Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.11.2017.
06:43
Filip Simić A

Obradović vozi do Evrolige

Saša Obradović, trener košarkaša Lokomotive Kuban, ponovo je pobedio u beogradskom hramu košarke, dvorani "Aleksandar Nikolić".

M. Todorović
Velike ambicije: Saša Obradović

Ekipa srpskog stručnjaka ostvarila je na gostovanju Partizanu i peti trijumf u isto toliko kola Evrokupa, a nekadašnji reprezentativac naše zemlje dobio je i priliku da se vidi sa porodicom, u sezoni prožetoj dugim putovanjima. Uz poruku da ga nije zaboleo upaljač koji ga je, bačen sa tribine, pogodio u glavu, Obradović je pričao i o aktuelnom momentu svoje ekipe, njenom formiranju:

- Zadovoljan sam uspehom protiv crno-belih, zadovoljan sam i zbog toga što mogu malo kod kuće da budem, da vidim familiju. Sad kad krenemo na putovanja zaista nije lako. Ako bih mogao malo i da odbranim svoje igrače... Svaki put je stvarno pakao. Deset do 15 sati letimo. Svaki put odemo "do Amerike i nazad". Ponekad nije jednostavno ni imati pun fokus, a ni pravu fizičku energiju, kakvu smo imali u nedelju, gde smo izdominirali, igrali odličnu košarku - podsetio je Obradović na ubedljiv trijumf protiv Saratova (110:77).

Možda se i vratim

Da li bi se bivši trener berlinske Albe, Donjecka, Turova, Kelna i Kijeva vratio u ove krajeve, preuzeo neki ovdašnji klub?
- I to je daleko. Imam trogodišnji ugovor u Lokomotivi i lepo mi je tamo, osim putovanja, koja su teži deo posla, i uz izostanak familije i privatnog života, što je takođe deo ovog posla... Ne znam, nikad ne reci nikad - nasmejao se Obradović. - Nikad ne znaš šta sutra donosi. Ipak, ne razmišljam toliko daleko. Dajem maksimum svaki dan. Da li ću biti ovde ili tamo, to je teško pitanje da se odgovori.
 

Mnogima je Lokomotiva Kuban prvi kandidat za osvajanje Evrokupa, ali Sale smatra da ta ocena može biti i pohvala, ali i dodatno opterećenje za njegov sastav.

- Koliko smo favoriti, to uvek može da bude i zlonamerna i dobronamerna poruka, od različitih ljudi. Pre svega, trebalo bi da kažem da nisam potpisao nijednog od 10 do 15 igrača koje sam hteo ove godine. Ama baš nijednog - zastao je Obradović. - Potpisali smo ono što je dobro, a da li je najbolje ili nije - pokazaće vreme. Da li će moći da osvoje Evrokup? Do sada nisu osvajali, kroz sve lige koje su igrali. Tako da ta uloga favorita mora da se zasluži i kroz ove utakmice prve faze. Naravno, tu je uigravanje, prepoznavanje uloga u timu, ali dugo je takmičenje i očekuju se određene izmene. Kao što nama u poslednjim utakmicama pomaže Dimitrij Kulagin. To je još jedan igrač koji može da kreira sa loptom i vidi se da ima određeni nivo znanja.

 VTB jača ove godine

Obradović smatra da je regionalno takmičenje u kojem učestvuju ruski klubovi kvalitetnije nego što je bilo:
- Himki i CSKA su glavni favoriti da budu opet u Evroligi, moja ekipa i Uniks i Zenit su za njima, možda vrebaju iz senke. Videćemo koliko će to biti realno.
Obradović, ipak, ne beži od najviših ambicija:
- Od pritiska se ne krijem, uvek sam ga imao i kao igrač i kao trener. Ne bavim se pritiskom, više razmišljam o tome kako da poboljšam igru ekipe i kako da budem bolji. Završetak takmičenja je stvarno daleko i ne bih se bavio time da li ćemo ući u Evroligu kroz Evrokup ili kroz VTB ligu. Trebalo bi da razmišljamo kratkoročno, od utakmice do utakmice i da se bavimo formom ekipe. Šta će se desiti u martu ili junu dosta je daleko. Biće promena i što se tiče nas i što se tiče drugih ekipa. Ne bih se još izjašnjavao.
I sopstvenoj konstataciji da ove godine Evrokup ne igraju jaki španski timovi (učestvuju Gran Kanarija, Andora i Bilbao), Obradović je dodao zadršku kada je u pitanju prognoza krajnjeg ishoda takmičenja i time završio priču o Evrokupu.

 "Večiti" ogledalo srpske košarke

Na pitanje o srpskoj "kraljici igara" i klubovima, šef struke Lokomotive rekao je da se domaća košarka uvek ogleda kroz "Partizan i Crvenu zvezdu", s tim da je na regionalnoj mapi istakao i Cedevitu i Budućnost.

- Mislim da je Partizanu potrebno još malo vremena da nađe formu, imaju totalno novu ekipu. Vidi se da je selekcija igrača vrlo solidna, tako da očekujem da budu mnogo bolji u drugom delu takmičenja. Jadransku ligu pratim uvek koliko mi obaveze dozvoljavaju. Kompetitivna je, Zvezda je slabija u odnosu na prošlu godinu, ali pravi fenomenalne rezultate. Mogu i oni da imaju velika očekivanja. Normalno, oni su opet top favorit za osvajanje Jadrana. Videćemo...

Bezvezna okupljanja reprezentacija

Približavaju se kvalifikacije za SP u Kini 2019. Novinare je zanimalo šta o prozorima FIBA misli Saša Obradović?
- Ako bih mogao da sudim po svojoj ekipi, a imam šest reprezentativaca, to će mi sigurno mnogo narušiti ritam i samu atmosferu u ekipi. Dve nedelje da budeš bez tima, koliko god da neki košarkaši znaju sistem, mislim da je vrlo loše. Igrači ipak najviše ispaštaju. Naravno, i samo takmičenje nije onda pravi nivo, ni ogledalo onoga što imaš. Nijedna selekcija neće biti ista i malo mi bezveze zvuči reprezentativni skup. Ko će da bude tu od igrača, ko od trenera? Evroliga, Evrokup... Mnogo pitanja, mnogo matematike...

Za kraj, Obradović su još jednom vratili na Lokomotivu. Saša je dao veoma zanimljiv odgovor na pitanje o Džou Reglendu, najefikasnijem igraču u trijumfu protiv Partizana. Na konstataciju o igri "lokosa" sa bivšim članom Avelina i bez njega, srpski stručnjak rekao je da bi trebalo posmatrati Reglandov učinak iz više uglova.

- Moralo bi, ako se već pravi analiza, da se vidi koliko je dobar u napadu, a koliko je loš u odbrani. Prema tome, bilo je dosta situacija koje su morale drugačije da budu završene. Ako je moja filozofija odbrambena, onda to mora bolje da se radi. Generalno, odbrana na bekovima nije bila dovoljno dobra. Kad vidiš ideju sa druge strane, da trener hoće da te napada sa izolacijama, to dovoljno govori koliko respektuje odbranu suparničkog tima. Reglend je dobar, napadački sigurno zaslužuje ovaj nivo, ali mora u oba pravca da bude dobar. Ima loše navike, jer je došao iz manjeg tima Avelina, gde nije imao nikakve zahteve i sad to mora drugačije da prihvati. Igrač je koji je "jedan" i "dva", manje "jedinica", a više "dvojka". Faktor je u našoj igri i dobro je što ga imamo, ali mora mnogo bolje u odbrani - otvoren je bio Obradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online