Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 08.12.2014.
15:46
potrosackisavetnik.com A

Kako polica od 200 evra može da vas košta 1.000 evra?

Da na jeftinoj kupovini ne morate uvek i da uštedite pokazuje primer Radomira Pušice iz Beograda, kome je, kako tvrdi, viseća polica od 23.000 dinara, kupljena u „Formi Ideale“ srušila televizor od 200.000. Radomir kaže da se polica srušila sama od sebe jer su je majstori firme od koje ju je kupio loše zakačili.

 

U „Formi Ideale“ tvrde da njihovi majstori nemaju dozvolu da kače viseće elemente, zbog čega naš sagovornik sada ne može ni da dokaže ko mu je pričinio štetu, a prema „Formi Ideale“ ispada da je štetu pričinio sam sebi.


„Policu su nakačili njihovi majstori. Mi smo lepo pitali te ljude da li kače. Oni nisu ni jednog trenutka rekli da to ne rade ili da će uraditi na našu odgovornost“, objašnjava Radomir za Potrošački savetnik.


On smatra da je za jednu veliku firmu, poput „Forma Ideale“, odsustvo odgovornosti za svoje radnike nedopustivo.


„Oni su odgovorni za svoje majstore, a ne da rade šta hoće u toku radnog vremena“, kaže Radomir i dodaje da mu je najveća šteta pričinjena na televizoru.


„Kada sam pozvao firmu koja je generalni zastupnik za „Samsung“, rečeno nam je da je šteta više od 100.000 dinara“, objašnjava Radomir.


On je odlučio da istog dana podnese zahtev za naknadu štete „Formi Ideale“. Firma je, najpre, poslala radnika da pogleda o čemu se radi i napravi zapisnik.


„Kada je radnik pogledao kako je polica namontirana, kako je izbušena rupa, rekao je da je krajnje amaterski urađeno. Sačinio je zapisnik, ali bez konstatovanja štete na televizoru“, kaže Radomir.


U „Formi Ideale“ imaju svoje viđenje stvari koje se bitno razlikuje od onog što naš sagovornik tvrdi.


„Izlaskom na teren utvrdili smo da su nosači koji se nalaze na poluotvorenoj polici, preko kojih se ista kači na zid, ispravni, da nemaju nedostatke, a da je sama polica iščupana iz zida sa kompletnim tiplovima, koji su još bili pričvršćeni za istu“, objašnjavaju u toj firmi.


Radomirova reklamacija je, zapravo, odbijena jer ne može da dokaže da su radnici „Forma Ideale“ okačili policu u toku radnog vremena. Kada smo nadležne u „Formi Ideale“ pitali kako mogu da potvrde da njihovi radnici nisu obavili montiranje i kačenje visećih delova, rečeno nam je da:


„Služba za isporuke i montažu „Forma Ideale“ ne vrši kačenje visećih elemenata, mostova ili artikala na zid. Sva obaveštenja su vidno istaknuta u salonu, kao i na poleđini predračuna, koji kupci dobijaju prilikom kupovine u tipskom ugovoru o prodaji“, naglašavaju nadležni iz „Forma Ideale“.

 


U to smo se uverili i sami. Predračun, koji je Radomir dobio, kao jedan od opštih uslova prodaje robe sadrži i obaveštenje o tome šta obuhvata usluga montaže:


„Isporučena roba se u prostorijama kupca montira samo u položenom stanju. Iz tehničkih razloga, ekipe montažera prodavca ne montiraju ogledala, čiviluke, viseće kuhinjske elemente i slične delove, na zid u prostoriji kupca“.


Činjenica je da malo ko čita ono što se nalazi na poleđini ugovora ili računa i da će veliki broj kupaca pitati majstore, koji montiraju nameštaj da ujedno i okače viseće delove. U suprotnom, kupci bi morali da zovu drugog majstora, dok bi za to vreme delovi nameštaja bili na podu. Ovakvu situaciju majstori koriste kako bi zaradili koji dodatni dinar, a odgovornost za radove uvek ide na teret kupca.


Radomirov slučaj nije redak i svima je zajedničko da ne mogu da dokažu ko je izvršio kačenje nameštaja, a samim tim ne mogu ni da traže naknadu štete. Jedini način da se ovakav problem izbegne je da majstor, pre nego što primi novac, potpiše da je izvršio kačenje i da se tom prilikom zapiše njegov jedinstveni matični broj i broj lične karte.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.12.2014. 20:29
E , sada gospodo naucite Svaki posao koji se odradi , mora biti u racunu firme ili montazera , Vi hocete da date pare na crno , neplatite porez na uslugu i stavite pare u dzep. Da imate racun , sada pravo u Forma ideale i da vam plate ostetu , ovako se mozete uhvatit za dup.e
Utorak 09.12.2014. 02:10
Ima nekoliko gresaka,viseca polica je sirine vece od 200 cm,ucvrcuje se samo u uglovima sa dve pvc tiple,na levoj strani rupa u zidu je razvaljena pa su filali sa silikonom, da je polica od stiropora i prazna mozda bi izdrzala.Svaki viseci element do 100 cm sirine,treba da se ucvrscuje pojedinacno sa dve odgovarajuce tiple,ovisno od materijala zida,u ovom slucaju je trebalo da police budu pricvrscene sa 5-6 tipli.Druga varianta,daleko bolja,metalnu sinu pricvrstiti na zid,zatim kaciti visece elemente police,isto kao kuhinjske visece elemente.Nastalu stetu treba da nadoknadi firma ako su radnici u radnom vremenu montirali bez obzira sto su to radili na svoju ruku.
Ponedeljak 08.12.2014. 20:26
не могу да схватим мушкарца који не зна да обичан "крстасти" шраф НЕ МОЖЕ да носи висећу полицу ???? И колику је тај "мајстор" рупу бушио у зиду - кад је шраф прошао ПОРЕД типла ?? И да то "газда" не примети ??? Ма и нека га је зајебао...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online