Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
09:13
E. V. A

Barselona ima plan za novu sezonu: Kvalitet umesto kvantiteta

Pošto je letos dovela Osmana Dembelea, a zimus Filipea Kurtinja u dva najveća transfera u njenoj istoriji, Barselona ne misli da stane sa snaženjem ionako vrlo jake ekipe. Katalonci sklapaju novi "dream team" i opet na duže vreme nameravaju da pokore Španiju i Evropu.

EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
Prvi na spisku: Antoan Grizman

Naime, već nedeljama se špekuliše da je Barsa otišla daleko u pregovorima s Antoanom Grizmanom. Neki izvori tvrde da je praktično sve dogovoreno. Ako su te informacije tačne, napadač Atletika bi trebalo da pređe na Nou Kamp na kraju sezone, a Barsa će isplatiti Atletiku oko 100 miliona evra odštete.

Kupovinom sjajnog Francuza Barselona bi sastavila fantastičan napad koji bi sačinjavali Lionel Mesi, Luis Suarez, Grizman i Osman Dembele. Zvuči zaista ubitačno.

Računica

Katalonci su očigledno došli do realnog zaključka: Bolje je da kupe tri ili četiri zvezde za stotine miliona, nego da za isti novac dovedu 10 nedovoljno proverenih, od kojih se možda nijedan neće pokazati kao pojačanje, što je bio slučaj poslednjih godina.

Lov na bekove

Međutim, Katalonci očigledno tu neće stati. Nameravaju da dodatno pojačaju i odbranu. Bekovske pozicije najakutniji su problem. Posebno desna strana na kojoj imaju problema od odlaska Danija Alves. Silom prilika pokriva je Serhi Roberto, koji je ustvari "vezista". Letos je na angažovan Nelson Semedo iz Benfike, za tridesetak miliona evra. Sezonu pre kupljen je i levi bek Lukas Dinjee. Francuz je zamena za startera Đordija Albu, a Semedo je trebao da istisne Roberta. Za sada mu to ne uspeva.

Navodno je i Mesi nezadovoljan odbranom i traži nova pojačanja. Nagađa se da je na radaru Barselone Alvaro Odriozola, talentovani desni bek Real Sosijedada, na koga je oko bacio i Real, čijim bi dolaskom Barsa jednim udarcem ubila dve muve, pošto bi Serhio Roberto mogao da se vrati na prirodnu poziciju u veznom redu.

Eventualni dolazak Alabe (Bajern) i Odriozole, ili samo jednog od njih, sigurno će značiti i odlazak nekih igrača. Dinje, Vermalen i Aleiš Vidal prvi su na listi za "odstrel", ali ostaje pitanje hoće li Barsa moći nešto da zaradi?

Transferi bez profita

Poslednjih godina Barsa se rešila mnogih igrača. Neki od njih su skupo plaćeni, ali za njih je dobila malo ili nikakvo obštećenje. Lista je prilično duga i mogla bi da se sastavi čitava ekipa: Masip, Sandro, Song, Montoja, Alves, Matje, Munir, Samper, Daglas, Marlon, Rafinja, Arda i Delofeu.

Od poslednja četiri igrača koja su otišla (Rafinja, Turan, Delofeu i Maskerano), Katalonci su ozbiljniji novac dobili samo za Maskerana. Najveća dobit im je u tome što su se rešili njihovih velikih plata.

Loše poslovne odluke ne odnose se samo na seniorsku ekipu. Barsu sve češće napuštaju i fudbaleri iz omladinske škole koji nisu ni došli do prvog tima. Poslednji primer je Serhio Gomez. Prešao u Dortmund za 3,5 miliona. Za koju godinu mogao bi da vredi znatno više. Eklatantan primer je Alehandro Grimaldo, koji je pre dve godine otišao u Benfiku za dva miliona evra, a sada Napoli nudi Portugalcima 30 miliona!

Nezadovoljni Mesi

Barseloni bi bilo jeftinije da je zadržala svoju decu nego što je dovodila sa strane. Poslednjih godina bacala je novac šakom i kapom na osrednje igrače, što je, uostalom, bio jedan od razloga Mesijevog nezadovoljstva. Smatrao je da nisu angažovane proverene klase, nego fudbaleri koji tek treba da se dokazuju.

Taj i još neki primeri pokazuju da La Masija i ne radi tako loše, kako se priča, poslednjih godina. Pre je da Barselona nema strpljenja da čeka, pa zato i ne daje mladim fudbalerima dovoljno prostora. Oni, pak, nemaju vremena ni živaca da čekaju šansu koju možda nikada neće ni dočekati. To je razlog zašto omladinci odlaze iz Barselone.

Umesto njih često je dovodila skupe igrače koji su se u međuvremenu pokazali promašajima, dok su njeni omladinci, koje je jeftino ili čak besplatno pustila, u drugim klubovima procvetali.

Svesna zabluda

Svesna zabluda iz prošlosti Barselona je odlučila da promeni taktiku, dobrim delim i iz zbog Mesijevog pritiska. Kad već ne može ili ne želi da čeka svoje omladince iz La Masije, smanjila je kupovinu fudbalere koji obećavaju i koncentrirala se uglavnom na velike zvezde, manje-više gotove igrače.

Jasno, niko Barseloni ne garantuje da će pogoditi s igračima poput Dembelea, Kutinja ili Grizmana, ali šanse su im sigurno mnogo veće. To je verovatno i razlog zašto Katalonci kreću po Alabu. Austrijanac je papreno skup, ali pravi igrači teško se danas mogu kupiti za osrednje iznose.

Posle nekoliko godina strateškog lutanja, Barsa je konačno progledala. Kad već gubi na svojim klincima, želi da pogađa s pojačanjima u što većem postotku, a to je moguće samo ako gurne ruku u džep i kupuje najbolje. Kvalitet umesto kvantiteta na duže staze uvek je bolja opcija.

Papreni Alaba

Barselona traži pojačanje i na levoj strani, i to bombastično. Tehnički direktor Robert Fernandez navodno je zatražio od predsednika Đosepa Marije Bartomeua da učini sve kako bi osigurao sredstva za kupovinu Davida Alabe, polivalentnog prvotimca Bajerna koji može da igra na levoj strani odbrane, u sredini, ali i na krilu.Spominje se cifra od 324 miliona evra!
Alaba je 2016. produžio ugovor s Bajernom do 2021. i jedan je od glavnih igrača bavarskog kluba. To u prevodu znači da će Barselona teško nagovoriti Bajern da proda austrijskog reprezentativca, a ako joj to i uspe, papreno će je koštati.
Teško je reći koliko je realan taj transfer, no očito se nešto događa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online