Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.08.2017.
02:15
A. Stanković - Vesti A

Sa mališanima iz Dijaspore u kampu Miloša Teodosića (4): Pobednik iz Ho Ši Mina

Bez obzira na to koliko godina imaju i odakle dolaze, da li su ranije trenirali košarku ili prvi put uzimaju u ruke narandžastu loptu, svi mališani u kampu Miloša Teodosića na Srebrnom jezeru, u to smo se uverili, imaju jednak tretman.

V. Sekulić
Košarkaš i matematičar: Marko Mladenović

Ni različiti jezici nisu problem. U upotrebi je onaj univerzalni, košarkaški, koji posle samo nekoliko treninga svi klinci - dobro razumeju.

- Odlično se snalaze i deca koja ne govore srpski - kaže jedan bliski Teodosićev saradnik. - Eto, u kampu je i jedan naš dečak iz Vijetnama koji...

Samo tren, iz Vijetnama?

- Da, od oca Srbina i majke Azijatkinje, zove se Marko. Da li želite da popričate i s njim?
Upoznali smo već mališane iz Holandije, Nemačke, Ukrajine, pa Grčke i Švedske. U gužvi kakvu u trenucima odmora može da stvori samo razdragana mladost pokušavamo da otkrijemo tog malog Marka. Razmišljamo o čudnim životnim putevima - koliko taj momak zna o zemlji svojih predaka, kako se snašao, da li li u budućnosti može da postane neki "srpsko-vijentnamski Jao Ming"...

Zapazili smo ga u povećoj grupi dečaka koji su se vraćali s ručka. Tren kasnije pred nama je jedan lepi, visoki momak. Miran, odmeren, učtiv, na nas je odmah ostavio utisak jednog plemenitog bića, nalik likovima iz romana Tonija Parsonsa.

- Izvinite, ali ne govorim srpski - obraća nam se na školskom engleskom, koji danas govore valjda još samo istočnjačka deca koja odmalena pohađaju internacionalne škole.

- Do svoje četvrte godine znao sam dosta reči, pošto je sa nama živeo i deda, ali sam u međuvremenu zaboravio.

Marko dobro zna šta nas najviše zanima

- Moj tata Dragan je Srbin, rođen u Skoplju, živeo je sa svojim ocem u Surdulici i školovao se u Beogradu. Put ga je onda, zbog dedinog posla, odveo u Vijetnam. Posle nekoliko godina preselili su se u Australiju, gde je tata završio školovanje. Zbog posla, dizajna u drvnoj industriji, vratio se u Vijetnam, upoznao moju mamu Van. Njih dvoje su se zaljubili, venčali... - uz osmeh priča Marko.

Dragan i Van Mladenović trajno su se nastanili u Ho Ši Minu i 29. januara 2001. dobili su sina.

- Nazvali su me Marko, ali imam i vijetnamsko ime - Shi Ang. To na jeziku moje majke znači - onaj koji pobeđuje, još kraće - pobednik.

V. Sekulić

Za kamp je saznao tata

- Čuo se sa prijateljem iz Beograda čiji je sin bio u kampu prošlog leta. Onda smo se dodatno raspitali i evo me ovde. Inače, dolazimo u Srbiju svakog leta, obiđemo rodbinu u Surdulici, pa mi je ova kombinacija s kampom - pun pogodak. Ne samo da je korisno, nego i zabavno. Da ne govorim da mi je Miloš Teodosić jedan od najomiljenijih košarkaša i veoma sam srećan što sam imao priliku da ga i upoznam - kaže Marko.

Onda mu, u skladu s imenom, sigurno nije teško da u kampu pobeđuje u raznim takmičenjima - pitamo, a Marko - Shi Ang se smeje.

- Verovali ili ne, nijednom nisam pobedio, ni u "trojkama", ni u slobodnim bacanjima. Ali, to nije važno... Dobro je što kroz te igre razvijamo takmičarske sklonosti, ali još važnije je rad na tehnici. Treniram košarku u Vijetnamu, ovaj sport je veoma popularan među mladima zahvaljujući prenosima utakmica NBA. U poslednje vreme pratimo i Evroligu, ali treninzi tamo ne mogu da se porede sa ovim iskustvom. Siguran sam da će mi sve što sam ovde naučio mnogo koristiti - ističe Marko Mladenović, koji nam umesto pozdrava na kraju poručuje - da u kamp dolazi i dogodine.

Ćevapi

Odrastao je na vijetnamskoj kuhinji, ali voli i međunarodnu. Ima jedan srpski specijalitet koji stavlja na prvo mesto.
- Ćevapčići! - oduševljeno će Marko. - To je nešto što najviše volim. Mogao bih da ih jedem svakog dana.

Stop za mame i tate

U kampu ima mališana raznih uzrasta. Onima najmlađima, sigurno, ponekad nedostaju roditelji. Ali, rampa na ulazu u "Teo4" za njih je - spuštena.

- Ima roditelja koji su doveli decu, ali pošto je kamp zatvorenog tipa - za decu, a ne za mame i tate, morali su da potraže smeštaj u blizini. Mislimo da je tako mnogo bolje. Deca su ovde na sigurnom, pazimo ih, nismo im samo treneri, već i pedagozi i prijatelji. Ukoliko se slučajno pojavi neki problem - za njih smo tu 24 sata. Učimo ih košarci, ali i životu. Vreme provedeno ovde dobro je i da se malo osamostale - objašnjava jedan od trenera-koordinatora kampa Aleksandar Sević.

Budući matematičar

Marko je odličan đak. Matematika mu ide od ruke, budućnost vidi u prirodnim naukama. A možda i u košarci.
- Voleo bih da igram u NBA, ali znam da je do nje dug put. U Vijetnamu ne postoji liga mlađih kategorija, sve se svodi na međusobno takmičenje koledža odakle se regrutuju igrači u nacionalno prvenstvo. Igram "dvojku", beka šutera, radio sam dosta i unapredio šut. Ako i ne uspem da napravim veliku karijeru, voleo bih da ostanem u košarci, da je igram pored redovnog studiranja ili posla.

Sutra: Sa mališanima iz Dijaspore u kampu Miloša Teodosića (5): Srbi sa reke Potomak 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online