Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.09.2018.
16:32
G. Anđelić - Vestionline A

Hoćemo li u Šabac na "večiti derbi": Na današnji dan 1979. Zvezda i Partizan su se sastali na Mačvinom igralištu

U godini u kojoj je "Provincijski Urugvaj" obležavao šest decenija od osnivanja "crveno-beli" su savladali "crno-bele" s 2:0.

MN Press
I u 65. "večitom derbiju", na "Marakani" dva meseca posle susreta u Šapcu, Zvezda je pobedila s 2:0

Crvena zvezda i Partizan danas se sastaju 158. put u prvenstvu. U istoriji međusobnih susreta dva naša najbolja kluba uzbuđenja je bilo i u Kupu, a nekada su se oni sretali i u utakmicama bez takmičarskog značaja, koje su primane s pažnjom kao da se radilo o odsudnim bojevima. 

Na današnji dan "večiti rivali" su dva puta bili jedan naspram drugog. U 127. okršaju u domaćem šampionatu, koji je, takođe na Partizanovom stadionu, odigran pre 12 godina, golova nije bilo. 

Pre bezmalo četiri decenije, na radost poklonika fudbala u Šapcu, odmerili su snage na Mačvinom igralištu. I jedni i drugi su s velikim zadovoljstvom prihvatili da učestvuju na turniru kojim je obeleženo 60 godina od osnivanja šabačkog kluba. Susreti su bili svojevrsni ukras za narodni odušak na Malogospojinskom šabačkom vašaru s dugovečnom tradicijom (21. septembar).

Najuspešnija je bila Zvezda, koja je u prethodnoj sezoni dogurala do finala Kupa UEFA. Mačvu, tada srpskoligaša, savladala je u polufinalu s 5:0. Repčić je dao dva gola, a Borovnica, Jovin i Savić po jedan. Partizan je pobedio Olimpiju s 4:2.

Sutradan, 23. septembra, na krcatom stadionu pred 10.000 duša, "crveno-beli" su pobedili i "crno-bele". Bilo je 2:0 u finalu. Dušan Savić je postigao pogodak u 51. minutu, a 18-godišnji Zdravko Čakalić u 76. U meču za treće mesto ni Olimpija nije imala milosti prema slavljeniku. Dala mu je osam golova (8:0).

Branko Stanković je izveo ovaj sastav na odlučujućem meču: Ljukovčan, Jovanović, Jovin, B. Đurovski (Čakalić), Miletović, Mitrović, Borovnica, Blagojević, Savić, Milosavljević (Stepanović), Repčić (Marinković). Josip Duvančić, koji je tog leta seo na Partizanovu klupu posle najlošije sezone u istoriji kluba (15. mesto), opredelio se za ovaj tim: Ivančević, Kovačević, Đurović (Kozić), Klinčarski, Kunovac (Trifunović), Hatunić, Živković, Vukotić, Santrač (Jocić), Prekazi (Pavković), Varga.

Zvezda je u toj sezoni uzela titulu prvaka. Dva meseca posle okršaja u Šapcu savladala je "večitog rivala" s 2:0 i u prvenstvu (Filipović, Šestić). Partizan se nije proslavio ni s Duvančićem. Taj put je završio kao trinaesti.

Mačva, koja se u pretprošloj sezoni izborila da posle 65 godina opet bude prvoligaš (u ligi velike Jugoslavije igrala je 1951. i 1952), dogodine slavi vek od kako postoji. Neka ovo podsećanje na Zvezdin i Partizanov susret na njenim igralištu bude poziv da se "večiti rivali" našeg fudbala nađu u Šapcu i na stogodišnjicu "Provincijskog Urugvaja", a to je ime Mačvi nadenuto još dvadesetih godina prošlog veka po moćnoj reprezentaciji, dvostrukom uzastopnom olimpijskom pobedniku (1924, 1928) i pre nego što je na svom tlu trijumfovala na Prvom svetskom prvenstvu (1930). 

   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online