Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
07:12
B. Vasić - Vesti A

Ruše "drva" i po Nemačkoj

Kuglaški bračni par Sabina i Srđan Šokac otisnuli su se 2016. u Nemačku posle izuzetno uspešnih karijera u domaćim klubovima.

Privatna arhiva
Sa klupskim drugaricama: Sabina Šokac (prva desno u prvom redu)

Sabina je igrala i osvajala medalje u Svetskom kupu i Ligi šampiona, kao i domaće titule i trofeje u Kupu Srbije sa subotičkim Pionirom, koji se ugasio 2016. Srđan Šokac bio je prvotimac prvaka i pobednika Kupa Srbije Beograda. Učestvovao je i u osvajanju trofeja u Svetskom kupu i Ligi šampiona s najboljim srpskim muškim klubom svih vremena. Sabina i Srđan su osvojili i državnu šampionsku titulu u miksu u Staroj Moravici 2014. Sabina je 2013. bila i vicešampionka Srbije u sprintu.

Oboje su prešli u Šrehajm. Ženska ekipa ovog kluba takmiči se u Prvoj bundes ligi Nemačke, dok je muški tim u Drugoj bundes ligi (drugi stepen).

Trenira i sin Jovan

Srđan Šokac ponosno ističe:
- Počeo je da kugla i naš sin Jovan. Lane je bio drugi na klupskom turniru za kuglaše do 14 godina. Ovde postoji i dečja liga za njegov uzrast.

- Za nas je dolazak u nemačku ligu, koja je po broju klubova, organizaciji i kvalitetu takmičenja najjača u svetu, bio novi izazov. Oboje smo sa klubovima, koji su najuspešniji u istoriji srpskog kuglanja, Pionirom i Beogradom, igrali na najjačim međunarodnim takmičenjima, tako da s te strane nismo osećali pritisak i dobro smo se uklopili - prenosi utiske Sabina Šokac. - Klub je sjajno organizovan, postoji od 1961. i vode ga izuzetni stručnjaci. Trener ekipe je selektor nemačke reprezentacije Fabijan Luc. U Šrehajmu su dve nemačke reprezentativke Saskija Bart i Simona Sisi Šnajder.

Sabina Šokac je 2017. pobedila na turniru u Ulmu, a ove gdine je bila deseta. Dobra preporuka za prelazak bile su njene igre u Pioniru, kada se trofejni srpski klub 2015. sretao u Ligi šampiona sa Šrehajmom (5:3 u Bačkoj Topoli, 2:6 u Nemačkoj). Sabina Šokac je izgubila oba meča protiv Saskije Bart, ali je ostavila dobar utisak! Kasnije je igrala u elitnom takmičenju za klubove i protiv zrenjaninskog Kristala koga je Šrehajm eliminisao. Ove godine je u 12. kolu Bundes lige sa 605 čunjeva na gostovanju Pirmasensu upisala i najbolji rezultat lige u toj rundi!

- Šrehajm je u poslednjem kolu Prve bundes lige, odigrao nerešeno 4:4 sa, trenutno, najboljim ženskim klubom Nemačke Viktorijom iz Bamberga. Jedini smo klub koji im je uzeo bod! Svetskoj rekorderki i šampionki Hrvatici Ines Maričić uzela je poen Sisi Šnajder 616:604 (1:3). Time smo na lep način završili veoma uspešnu sezonu - dodala je Sabina Šokac.

Privatna arhiva
Klupski sastav: Šokac (drugi sleva)

- Igraćemo u Evropskom kupu u oktobru u Sarajevu. Šrehajm je upravo u međunarodnim kupovima zabeležio 2016. jedan od najvećih uspeha u klupskoj istoriji kada je pobedio u Kupu NBC federacije i plasirao se u Ligu šampiona. Šampionsku titulu odbranila je Viktorija iz Bamberga bez poraza, drugi je Šrehajm, dok je treće mesto pripalo Lidolšajmu.

Sabina Šokac je na rang-listi igračica Bundes lige zauzela 28. s prosekom od 549 "drva" (546 kod kuće, a 552 u gostima) i odigrala je sedam mečeva. Lični rekord joj je 613 čunjeva. Igračica lige ove godine je Hrvatica Ines Maričić (Viktorija, Bamberg) s prosekom od 605 čunjeva.

Privatna arhiva
Drug iz reprezentacije: Šokac sa Ernješijem

Srđan Šokac je u muškom timu Šrehajma pobedom završio nadmetanje u Drugoj bundes ligi Jug-Zapad protiv desetog Niderstocingena. Doneo je poen na prvoj "tabli" oborivši 601 čunj (drugi rezultat u ekipi, treći u meču). Dva puta je do sada obarao rekord kuglane na kojoj je domaćin Šrehajm, prvo 659, potom 660 "drva". Završio je sezonu kao 17. na rang-listi Druge Bundes lige Jug Zapad s prosekom od 594 čunja (kod kuće 608, na gostovanju 580).

Odigrao je svih 18 utakmica. Igrao je i u revijalnoj selekciji organizatora (popunjavao mesto u utakmicama u grupama u kojima nije bilo rivala zbog otkaza) na SP u Detenhajmu 2017. kada je Srbija osvojila svetsko zlato.

- Konkurencija u nemačkom kuglanju je veoma dobra i vrlo je teško izboriti se za plasman u Prvu bundes ligu. Zato je veliki uspeh i naše drugo mesto. Pobednik ASV 1860 Nojmarkt, na primer, ne ide direktno u elitni rang, samo se plasirao se na kvalifikacioni turnir za popunu Prve Bundes lige - kaže Srđan Šokac.

Sabina među velikanima

Sabina Šokac se priključila našim "kuglaškim gastarbajterima", koji su do sada osvojili sa svojim ekipama neko od tri prva mesta u najjačim nacionalnim ligama: Vilmošu Zavarku i Danielu Tepši (prvaci Inter lige klubova Slovačke i Češke, kao i šampioni Evrope), Robertu Ernješiju i Igoru Kovačiću (prvaci Italije sa Nojmarktom), Alenu Kujundžiću (vicešampion Hrvatske sa splitskim Mertojakom), Radovanu Vlajkovu i Milošu Simijonoviću (treći u Superligi Austrije sa Nojkirhenom)... Mađarski Segedin naših Jovana Ćalića i Norberta Ernješija će sigurno biti među prva tri u šampionatu... U svakom slučaju berićetna međunarodna klupska sezona srpskih kuglaških asova.






 

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Navija za Srbiju i Nemačku
OSTALI SPORTOVI Brus Li sa Dunava
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online