Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.02.2019.
01:00
A. Stanković - Vesti A

Dragoslav Šekularac - kraljević i prosjak svetskog fudbala (37): Odlazak u legendu

Tokom života skupljao je armiju obožavalaca i - neprijatelja. Karijera mu je, u zavisnosti od ratne sreće u tom njihovom večitom obračunu, išla čas uzlaznom, čas silaznom putanjom. Bio je i kometa i zvezda padalica. Dizali su ga u nebesa i bacali u blato. Ipak, jedno mu se moralo priznati - bio je jedan od poslednjih, ako ne i poslednji boem našeg fudbala.

Lična arhiva
Oproštaj: Sahranjen u Aleji velikana

U "Zlatnoj knjizi fudbala" piše:
"Njegova nestalnost, narodna inteligencija sa smislom za humor, želja da se nadigrava, možda ga je povela putem koji je skratio njegov ukupni doprinos fudbalu. Dao je mnogo, a to je bila tek polovina njegovog blistavog talenta."

To je Dragoslav Šekularac, koji je bio legitimni naslednik Rajka Mitića u Crvenoj zvezdi. Koji je sa Borom Kostićem činio strašan tandem ne samo našeg fudbala. I koji je u dresu reprezentacije odigrao svega 41 utakmicu - od toga čak 13 na Svetskim prvenstvima, dve na Olimpijskim igrama i šest na Evropskom šampionatu. Svi se slažu da je mogao mnogo više, a on je bio četvrti na svetu, srebrni na Igrama, drugi na Starom kontinentu. Sve to postigao je od sedamnaeste do dvadeset i pete godine kad je, kako su fudbalski stručnjaci i novinari od pera govorili, ozbiljno igrao fudbal.

A i tada je zbog raznoraznih kazni više od dve godine proveo van terena.

Jedan Šeki - dosta

Šta bi bilo da je bio drugačiji?
- Kad sam postao trener, zahtevao sam od igrača da poštuju disciplinu. Da ne bi prošli kao Šeki. I kad god bih u nekome video nagoveštaj svog karaktera, svoje nestalnosti, trudio sam se da ga vratim na pravi put. Nisam žalio ni truda, ni vremena. Dovoljno sam ja stradao i za druge. Ali, nije vredelo. S vremena na vreme, pojavio bi se neki momak s "bubicama" u glavi, poput Milka Đurovskog ili Vlade Lukića, tu nikakve priče nisu vredele. Možda je to sudbina, možda to ide s ogromnim talentom. Ne može svako da dobije i noge i glavu - govorio je Šekularac.

Uvek je bio idol probirljive Zvezdine publike. Nekad mu je bilo dovoljno tek petnaestak minuta ili pola sata da gledalište dovede do delirijuma.

"Po izgledu pravi mediteranac, s licem boksera koji nije primio mnogo udaraca, Šekularac je bio pravi umetnik , koliko po tako tipičnom driblingu na malom prostoru, toliko i po smislu da diriguje igrom celog tima. Njegova maestralna, urođena tehnika, njegova brza misao i savršeni pregled igre brzo su ga doveli do klase najatraktivnijih igrača sveta - Sivorija, Kope i Garinče."

Na nebeskim poljanama

- Šekularac je jedan od retkih evropskih fudbalera koji je mogao da igra za Brazil. Jednom sam ga pitao, da li su možda njegovi koreni - brazilski.
Ovo je o Šekiju rekao Pele.
I to, možda, dovoljno govori.

U ljudskoj je prirodi da se brzo zaboravljaju ljudi koji više nisu u njihovoj blizini i pred očima. To nije važilo za Šekija. Kad god je odlazio, kad god je nestajao iz vidokruga navijača i njegovih prijatelja, sve jače im je nedostajao. To mogu samo veliki.

Tako će sve do večnosti biti i posle 5. januara 2019. kad je Šekularac konačno otišao u legendu. Tog dana se na nebeskim poljanama pridružio Rajku, Milošu, Bori, Vukasu, Tozi, Vasketu i ostalim čarobnjacima sa kojima se nekada družio. Ko zna, možda će gore odigrati i neku utakmicu... Pa, ako vam se ponekad učini da sa visina čujete čudan huk, znajte da je nekome proturio loptu kroz noge i da anđeli skandiraju: "Šeki, Šeki, Šeki!"

Uvek najbolji

Kad se Šekularac opraštao od Zvezde, 24. septembra 1971. godine na utakmici protiv Benfike, uz njega su se našli Džajić, Aćimović, Bogićević, Karasi... najveći asovi svog doba. I to u punoj snazi, dok je on išao silaznom putanjom karijere. I opet je bio najbolji. Sve oči na stadionu gledale su samo u njega, svi su mu se divili i uzdisali zbog njegovog ogromnog majstorstva.

A kad je postigao prelep pogodak, tek da rastanak svima padne još teže, publika je na tribinama još dugo skandirala njegovo ime.

Šeki na srpskom znači - virtuoz

Umesto epiloga, prenosimo zapis koji je o Dragoslavu Šekularcu ostavio Matija Bećković.
- Virtuoz se na srpskom kaže Šekularac. U moje vreme to prezime je postalo atribut, superlativ, kompliment. I nije se koristilo da označi samo fudbalsko majstorstvo. I za majstore u drugim oblastima koristilo se kao najveće priznanje. Družio se sa umetnicima jer je i on sam bio umetnik. Tu negde, u krugu u kojem je on bio najveća zvezda, kretao sam se i ja.

A bard glumišta Dragan Nikolić je govorio:
- Urbani duh Beograda iznedrio je, s vremena na vreme, dosta Šekija. Svi su oni bili predvodnici i u nečemu posebni. Ali, takođe, svi oni su bili samo kopije, a pravi Šeki je bio samo jedan.
Bio je ambiciozan, duhovit, dosetljiv. Voleo je da pobeđuje u svemu. Od fudbala, preko špaga i krajcarica, do šaha.

Nikad se nije ljutio. Ni kad su objavljivali reči koje nikada nije izgovorio.
- O meni je dosta napisano, a bar polovina od toga nije istina - smejao se. I - nikad nije demantovao.

Kad smo poslednji put sedeli i pričali, priznao je:
- Za sve što sam u životu doživeo kriv je fudbal i zaslužan je fudbal. Možda ništa od toga ne bi ni bilo da sam poslušao svoga oca Bogoljuba, koji mi je govorio: "Sine, bolje ti je da učiš školu nego što igraš fudbal."

Onda mu se lice razvuklo u poznati, šeretski osmeh.
- Dobro je što ga nisam poslušao.

OD PONEDELjKA NOVA SERIJA - Jelička hronika Milana Jovanovića Majora

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online