Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Subota 02.08.2014.
10:20
Telegraf A

Danas je Sveti Ilija Gromovnik

Mnogi pravoslavni vernici danas slave praznik Proroka Ilije koji je veoma poštovan u pravoslavlju, a oduvek je važio za strogog i nepokolebljivog propovednika etičkih vrednosti. Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Sveti Ilija se pominje u mnogim svetim knjigama, uključujući Bibliju, Kuran i Talmudu.

Prorok Ilija je veoma poštovan u pravoslavlju, a oduvek je važio za strogog i nepokolebljivog propovednika etičkih vrednosti
 

Prema crkvenom predanju, Sveti Ilija je bio jedan od proroka koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, što je bio glavni motiv da se lik lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija je prisutan i u viziji Svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista Spasitelja, novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Prema predanju, Ilija Tesvićanin rođen je u Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista. Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i “slavio tuđe bogove”.

Naš narod pripisuje mnoge prirodne pojave Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.

Sveti Ilija je slava srpskih vazduhoplovaca, proglašena davne 1924. godine, a nakon obnavljanja rada Jugoslovenskog aero-kluba “Naša krila” 1993. godine obnovljena je njihova slava Ilindan.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama, a u narodu je ostalo verovanje da je grmljavina zapravo tutnjava njegovih kola kojima se on vozi po nebu i oblacima a koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Među Srbima postoji izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”. Takođe, mnogi se odlučuju da muškoj deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

POVEZANE VESTI

Subota 02.08.2014. 14:04
Свима онима који данас славе Светог Илију нека им је срећна слава и у здрављу и весељу је прослављали !!! ПС: Од Светога Илије сунце је све милије !!! Каже стара народна пословица.....
Subota 02.08.2014. 11:39
jedan je istiniti Gospod Isus Hristos, istina put i zivot, sve ostalo su lazni bogovi i sve vise ce ih biti pred kraj ovakvog gresnog sveta. Nisu nasi preci nista pogresili i nije ih niko naterao . Sami su odlucivali o svemu. Stefan Nemanja je imao mogucnost da bira kome ce se carstvu privoleti i Bogu hvala izabrao je parvu stranu. Sveti Sava je svojim primerom i zivotom svedocio Hristosa kao i mnogi Srbi svetitelji i mucenici i junaci od Kosova do Jasenovca i danasnjih dana i trenutno do pok. Patrijarha Pavla. svi oni su svojim zivotom svedocili Gospoda Isusa Hristosa i svoju veru. SRECNA SLAVA SVETI ILIJA SVIMA KOJI SLAVE I SRECAN PRAZNIK NAMA KOJI IDEMO NA SLAVU ILI SEDIMO KUCI.
Subota 02.08.2014. 11:11
Ognjem i mačem su naterali Srbe da se odreknu svoje stare vere. Srbi su mnogo običaja preneli iz rodnoverja u hrišćanstvo. Naš narod pripisuje mnoge prirodne pojave Svetom Iliji kojem je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online