Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.10.2014.
20:11
Beta A

Pacijenti u Srbiji dodatno zaštićeni od paracetamola

Agencija za lekove saopštila je us redu da paracetamol može imati štetno dejstvo na jetru samo u slučaju prekoračenja propisane doze, te da su pacijenti u Srbiji time što se on prodaje isključivo u apotekama, dodatno zaštićeni.

Kupovinom paracetamola isključivo u apotekama građani dodatno zaštićeni (Foto: Ilustracija) 

Povodom velikog interesovanja javnosti i neproverenih informacija o bezbednosti Paracetamola, Agencija saopštava da nema novih informacija o bezbednosti tog leka koje bi mogle uticati na izmenu odnosa koristi i rizika terapijske upotrebe tog leka.

Preporuka američke agencije za lekove da se smanji jačina paracetamola u kombinovanim preparatima na 325 mg pokrenula je dodatne dileme i u Srbiji, navodi domaća agencija i dodaje da je zato važno pojasniti da je ova odluka američke agencije u vezi s rizikom od predoziranja paracetamola koje može izazvati teško oštećenje jetre.

"Rizik od hepatotoksičnosti paracetamola je isključivo u vezi s prekoračenjem preporučenih terapijskih doza, tj. predoziranjem", navodi domaća agencija za lekove i ističe da u EU za sada nije sprovedena dodatna mera minimizacije rizika poput one u SAD.

Pacijenti u Srbiji su dodatno zaštićeni zato što se u Srbiji lekovi mogu "prometovati" isključivo u apotekama, dok se u pojedinim zemljama paracetamol može "prometovati" i u prodavnicama.

"Na ovaj način, pacijenti u Srbiji su dodatno zaštićeni od rizika predoziranja ovim i drugim lekovima, jer će ih uvek zdravstveni radnik upozoriti na doziranje leka, što je u slučaju paracetamola posebno značajno jer se on nekada nalazi i u kombinovanim preparatima", dodaje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.10.2014. 02:11
I mi naravno verujemo sve sto nam Agencija za lekove saopsti. "Neproverene informacije o bezbednosti tog leka" (acetaminofena,tj paracetamola), sto je vrlo interesantan nacin da se napise "neproverene informacije o toksicnosti" uopste nisu neproverene, jer su zasnovane ne samo na gomili studija na pacijentima, nego i na direktnoj klinickoj evidenciji. Acetaminofen je vodeci uzrok otkazivanja jetre u zapadnom svetu i to ne samo zbog predoziranja - sto je uobicajeno farbanje - nego i zbog toga sto su mnogi ljudi na riziku i sa redovnim dozama zbog slabije funkcije jetre, oksidativnog stresa (sto generalno ukljucuje sve pusace) itd. Mogu da stradaju i bubrezi, moguca je kozna nekroza itd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online