Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
08:00
Vestionline A

Vestionline sportski vremeplov za 2. maj

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

N. Đurović
Filip Filipović (kapica sa brojem 10), vaterpolo legenda

Filip Filipović

Danas trideseti rođendan slavi Filip Filipović, dugogodišnji reprezentativac Srbije i jedan od najboljih vaterpolista sveta. Karijeru je počeo u Partizanu sa kojim je po tri puta bio prvak države i pobednik Kupa. Odlaskom u Pro Reko nastavio je trofejni niz osvajanjem dve titule prvaka Evrope i jednog pehara evropskog Superkupa. Trofej Kupa Evrope 2013. godine pripao mu je dok je nosio kapicu Radničkog, da bi se povratkom u Pro Reko još jednom našao na evropskom prestolu. Kao i ostali srpski "delfini" i Filipović je po broju trofeja sa reprezentacijom pravi "muzej" - na Olimpijskim igrama osvojio je jednu zlatnu i dve bronzane medalje, sa Svetskih prvenstava ima dva "zlata" i jedno "srebro", na Evropskim šampionatima bio je čak pet puta šampion, uz po jedno srebrno i bronzano odličje, a ima čak deset titula pobednika Svetske lige, dve zlatne medalje na Svetskom kupu i još jedno zlato na Mediteranskim igrama.   

Popularni Fića, naravno, tokom karijere dobio je i brojna individualna priznanja: 2011. godine bio je najbolji akter SP u Šangaju i najbolji igrač sveta, 2012. bio je član idealnog sastava olimpijskog turnira i prvi strelac Svetske lige, 2014. godine najbolji vaterpolista Evrope i sveta, 2016. najbolji igrač i strelac OI u Rio de Žaneiru, vaterpolista sveta i spostista godine u izboru Olimpijskog komiteta Srbije.

Benfika bolja od Reala

Na današnji dan 1962. godine, u spektakularnom finalu Kupa šampiona u Amsterdamu, fudbaleri Benfike odbranili su titulu prvaka Evrope pobedom nad Realom od 5:3. Madriđani su vodili sa 2:0 golovima Puškaša, izjednačili su Puškaš i Čavem, Puškaš je ponovo doveo "kraljevski" klub u vođstvo, da bi Kohna i Euzebiuo sa dva pogotka klubu sa "La Luša" doneli - konačnu pobedu.

Josip Katalinski

2. maja 1948. godine rođen je Josip "Škija" Katalinski, legendarni jugoslovenski reprezentativac koji se proslavio golom odluke u čuvenoj "majstorici" sa Špancima u Frankfurtu, koji je "plave" odveo na Svetsko prvenstvo 1974. Katalinski je, naravno, učestvovao na pomenutom Mondijalu, baš kao i na Evropskom šampionatu 1976. u Beogradu i Zagrebu. Za državni tim je ukupno odigrao 41 utakmicu i postigao deset golova. Najveći deo klupske karijere proveo je u Željezničaru s kojim je 1972. godine osvojio šampionsku titulu, a kasnije je uspešno igrao i za francusku Nicu. Po završetku karijere bavio se trenerskim pozivom, uglavnom sa mlađim kategorijama. Preminuo je 9. juna 2011, a godinu dana kasnije, u njegovu čast, Fudbalski savez BiH pokrenuo je Memorijalni turnir za ekipe do 17 godina koji je nazvao - njegovim imenom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online