Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.04.2014.
19:00 >> 19:02h
Beta A

Opasnost od novog poplavnog talasa i klizišta

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je trenutna stagnacija vodostaja na ugroženim područjima u Srbiji samo "kratak predah pred novu opasnost koja sledi".

Opasnost još nije prošla. Ovo je samo predah pred opasnost koja je moguća već od sutra zbog novih padavina koje su najavljene
 

"U Đunisu je danas počeo pad vodostaja. Međutim, opasnost još nije prošla. Ovo je samo predah pred opasnost koja je moguća već od sutra zbog novih padavina koje su najavljene", rekao je Marić za Radio-televiziju Vojvodine. On je kazao da ta opasnost preti istim mestima koja su pretrpela poplave prethodnih dana.

Marić je naveo da su takve poplave predvidive jer su poznate kritične tačke u zapadnoj Srbiji i na jugu zemlje, ali da do problema dolazi "zbog nedostatka novca za preventivno delovanje i nemara građana koji bacaju krupni otpad u reke". Dodao je da problem bacanja đubreta u reke postoji već desetinama godina unazad, zbog čega se sužava korito i apelovao na građane da prestanu sa tom praksom, a na nadležne službe da redovno čiste i održavaju korita.

"Voleo bih da se to pitanje odgovornosti otvori. Ali, svaka opština je priča za sebe i u najvećem broju opština ta priča se vrti iz godine u godinu, neki su novci davani, a nije urađeno ništa", kazao je Marić i uporedio poplave u Srbiji sa snežnom mećavom u Vojvodini koja se desila tokom zime, ocenivši da oba slučaja pokazuju da je ključni problem u izostanku preventive za ovakve vremenske nepogode.

Poplave nanele štetu Đavoljoj varoši

On je upozorio da su klimatske studije pokazale da će Srbija u narednom periodu imati veći obim padavina.

"Mi na to upozoravamo od 2007. godine, a već imamo povećanje broja poplava i požara i sa sve većom štetom", naveo je Marić.

Opasnost od klizišta

Ministri koji su obišli najugroženije opštine upozoravaju na pojavu klizišta, kao i na opasnost od novog poplavnog talasa koji se očekuje u naredna dva dana! Kako je saopšteno nakon današnje sednice predstavnici Vlade ocenili su da u poplavljenim područjima, posle povlačenja vode, preti opasnost od klizišta i da u što kraćem roku treba obnoviti uništenu infrastrukturu ili osposobiti alternativne puteve do odsečenih područja.

Naglašeno je da su preduzete sve mere kako bi se obezbedila pravovremena zdravstvena zaštita i sprečile eventualne epidemije posle povlačenja vode.

Lokalne vlasti će u narednih nekoliko dana izvestiti Vladu Srbije o procenama štete i hitnim potrebama domaćinstava koja su najviše stradala kako bi se što pre uputila neophodna pomoć.

Na sednici Vlade Srbije je ocenjeno da problem izlivanja reka treba da se rešava sistematski i strateški, uz potpunu kontrolu trošenja sredstava uloženih u tu namenu, kao i kontrolu sredstava za nadoknadu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online