima poslanika i lidera Stranke zelenih Ivana Karića, Obrenovac je jedno od najzagađenijih mesta, a osim gradova na koje ukazuje HEAL na listu se mogu dodati Šabac i Pančevo, odranije poznato po ekološkim industrijskim katastrofama.

Bronhitis i kancer

- Neverovatno je da Termoelektrana Obrenovac, Elektroprivreda i Naftna industrija nisu dužne da poštuju eko-standarde - ukazao je Karić za "Vesti", dodajući da ne prođe nedelja bez ekološke katastrofe.

Rudnici Zajača i Stolice su zagadili Drinu teškim metalima i muljem, a kako naglašava naš sagovornik, doveli su u opasnost Beograd jer postoji velika opasnost da se iz te reke u Savu sliju štetne kancerogene i otrovne materije koje mogu da ugroze Fabriku vode u Makišu.

Pljevlja zona sumraka

U opštini Pljevlja, gde je takođe termoelektrana, 2012. zabeleženo je 217 prekoračenja graničnih vrednosti za suspendovane čestice PM10, a srednja koncentracija je bila čak 90 mikrograma, što je tom gradu dalo epitet najzagađenijeg. Novi izveštaj o kvalitetu vazduha u prošloj godini navodi da je na nekim lokacijama prekoračena godišnja granična vrednost čestica veća od 40 mikrograma.

- Užice je tri meseca bilo bez vode zbog štetnih algi. Međutim, budući da je ovaj grad smešten u kotlini, ugrožen je individualnim ložištima, ali i kamenolom. Sve to je u Užicu poremetilo mezoklimu, a nema vetra da očisti grad - objašnjava Karić kako je grad nadomak Zlatibora i čistog vazduha doveden u opasnost usled nedostatka stručnog nadzora.


Deca u Užicu, upozorava, sve češće obolevaju od opstruktivnog bronhitisa, a u Obrenovcu zbog TNT svako treće dete oboli od te bolesti.


- Crvena lampica se pali kada shvatimo da među pola milijarde ljudi u Evropi, od zagađenja umre 300.000 građana, a kod nas na manje od sedam miliona skoro 11.000 - naveo je Karić koji ukazuje i na srpsku epidemiju kancera i neophodnost prevencije.


On ističe da nema političke volje da se problem zaštite životne sredine reši, ali kaže da u parlamentu neće prestati da se bori da osim posebnih tela za zaštitu životne sredine bude formirano i posebno ministarstvo.


Da je situacija u Srbiji veoma alarmantna, potvrdio Pera Nikolić, predsednik Upravnog odbora Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEKOS), upozorivši da trend zagađenosti u Srbiji raste.


- Situaciju komplikuje što je Srbija siromašna za nove tehnologije i nismo standarizovali ovu oblast. Osim toga, mi smo skloni da se uključimo u zaštitu pandi u Kini, na primer, a da budemo slepi na aerozagađenje u Pančevu - ocenio je Nikolić za "Vesti".

Ugalj ubija

HEAL je objavio da je po stepenu zagađenosti Rumunija je na trećem, Poljska na četvrtom, a Grčka i Mađarska na petom i šestom mestu. Ocenjuje se da je zagađenje vazduha od proizvodnje i korišćenja energije i termoelektrana poseban razlog za brigu na Balkanu. U izveštaju piše da je 18.200 preranih smrti svake godine u Evropi rezultat izloženosti termoelektranama na ugalj.


On smatra da vlast mora da utvrdi kriterijume i rok za uvođenje ekoloških standarda standarda i da kazni sve koji ih ne poštuju.


- Samo tako država može da zaštiti svakog građanina od prerane smrti izazvane zagađenjem životne sredine - zaključio je naš sagovornik.

Razbacivanje novca

- Zbog ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine i agencije za zaštitu i unapređenje životne sredine izgubljena je mogućnost za praćenje stanja u vazduhu i vodi, na šta Zeleni Srbije ukazuju tri godine unazad. Ni ranije situacija nije bila bolja i novac je nenamenski potrošen, umesto za rešenje ovog problema - kaže Ivan Karić.
On upozorava da je ukinuta i Agencija za hemikalije koja je bila najbolja u regionu, pa sada nije poznato šta od opasnih materija ulazi u Srbiju.






 

POVEZANE VESTI

Petak 19.12.2014. 18:13
Американци су бомбардовањем уништили чист ваздух Балкана.Бацили су милион и милион радиоактивних бомби.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online