Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.12.2016.
18:43
Vestionline A

Zašto je Đoković završio saradnju sa Bekerom?

Glavna vest u teniskom svetu i dalje je raskid saradnje Novaka Đokovića i Borisa Bekera. Domaći i svetski mediji danima spekulišu o razlozima koji su doveli da posle tri godine Srbin i Nemac krenu svako svojim putem. Preovladavala je teorija da je glavni razlog razmimoiloženja španski "guru" Pepe Imaz. Međutim, poznati američki analitičar Stiv Tignor napravio je analizu i iz drugog ugla video njihovu trogodišnju saradnju i kraj idile, koja je usledila pre nekoliko dana.

M. Todorović
Pobednički tandem sada je prošlost: Boris Beker i Novak Đoković završili saradnju posle tri godine

Zašto je Đoković otvorio i zatvorio poglavlje Beker”, naslov je teksa na zvaničnom sajtu najprestižnijeg teniskog turnira Vimbldona.

- Kada je Novak Đoković angažovao Borisa Bekera da bude njegov trener u decembru 2013. godine, on je to uradio zbog veoma posebnog razloga. Beker nije morao da poboljša Đokovića tehniku ili obnovi njegovu taktiku. Umesto toga, on će ga pripremiti da uradi nešto što se događa, u najboljem slučaju, četiri puta godišnje, a to je da Novak osvaja Grend slem finala - napisao je Tignor i dodao:

- Đoković je u 2012. i 2013. godini igrao pet finala Grend slemova i izgubio čak četiri. Tri od tih poraza je Novak gubio od Endija Mareja i Rafaela Nadala. Do kraja 2013. godine, Nadal je takođe zauzeo svoje mesto broj 1. Đoković je bio potreban novi pristup velikim mečevima, pa je za trenera odabrao nekada velikog igrača. Beker je tukao Ivana Lendla u sve tri svoja Grend slem finala, a protiv tada najvećeg rivala Štefana Edberga imao je skor 25-10.

- Mnogi su bili skeptični. Beker nikada nije trenirao nikog na visokom nivou, i čovek koji je poznat kao "Bum bum" i kao neko ko ima težak karakter. Kako bi se on uklapa u dobro podmazanu pobedničku mašine za Đokovića? Odgovor, kao što sada znamo, je bio savršen. Beker je uradio upravo ono što Đoković se nadao da će učiniti, i ono što je Ivan Lendl uradio za Endija Mareja prethodne godine. U oba slučaja, legendarni treneri prenosili su pobednički karakter na svoje učenike. Sa Bekerom, Đoković je osvojio šest od 12 velikih turnira, završio kao broj 1 dva puta, a konačno je ove godine osvojio i Rolan Garos, jedini Grend slem koji mu je nedostajao.

Tignor kaže da su Novaku potrebni novi izazovi, motivi.

- Posle osvajanja Rolan Garosa, Đoković je suštinski ostvario sve što je želeo da ostvari, sa Bekerom ili bez njega. Izuzimajući Olimpijske igre, pred njim nije bilo više velikih turnira za osvajanje, i još važnije, nije bilo više ni rivala da savalada. Marej, Nadal i Federer su bili iza njega, a mladi igrači mu ne mogu ništa. Jedini Đokovićev protivnik sada je istorija, a jedino važno pitanje je - Hoće li da nastavi put da postane najveći igrač svih vremena? Za sportistu nije normalna situacija da mu ponestane ciljeva, ili prepreka koje mora da prevaziđe, i to se Đokoviću nimalo ne sviđa. Jedini protivnik mu je bio on sam, a to se često pokazalo kao najteži protivnik od svih.

- Takvo iskustvo donelo je Đokoviću da nema izbora nego da promeni stav prema karijeri. budućnosti. Pričao je o tome kako je redefinisao značenje uspeha, i da se više ne fokusira na titule i prvo mesto na tabeli. U 2016. godini se ispostavilo kao proročanstvo, do novembra, zvučao je kao da želi da završi sezonu. Razlaz sa trenerom je bio korak ka njegovoj novoj definiciji karijere. Beker je odavno pomogao Đokoviću da reši svoje probleme na velikim mečevima. Sada su tu novi problemi.

- Novak i Beker će da uđu u istoriju kao jedan od najboljih tandema igrač - trener. Za Novaka će da bude veliki izazov u 2017. godini - da li može opet da dominira? Imaće i dalje dobro podmazanu mašinu na čelu sa dugogodošnjim trenerom Marijanom Vajdom.

- Ubeđen sam da će se Novak vratiti na mesto broj 1 - rekao je Beker posle kraja saradnje sa Srbinom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online