Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.07.2014.
01:29
N. Đorđević - Vesti A

Kupuju pse zbog serija

Iako ne postoji zvaničan podatak o tome koliko pasa i mačaka luta ulicama širom Srbije, procenjuje se da ima oko 100.000 pasa, a mačaka čak nekoliko puta više. Tužna moda da zbog popularnosti u filmovima i serijama Kragujevčani kupuju rasne pse, a kada im prođe popularnost posle godinu ili dve napuštaju ih, zahvatila je i Šumadiju. Nekadašnji ljubimci iz udobnosti doma završe u kavezu azila.

Pomodarstvo za nekom rasom pasa prođe, pa ih vlasnici dovedu u prihvatilište: Milutin Tasić, rukovodilac službe Zoohigijena u Kragujevcu
 

U kragujevačkoj Zoohigijeni pre nekoliko godina bilo je najviše napuštenih rotvajlera. Onda je postao moderan haski. Vučjaci su Kragujevčani stalno kupovali i isto toliko i napuštali. Sudeći po priči zaposlenih, najveći srećnici su pudlice.


Labradori i stafordi ovog momenta najpopularnije su rase pasa u Srbiji, kada je reč o kupovini, ali će uskoro iste rase biti najčešće odbacivani ljubimci i najbrojniji stanari prihvatilišta za pse. U kragujevačkom prihvatilištu kažu da ti trendovi zavise kako od filmova tako i od neke opšte mode na ulicama.

Mačke niko ne broji

Poslednje prebrojavanje napuštenih pasa u Beogradu bilo je 2011. godine i tada je izbrojano oko 15.000 napuštenih pasa. Niko nikad nije brojao napuštene mačke, a to je i gotovo nemoguće zbog njihove prirode. Na teritoriji Beograda ima pet prihvatilišta za pse u kojima je smešteno preko 3.000 pasa, dok je na teritoriji Srbije registrovano svega 26 prihvatilišta za napuštene životinje.

 

Milutin Tasić, rukovodilac službe Zoohigijena, koja radi pri JKP Čistoća, kaže da je od 2006. do 2008. godine bilo naviše napuštenih rotvajlera.


- Pomodarstvo za nekom rasom pasa prođe, pa ih vlasnici dovedu nama. U nekim slučajevima ljudi shvate da to što je pas lep ne znači da je za stan. Pas zahteva mnogo odricanja i obaveza. U jednom momentu imali smo čak 12 rotvajlera u prihvatilištu. Njih su 2009. godine smenili haskiji, otprilike kada je i rasla popularnost filma sa tim psom u kome je grao Ričard Gir. Onda su nas preplavili šarplaninci. A pre dve godine to su bili zlatni retriveri - nabraja Tasić.


Kao po nekom nepisanom pravilu vlasnici sa svojim ljubimcima provedu oko četiri godine. Toliko im otprilike treba da se zasite životinje.


- Sada su aktuelni labradori i stafordi, krupni psi koje mnogi uzimaju kao zamenu za pitbula koji je zabranjen. Oni se najviše kupuju, ali i najviše ostavljaju. U poslednje vreme rotvajlera nema u prihvatilištu - kaže Tasić.

Lovački psi u kavezu
 


Među najvećim životinjskim srećnicima već dugo su bokseri, bernandinci, koker španijeli i pudlice koje vlasnici najmanje ostavljaju.


- Ne pamtim kada je neko ostavio pudlicu. Imam utisak da ih vlasnici vole i čuvaju do smrti - kaže Tasić.


Za osam godina u kragujevačkom azilu ostavljena su samo dva boksera. Nema ni dobermana ni bernandinaca, a godišnje im stigne najviše jedan koker španijel.

Ovaj kuca je rođen u prihvatilištu

Osim pomodara, svoje rasne pse najčešće u prihvatilišu ostavljaju i roditelji koji su psa kupili zbog želje deteta, ne znajući prirodu te rase niti njene potrebe. U kragujevačkoj Zoohigijeni kažu da nikada ne osuđuju one koji ljubimce njima dovode.


- Bolje je da ga pošteno dovedu nama, nego da ga ostave na ulici. To su uglavnom psi koji su bili zaštićeni u kućnim uslovima i ne znaju da se snalaze na ulici, bez hrane i vode - objašnjava Tasić.


Zoohigijena u Kragujevcu u 99 odsto slučajeva uspe da ponovo udomi napuštene pse. Za sedam godina zbrinuli su i udomili oko 3.000 pasa i mačaka lutalica,
Svi psi koji završe u prihvatilištu u Kragujevcu najpre prođu zdravstveni pregled tima veterinara koji je stalno angažovan. Ordinacija prihvatilišta je dobro opremljena, čak i za komplikovane operacije. Ako već nemaju, psi dobijaju vakcinu i čip i smeštaju se u kavez. Tu čekaju nove vlasnike koji ne zavise o pomodarstva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online