Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 16.11.2014.
08:51
M. Stanimirović - Vesti A

Zbog zauzetog princa menjaju ime školi

Pripremajući se za proslavu 130 godina postojanja najstarije osnovne škole u Užicu nastavno osoblje ove prosvetne ustanove jednoglasno je podržalo predlog da se preispita sadašnji naziv škole "Prva osnovna škola kralja Petra Drugog" i da se iz njenog naziva izbriše kraljevo ime. A razlog je to što se Aleksandar i Katarina Karađorđević, koji su više puta pozivani da budu gosti škole, nikad nisu pojavili.

Škola ponovo menja ime jer princ ne može da dođe?!
 

Škola je od 1938. pa do 1943. godine nosila ime kralja Petra Drugog, a na tadašnjem školskom pečatu pisalo je: "Državna narodna škola Kralja Petra II u Užicu, srez užički, banovina drinska." Posle završetka Drugog svetskog rata škola je dobila ime po Andriji Đuroviću, partizanskom komandantu, i to ime je nosila sve do 2005. godine kada je prilikom proslave 120. godišnjice škole školski odbor doneo odluku, a Ministarstvo prosvete i sporta se saglasilo da se školi vrati stari naziv "Prva osnovna škola kralja Petra Drugog".

Nerazuman predlog

Petar Ristović

- U periodu revolucionarnog zanosa po dolasku na vlast komunisti su menjali imena, sklanjali spomenike, ukidajući sve ono što ima veze sa monarhijom, kao da vreme počinje sa njima i kao da pre njih ništa nije postojalo. Ni tada, a ni sada nije trebalo menjati ime škole. Za mene je ovaj predlog nerazumljiv i neprihvatljiv - kaže Petar Ristović, član predsedništva gradskog odbora SPO-a, zadužen za kontakt sa javnošću.

Tada se u erskoj prestonici rasplamsala diskusija da li treba vraćati imena koja su vezana za monarhiju, a mnogi su postavljali pitanje istorijske uloge i značaja kralja Petra Drugog. Ime škole je ostalo, a podignuta prašina oko vraćanja kraljevog imena brzo se slegla. U prethodnom periodu rukovodstvo škole je nekoliko puta upućivalo zvanične pozive princu Aleksandru Karađorđeviću da ih on ili njegova supruga Katarina posete, ali Karađorđevići nisu dolazili niti su slali bilo kakvu pomoć, mada su poznati po organizovanju humanitarnih i dobrotvornih akcija.


Prošlog meseca, u sklopu priprema za obeležavanje 130. godišnjice škole, koja će biti 22. decembra, vršilac dužnosti direktora škole Nikola Bacetić je poslao pismo princu Aleksandru Karađorđeviću i pozvao ga da kao najdraži gost uveliča školski jubilej. Mladi direktor je podsetio princa Aleksandra na značajne ličnosti koje su završile ovu školu: Ljubomira Simovića, Milutina Uskokovića, Stiva Tešića, Ljubicu Čakarević, Mariju Magu Magazinović, Radomira Antića, Oliveru Jevtić i niz drugih.

Iz kancelarije princa Aleksandra Karađorđevića uz čestitke za obeležavanje predstojećeg jubileja škole izražena je zahvalnost na pozivu, stiglo je odbijanje: "Nažalost, usled ranije prihvaćenih obaveza, Njihova kraljevska visočanstva neće biti u mogućnosti da se odazovu ovom pozivu."


Vršilac dužnosti direktora škole Nikola Bacetić, po obrazovanju istoričar, koji je 2005. godine bio za vraćanje imena Petra Drugog u naziv škole, nam je rekao da se posle dogovora sa najbližim saradnicima neće oglašavati u javnosti povodom inicijative nastavnog osoblja škole.


Nastavnici škole su o svom predlogu obavestili školski odbor koji će u narednom periodu doneti odluku. U školskom odboru pored zaposlenih iz škole nalaze se roditelji i predstavnici lokalne samouprave, koji su uglavnom predstavnici stranaka. Nastavno osoblje u školskom odboru ima tri predstavnika, a za donošenje validne odluke potrebna su mu još dva glasa da bi škola i drugi put ostala bez imena kralja Petra Drugog. O ovom predlogu u gradu na Đetinji se nije oglasila nijedna stranka, izuzev SPO koji u programu stranke istrajava u monarhističkim ubeđenjima.

Nedelja 16.11.2014. 09:48
Karađorđevići su tragedija srpskog naroda jer su ujedinili đelati i žrtvu ,germane i slovane samo da bi bili vladari na veliku državu Jugoslaviju,spasili slovence i hrvate od propasti u Austrougarsku monarhiju i uništili srbiju.ostavili narod na cedilu pokupili tone zlata i zbrisali u Britaniju,ova kvazi princ Aleksandar već godinama živi u srbiji na teret naroda i držžave i košta nas ko svetoga petra kajgana ali nikako da nauči srpski jezik i ako besplatno dobija svu srpsku štampu,srbija je parlementarna država i na osnovu čega je on princ kojim dekretom u srbiji je on to proglašen za princa i po kojoj osnovi ,
Nedelja 16.11.2014. 09:56
Ja sam za Kraljevinu, ali ovaj mason je nedostojan trona.ne zna Srpski jezik, bruka jedna.školi menjajte ime,baš zinat.
Nedelja 16.11.2014. 10:47
Petar II, bese to onaj nejaki i mladi, ali ipak dovoljno star da ga u 17 godina ljubavnica Doli Najdanovic prati i u manstiru Ostrog, onaj koji se odrekao dzenerala Draze i srpske vojske u otadzbini, sto se zenio iz dosade u vrtlozima rata.....vrlo primerna i ugledna licnost za jednu skolu. Eto i jegov sin se proslavio pretnjama pesnicama na zvizduke i povike: "nauci srpski" vec jednom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online