Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Tica, Gostojić, Lakić i Nastasić najbolji vazduhoplovni modelari

Mića Tica iz Aero kluba Ving iz Beograda, Bojan Gostojić iz Aero kluba Zrenjanin, Dragan Lakić iz Aero kluba Ving i Andrej Nastasić iz Aero kluba Sombor novi su državni prvaci u vazduhoplovnom modelarstvu u kategorijama F1A, B, C i H.

Promo (Vazduhoplovni savez Srbije)
Bojan Gostojić

Ovu najveću domaću titulu su poneli sa državnog prvenstva, održanog u nedelju 3. juna na terenu Rančevo, u neposrednoj organizaciji AK Sombor. 

U kategoriji F1A (modeli jedrilica) nastupilo je ukupno 11 takmičara iz 5 aero klubova. Pored prvoplasiranog Miće Tice, koji je osvojio maksimalan broj bodova u svih pet serija, drugi po uspešnosti je bio Radoje Blagojević iz AK Vojka, a treći Vladimir Miljuš iz AK Sombor. Najuspešniji rezultatski u ekipnom plasmanu su bili takmičari iz AK Nova Pazova.

U najtrofejnijoj kategoriji F1B (modeli na pogon gumom), najbolji je bio Bojan Gostojić iz AK Zrenjanin, aktuelni svetski šampion ekipno i evropski juniorski prvak. Drugo mesto je osvojio Božo Grubić iz AK Nova Pazova, dok je treće mesto pripalo Bojanovom ocu Svetozaru Gostojiću, takođe članu reprezentativnog tima koji je najbolji na svetu. Od timova, najbolji u ovoj kategoriji je bio AK Zrenjanin.

U kategoriji F1C (penjači) prošlo je bez iznenađenja. Na prve tri pozicije su se našla trojica reprezentativaca u ovoj kategoriji - Dragan Lakić iz AK Ving, njegov klupski kolega Branko Bijelić i Živa Kovački iz AK Zrenjanin. Najbolji ekipno je AK Ving. 

Među juniorima, u kategoriji F1H (modeli jedrilica za juniore) vodila se žestoka borba, pa je razlika između prva tri plasirana vrlo mala. Prvo mesto je osvojio Andrej Nastasić iz kluba domaćina Sombora, drugu poziciju je osvojio Vidak Veselinović iz AK Trstenik, koji se rezultatski probudio u poslednje dve serije, a treće mesto je pripalo Stefanu Nastasiću iz AK Sombor. Stefan i Andrej su visokim plasmanima, zajedno sa ostalim drugariam iz kluba, doprineli da AK Sombor ekipno bude najuspešniji u ovoj juniorskoj kategoriji. 

Kao uvertiru ovom državnom prvenstvu, organizator je upriličio na istom mestu i u istim kategorijama tradicionalno otvoreno međunarodno takmičenje 22. Bačka kup, koji je ujedno bio i 2.kolo Lige Srbije u vazduhoplovnom modelarstvu. Od 20 takmičara u kategoriji F1A najuspešniji je bio takmičar iz Amerike, Andru Baron, koji je izvojevao pobedu u finalnom, dodatnom letu sa našim takmičarom Mićom Ticom iz AK Ving Beograd, kome je na kraju pripalo drugo mesto.

U F1B najbolji je bio Radoje Blagojević iz AK Vojka, sa maksimalnim rezultatima u svih pet serija, a u F1C pobednik je bio Stevan Janović iz AK Sombor. Od juniora, u kategoriji F1H, najviše pozicije su pripale takmičarima iz Mađarske. 

Za vazduhoplovne modelare koji se takmiče u ovim kategorijama nema predaha jer ih već kroz dva vikenda očekuju dva kola svetskog kupa, koja se održavaju u Srbiji na terenu Aradac kod Zrenjanina - 35. "Srem kup" i 51. "Đorđe Žigić kup". U organizaciji AK Nova Pazova i AK Franjo Kluz iz Zemuna, navedena dva takmičenja biće održana 16. i 17. juna. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online