Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.09.2017.
08:03
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 9. septembar

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

EPA/Georgi Licovski
Dejan Bordiroga sa peharom šampiona Evrope ispred gradske Skupštine

"Plavi" u Istanbulu na evropskom tronu

Na današnji dan 2001. godine košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je osmu titulu prvaka Starog kontinenta, pošto je u finalu Evropskog šampionata u Istanbulu savladala selekciju Turske sa 78:69.Potpomognuti bučnim navijanjem više od 12.000 fanatika, turski reprezentativci dostigli su svoj maksimum. To ih je, međutim, održavalo u "životu" samo 30 minuta, dok selektor Svetislav Pešić nije konačno sastavio dobitničku petorku: Bodiroga, S. Obradović, Šćepanović, Drobnjak, Tomašević. Još jednom je odbrana plavih bila nerešiva enigma za rivala, a zlatu su se pored već navedenih radovali i Tarlać, Gurović, Stojaković, Rakočević, Jarić, Petrović i Milojević.

Blagoje Moša Marjanović

9. septembra 1907. godine rođen je Blagoje Marjanović Moša, istinska legenda jugoslovenskog fudbala, jedan od naših najboljih igrača između Prvog i Drugog svetskog rata, kasnije uspešan trener. Bio je izuzetan napadač, nezadrživ u tandemu sa Tirnanićem. Prvi je jugoslovenski fudbaler koji je odigrao 50 utakmica za reprezentaciju (ukupno 57 mečeva i postigao 36 golova), a učestvovao je i na prvom Svetskom prvenstvu 1930. u Urugvaju. Igrao je za beogradske klubove Jugoslaviju, Olimpiju, BSK i Čukarički, kao i za Dinamo (Pančevo) i Proleter (Osijek). Kao trener najviše uspeha imao je na klupi BSK-a, ne onog njegovog već današnjeg OFK Beograda, sa kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1953. i 1955. Umro je 1984. godine.

Danska - Jugoslavija 1:2

Presudnu utakmicu za odlazak na Mondijal u Španiji '82. plavi su odigrali 9. septembra 1981. godine na stadionu "Idrotspark" u Kopenhagenu, gde su pobedili Dansku sa 2:1. Selektor Miljanić je iznenadio sve kad je u tako važnom meču poverenje ukazao neiskusnom Gudelju, ali mladi igrač Hajduka je briljirao na sredini terena. Došli smo u vođstvo golom Zlatka Vujovića u 49, domaćini su izjednačili preko Elkjer-Larsena u 62. minutu. Samo minut kasnije, nezaboravnim begom od centra do gola, potom prevarivši i golmana, Vladimir Petrović Pižon je Jugoslaviji doneo pobedu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online