Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.08.2017.
02:15
A. Stanković - Vesti A

Sa mališanima iz dijaspore u kampu Miloša Teodosića (8): Iz Austrije - crtež za Tea

Sandra Jocić iz Linca dugo će pamtiti dan kad je upoznala Tea - srpski as potpisao joj se na kačket i beli list, a ona mu je uzvratila. Neki zlatni klinci tokom čitavog leta treniraju košarku kraj Srebrnog jezera.

N. Durović
Sve upijaju: Mališani sa svojim idolom Teodosićem

Mnogi njihovi vršnjaci spas od letnje žege traže u debeloj hladovini ili prijatnoj vodi koja podzemnim, samo njima znanim putevima stiže iz Dunava.

Dotle, ova deca trče gore-dole terenima, rade sklekove, vežbaju skok-šut i kupaju se u znoju.

Oni su bez obzira na to da li im je devet ili 15 godina, da li su sa hladnog evropskog severa ili vrelog juga, da li su im roditelji fakultetski obrazovani i dobrostojeći ljudi ili su morali da odvoje od usta i tankih radničkih plata, odlučili da zaborave i na slobodu raspusta, i na mobilne telefone i kompjuterske igrice, samo da bi - bolje igrali košarku.

Na 110 kilometara od Beograda, košarkaški as Miloš Teodosić drugu godinu zaredom okuplja mališane sa svih strana Srbije, Evrope i sveta.

Mališane koji su spremni na rad, požrtvovanje i napor da bi postali bolji košarkaši, sportisti i ljudi.

N. Durović
Sandra Jocić

Među polaznicima kampa mahom su dečaci, ali ima i devojčica.

Čovek ne može a da se ne začudi kako onako krhke i nežne uspevaju da izdrže žestok ritam od svitanja do sumraka.

Pa, ponekad da na treninzima budu upornije i uspešnije od svojih drugova.

- Nije toliko teško - kaže Sandra Jocić, mirna i nenametljiva 14-godišnjakinja iz Linca u Austriji, koja sa glave ne skida crvenu kapu sa potpisom Miloša Teodosića.

Ima još jedan autogram svog sportskog idola, na belom listu papira, ali njega je poput relikvije uredno složila među lične stvari u torbi. Susret sa Teom će dugo pamtiti.

- Bio je na terenu sa nama, šutirao na koš, dodavao nam lopte, šalio se i pričao nam da je i on kao mali isto ovako trenirao. Kad se trening završio, otrčala sam do sobe da mu donesem papir na kome sam ga nacrtala. Plašila sam se da ne ode, pa sam trčala kao da me jure. Teo se iznenadio, obradovao i zahvalio mi se - ponosno će Sandra.

Sandrini roditelji Goran i Milica su rodom iz Bogatića kod Šapca. U potrazi za srećom u Austriji su svili porodično gnezdo, ali često dolaze u Srbiju. Na Sandrinu veliku sreću, ispunili su joj želju da je upišu u kamp Teo4. Jednog dana možda će se pokazati da je i košarka zbog toga imala sreće.

N. Durović

U Srbiji se bolje trenira

Sandra košarku trenira tri godine i veoma je zadovoljna radom u letnjem kampu.
- U Austriji treniramo uvek isto, posle nekog vremena to dosadi. Ovde su treninzi bolji, drugačiji i zabavniji. Treneri vode računa o svemu. Govore nam kako da pravilno zauzemo stav, da primimo ili dodamo loptu, ispravljaju nam tehniku. Svašta sam naučila. Ako budem mogla - doći ću ponovo - nada se devojčica iz Linca.

N. Durović
Stanko Ljuboja

Stanko Ljuboja i Nikola Stanković: Veterani kampa

Kad deca na kraju vežbanja zamole trenere da na terenu ostanu još malo - to znači da je trening uspeo. Još veće priznanje za dobar rad je kad polaznici u kamp dođu i naredne godine.

Među takvima su Stanko Ljuboja i Nikola Stanković.

Dva dečaka iz Austrije jednoglasno poručuju da su posle svega što su naučili tokom prošlogodišnje, premijerne sezone kampa Teo4 jedva dočekali ovo leto da - ponovo krenu na dug put.

- Za razliku od prošle godine, sad smo znali šta nas očekuje. I dok su neki naši novi drugovi morali prvih dana da se navikavaju na gust raspored treninga , mi smo od prvog trenutka krenuli žestoko - kaže Stanko.

- Ja sam još veći veteran - dodaje Nikola. - Toliko mi je dobro ovde da sam odradio čak tri smene!

Stanko ima 16, a Nikola 14 godina. Porodične priče su im slične.

N. Durović
Nikola Stanković

- Moj otac je iz Batočine, a majka iz Beograda - raportira Nikola.

- Kad su odlučili da potraže posao u Austriji, stigli su do Salcburga u kojem tata radi za Porše.

- Moji mama Marija i tata Milorad nastanili su se u Lincu. Tamo sam i počeo da igram košarku pre pet godina - dodaje Stanko koji igra za DVL Linc.

Šta im se dopada u Teodosićevoj školi košarke?

- Sve, a najviše kad igramo "pet na pet". Igram plejmejkera i tada može da dođe do izražaja sve ono što sam vežbao na treninzima - ističe Stanko i otkriva najveću želju:

- Voleo bih da jednog dana obučem dres Partizana.

- I ja volim da napravim neku dobru akciju i da proigram saigrača, ali još više lep dribling i šut.

Omiljeni košarkaš mi je Teodosić i voleo bih da jednom igram kao on - ne krije Nikola.

Da li će ponovo doći u kamp?

To se, odgovaraju, podrazumeva.

N. Durović

S jezera na jezero

S jednog jezera stigao je na drugo - s Traunsea u Austriji na naše, Srebrno. Gradić Gmunden u kome živi nije ništa veći od Velikog Gradišta, a reka Traun čak je mnogo manja od Dunava.

Reklo bi se da Boris Damjanović nije promenio okoliš kad je došao u kamp Teo4.

A opet, kako kaže, s tako kvalitetnim radom kao što je u školi koju je osnovao kapiten reprezentacije Srbije susreće se prvi put u životu.

- Treniram pet godina, ali sam siguran da sam ovih dana najviše napredovao. Upornim i sistematskim radom stekao sam sigurnost s loptom i potrebnu rutinu - ističe ovaj 14-godišnnjak.

Jedno je sigurno: kad se vrati u Gmunden pokraj Linca, roditeljima i dvema starijim sestrama preneće samo pozitivne utiske i zato veruje da će ga pustiti da na Srebrno jezero dođe i leta 2018.

KRAJ

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online