Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
11:05
M. Topalović - Vesti A

Od nepravde do američkog sna

Milica Kubura sa velikim uspehom studira u Americi i briljira u svetu odbojke

facebook. com
Šarm i elegancija: Milica Kubura

Sportsku tradiciju u porodici Kubura nastavlja - dama. Risto je bio košarkaš Crvene zvezde, poznati novinar i putopisas. Nažalost više nije među nama. Željko je igrao za OKK Beograd, ali se posvetio matematici. Njegove ćerke krenule su sportskim stazama. Milica je dosegla neslućene visine.
"Tata Željko je u to vreme bio aktivan košarkaš - priseća se Milica Kubura koja je rođena 1995. godine u Beogradu - Znajući koliko u tom sportu ima kontakta i povreda najpre je odveo stariju sestru, a onda i mene na odbojkaški trening. Imala sam osam godina i prvi klub bio je Blok aut. Prateći sestru prešla sam u OK Sterija. Pre toga tri godine trenirale smo balet." 
Kao u uvek talenat brzo ispliva na površinu. Milicu je 2006. na prvenstvu osnovnih škola zapazio trener Crvene zvezde. Sa 11 godina postala je član pionirske selekcije.
"Paralelno sa odbojkom pohađala sam časove glume igrajući četiri predstave u Dečijem kulturnom centru "Boško Buha." Predstavljali smo Srbiju na smotri glume u poljskom Lođu. Trudila sam se na treninzima, ali mi je škola i dalje bila u prvom planu. Isticala sam se na gradskim takmičenjima iz matematike, biologije, srpskog..."
Vrtoglavi uspon počinje 2008. Do tada je odbojku smatrala samo igrom.
"Bila sam najefikasnija u timu Zvezde, a onda i među najboljim igračicama u Srbiji i to u godinu dana starijoj konkurenciji. Tada sam definitivno postala svesna da je odbojka, za mene, više od igre."

facebook. com
Trofejna generacija Crvene zvezde

Došli su i prvi trofeji poput pionirskog i juniorskog prvenstva Srbije, bila je MVP turnira u Obrenovcu, dobila je kapitensku traku...Sa 1994. godištem ušla je u kadetsku reprezentaciju.
"Kao dobitnik Vukove diplome upisala sam Devetu beogradsku gimnaziju, a sa 14 godina potpisala sam ugovor sa kadetskom ekipom Crvene zvezde. Od tog momenta počele su velike nepravde. Morala sam da napravim odlučujući korak."
U dogovoru sa roditeljima Milica je otišla na probu u italijanski Koneljano Spejs volej. U tom trenutku Jovana Brakočević bila je najbolji igrač poznatog kluba. Posle desetodnevne probe, sa devojkama iz Serije A, dobila je ponudu da odmah potpiše ugovor, uz obećenje da će oni obezbediti ispisnicu iz Crvene zvezde. Odmah je u Italiji upisala drugi razred gimnazije, ubzani kurs jezika i definitivno se preselila u Koneljano.
"Tokom leta igrala sam za reprezentaciju i osvojila zlato sa kadetskom selekcijom Srbije na Balkanijadi u Baru. 
Blagostanje, ali samo u najavi.
"Crvena zvezda nije ni pomišljala da mi da ispisnicu. Vratila sam se u Italiju puna zebnje. Trenirala sam i išla u školu, bez prava nastupa u zvaničnim utakmicama. Imala sam satisfakciju kao najbolji đak, ali čemerna zbog događaja u svetu sporta."
Sa 193 santimetra Milica je bila potencijal na svetskom nivou. Trener Luketa je sa njom individualno radio spemajući je za vrhunskog primača servisa. Usledio je poziv trenera prvog tima Zvezde kao i predsednika kluba i saveza Aleksandra Boričića. U razgovoru sa ocem obećao je da u budućnosti Milici neće praviti probleme zbog odlaska u Italiju. Vratila se u Zvezdu (prvi tim) i mlađe reprezentativne selekcije. I ponovo niska medalja na EJOF-u, Balkanijadi, evropskom i svetskom prvenstvu.

facebook. com
Ostvarenje američkog sna: Milica Kubura (prva s desna)


"Vratila mi se vera i nada. Upisala sam bilingvalno italijansko-srpsko odeljene u Trećoj beogradskoj gimnaziji i sa maksimalnim učinkom završila srednu školu."
U međuvremenu debituje u Ligi šampiona, osvaja poene protiv Dinama iz Moskve, Fakro Mušine iz Poljske... U prvenstvu retko menja Anu Bjelicu, tada neprikosnovenog prvog korektora Zvezde. Na finalnom turniru kupa Srbije, ulazi protiv Vizure  i osvaja čak sedam poena u jednom setu i preokreće već izgubljenu utakmicu! Vrhunac igre u Zvezdi doživljava u polufinalu i finalu plej-ofa kada odlično menja Bjelicu, koja zbog bolesti nije igrala mesec dana. Donosi pobede Zvezdi koju su svi već prežalili jer prvi korektor i najbolji poenter nije bio u stroju. 
"Na gostovanju Vizuri, u trećoj utakmici polufinala plej-ofa, proglašena sam za  najboljeg igrača, sa tek napunjenih 17 godina! Sa prvim timom osvojila sam dva uzastopna prvenstva i kupa, ušla u juniorsku reprezentaciju, sa kojom sam osvojila brojne medalje na balkanskom, evropskom i svetskom prvenstvu."
Sledeća sezona joj donosi uglavnom klupu. U Zvezdi i reprezentaciji, pri čemu ne igra utakmice ni za mlađe kategorije, pošto je trener čuvao za prvi tim. Rođena za lidera (osvajala je uvek odlučujuće poene, asovi na kraju petog seta...), nije mogla da se pomiri sa epizodnom ulogom. U trenutku kad je shvatila da ni po odlasku Bjelice ne dobija rolu koju zaslužuje, odlučila je da ode iz Zvezde. Ponudu drugog italijanskog kluba iz Serije A, kasnije prvaka Evrope, nije mogla da prihvati, pošto je opet problem ispisnica. Ostale su brojne ponude iz Amerike gde je mogla, uz dosta napora, da paralelno igra i studira.

facebook. com
Uvek u ulozi lidera: Milica Kubura (prva s leva)

"Primljena sam na prestižni Kolumbija univerzitet, dobila akademsku stipendiju, ali je bilo obavezno učešće roditelja stranih studenata u školovanju, koje je veće od godišnje plate jednog roditelja u Srbiji!Opredelila sam se za "Florida State Universitu", akademski i visoko kotiran i u odbojci, gde nije bilo obavezno učešće roditelja. Upisala sam, opet po ugledu na stariju sestru, „zanimanje budućnosti": aktuarsku matematiku! Jako težak fakultet na kome sam od januara 2014. krenula sa sjajnim ocenama, nagradama i  igrama za univerzitet iako sam još pod ugovorom sa Crvenom zvezdom. Počela sam da dišem punim plućima i živim Američki san!"
Uz klasičnu odbojku obično ide i bič-volej?
"Ove godine ušla sam u bič-volej ekipu i drugi smo u Americi! Bila sam u sastavu na finalnom turniru, prvom u istoriji. Amerikanci su najbolji na svetu u bič-voleju pa mi je to takmičenje dalo dodatni motiv da  istrajem u SAD".

facebook. com
Milica je uspela da spoji školovanje i sport

Šta posle karijere?
"Još je rano da razmišljam na tu temu. Na fakultetu imam fantastičan prosek koji odgovara našem 9,75. Tu je dosta opcija. Razmišljam da se posvetim poslu za koji se obrazujem ili nastavim u profesionalnom svetu odbojke."

facebook. com
Sport porodična tradicija: Sestre Kubura

Naslednica
Sestra Jovana je trenirala odbojku do gimnazije, pa skok u vis, gde su joj predviđali reprezentativnu karijeru. Sve napustila zbog škole. Završila je aktuarsku matematiku na BU kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Na taj način nadmašila je oca. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online