Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.07.2016.
21:31
Vestionline, Sputnjik A

Putin digao glas: "Pretnje ruskim sportistima su deo geopolitičkog pritiska"

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da doping skandal u koji su umešani ruski sportisti predstavlja rezultat mešanja politike u sport, saopštila je pres-služba Kremlja.

Reuters
Putin odgovorio na gnusne optužbe sa Zapada


- Svedoci smo opasnog povratka mešanja politike u sport. Da, oblik takve intervencije se promenio, ali je suština ostala ista: učiniti sport sredstvom geopolitičkog pritiska i formiranje negativnog imidža zemlje i naroda - navodi se u tekstu Putinove izjave.

Ruski predsednik smatra da bi olimpijski pokret koji igra „ogromnu ujedinjujuću ulogu za čovečanstvo“, ponovo mogao da se nađe na ivici raspada. 

- Događaji oko međunarodnog sporta i Olimpijskog pokreta prizivaju na analogiju sa početka 80-ih godina prošlog veka - izjavio je predsednik Putin.

- Poslednji događaji, teška atmosfera oko međunarodnog sporta i Olimpijskog pokreta, nesvesno izazivaju analogiju sa početka 80-ih godina prošlog veka - navodi reči predsednika pres-služba Kremlja. 

Prema rečima ruskog predsednika, tada su mnoge zemlje Zapada, pozivajući se na ulazak sovjetskih trupa u Avganistan, bojkotovale Olimpijadu u Moskvi. A četiri godine kasnije Sovjetski Savez je, u znak odmazde, odgovorio bojkotom Igara u Los Anđelesu. Kao izgovor je poslužio, navodno, nedovoljan nivo bezbednosti za sovjetsku reprezentaciju.

- Kao rezultat toga, mnogi sovjetski, američki i sportisti drugih zemalja koji su bili uvučeni u kampanju međusobnih bojkota, izgubili su šansu da upišu svoje ime u istoriju svetskog sporta, propale su godine rada i teških treninga. Rečju, ljudima su slomili život i učinili ih taocima političkog sukoba - dodao je Putin.

Predsednik Rusije je istakao da se sam Olimpijski pokret suočio sa ozbiljnom krizom i podelio se.

- Kasnije su neki političari tog vremena sa obe strane priznali da je to bila greška - zaključio je predsednik Ruske Federacije.

Predsednik Rusije izjavio je da je Rusija oduvek jasno naglašavala svoj stav o neprihvatljivosti dopinga u sportu.

- Oduvek smo jasno označavali svoj stav: U sportu nema mesta za doping. To je opasnost za zdravlje i život sportista i diskreditovanje fer sportske borbe - navodi se u saopštenju ruskog predsednika, a prenosi agencija Sputnjik.

Što se tiče optužbi ruskih sportista, one su „zasnovane na svedočenju jednog čoveka. Čoveka sa skandaloznom reputacijom. Protiv njega je 2012. godini već pokretan krivični postupak zbog kršenja zakona o antidopingu, ali u tom trenutku nije bilo dovoljno prikupljenih dokaza i slučaj je prekinut“, navodi se u saopštenju.

Prema izveštaju nezavisne komisije, objavljenom u ponedeljak, sistem dopinga u ruskom sportu korišćen je 2013. godine na Svetskom atletskom prvenstvu u Moskvi, Univerzijadi u Kazanju i Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Kazanu. Američko izdanje „Njujork tajmsa“ je u maju objavio članak sa izjavama bivšeg šefa moskovske antidoping laboratorije za Grigorija Rodčenkova, u kojem se tvrdilo da je najmanje 15 ruskih sportista koji su osvojili medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, bilo deo „doping programa“ Rusije, čiji je cilj dominacija na Igrama 2014. Kasnije je VADA najavila da će sprovesti sopstvenu istragu prema izjavama Rodčenkova.

POVEZANE VESTI

OSTALI SPORTOVI Putin ima ideju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online