Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
05:13
M. Topalović - Vesti A

Srbi poslednja barijera

Ove godine tri Srbina predstavljaće nas u 94. šampionatu Švedske. Reč je o golmanima Budimiru Janoševiću, koji je iz Bromapojkarne prešao u AIK, Nikoli Petriću (nasledio Janoševića) i napadaču Nikoli Đurđiću, povratniku u švedski fudbal.

Fudbal zajednički imenitelj: Nikola i Tamara Petrić

Upravo je Bromapojkarna jedan od tri nova kluba u ligi. Tu su još Dalkurd i Treleborg koji se elite domogao preko plej-ofa.

Bromapojkarna definitivno ne može bez Srba među stativama. Prošle godine briljirao je Janošević, koji je u AIK-u pronašao unosniji angažman, a nasledio ga je Čačanin Nikola Petrić. Bivši golman Borca, Mladosti iz Lučana i Čukaričkog, već je osetio švedski fudbalski barut.

- Od prvog dana ekipa me je prihvatila na najbolji način. Dobro sam se snašao i sve ide ustaljenim tokom - kaže Petrić za čitaoce "Vesti".

Supruga sa pištaljkom

Ne tako davno Nikola Petrić se venčao sa prelepom Tamarom Pavlović, koja je fudbalski sudija! Zajedno su u Švedskoj.
- Upoznali smo se pre nekoliko godina na proslavi kada je Borac ušao u Superligu. Nisam znao da je sudija. Čuo sam za nju, ali nisam povezao lik i ime. Između nas nema prepirki jer o fudbalu kod kuće i ne pričamo. On nas je samo, na neki način, spojio.
x Da li postoji šansa da se na terenu nađete oči u oči?
- Tamara je uglavnom sudila ženama, ali nikad se ne zna. Ne bih voleo da mi sudi na zvaničnom meču. Uvek bi mogla da "vuče" na moju stranu. Sudila mi je jednom u Čačku. Reč je o prijateljskoj utakmici.
x Šta je prednost u podatku da Vam je supruga sudija?
- Konačno imam nekog ko razume sve u vezi s fudbalom. Kad nekoj ženskoj osobi kažem "levi bek", pita šta mi je to. Tamara mi je i najbolji drug i supruga. Razume se u moj posao, tu je i kad je dobro i kad je loše.
U porodici Petrić navijačke strasti su podeljene na Real (Tamara) i Barselonu. Nikolin transfer u Švedsku uslovio je da Tamara, na neki način, zamrzne karijeru.
- Internacionalni je sudija i povremeno putuje, odsudi utakmicu, dve i vrati se u Švedsku. Tako je za sada. Na kraju sezone videćemo šta je za nju najbolje rešenje - zaključio je Nikola Petrić.

- Imao sam dobre partije u kupu i očekujem da tako nastavim u ligi iako je Bromapojkarna novajlija.

Karakteristike vašeg kluba?

- Mlađe kategorije najbolje su u Švedskoj! Broma je u stvari fabrika fudbalera. Nema velikog opterećenja za prvi tim. Imamo 4.000 dece u svim selekcijama, 11 terena, odličnu bazu, naše trenere Savića i Ćirića koji unapređuju razvoj dece... Najmoćnija smo fudbalska škola i nadaleko poznata. U prvi tim je iz norveškog Kongsvingera došao mladi portugalski trener Pimenta. Potpisao je ugovor na četiri godine što govori o dugoročnim planovima. Nasledio je legendarnog Olofa Melberga.

Novo iskušenje: Nikola kao golman Bromapojkarne

Gde ste smešteni?

- Dobio sam stan i kola na korišćenje od kluba koji je dobro organizovan, a ne treba napominjati da je u Švedskoj sve u minut.

Fudbaleri na "ić"

Poznato je da Šveđani ne uvoze zvučna imena i skupe igrače. U njihovim klubovima dominiraju igrači iz mlađih kategorija pošto imaju fenomenalnu infrastrukturu i ni u čemu ne oskudevaju.
- Primetno da ima puno fudbalera sa prezimenom na "ić". Reč je o Srbima, Hrvatima i Bosancima (plus mešoviti brakovi) rođenim u Švedskoj, ali dominiraju deca imigranata druge i treće generacije iz muslimanskih zemalja - kaže Petrić.

Šta očekujete od ostalih klubova u novoj sezoni?

- Mislim da je Malme najkvalitetniji. Osvojio je četiri titule u prethodnih pet godina. Ostale ekipe nisam dovoljno upoznao, ali po priči saigrača postoje minimalne razlike i puno zavisi od startnih rezultata.

Slobodno vreme?

- U klubu imam dva momka čiji su koreni iz Srbije. Sa njima se najviše družim i učim jezik. Vezista Petar Petrović (22) je rođen u Malmeu, a pre četiri godine se okušao u našoj ligi. Igrao je za Radnički iz Niša. Napadač Marko Nikolić (20) je rođen u Hudingeu. Došao je kad i ja iz Varnama. Igrali su za mlađe selekcije Švedske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online