Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.01.2018.
10:40
M. Topalović - A. Stanković A

Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (8): Opasnost sa levog krila

Mladi Bečlija Gerasim Pavlović, koga smo upoznali u kampu Igraj za Srbiju, već na početku razgovora nam otkriva "tajnu".

M. Todorović
Obožava i da trenira: Gerasim Pavlović


- Znam da Vam je zanimljivo moje ime. Dobio sam ga mom deki, maminom tati.
Gerasimovi su rodom iz Topole. Član je First Vijene, a ima još dva brata. Oni - nisu zainteresovani za fudbal.

Navija za Partizan

Dok je Gerasim trenirao u Staroj Pazovi, njegova porodica je provodila odmor u Topoli. Dečak im se pridužio po završetku kampa.
- Volim da idem u mamin i tatin rodni kraj. Imam u Topoli mnogo rodbine i dosta drugova. Volim i da gledam TV prenose fudbalskih utakmica, pogotovo kad igra Partizan čiji sam navijač.
Pomno prati i utakmice reprezentacije Srbije.
- Svi jedva čekamo Svetsko prvenstvo. Ne znam šta će "orlovi" tamo uraditi, ali imaće našu veliku podršku!

- Na treninge najčešće idem autobusom. Dobro poznajem Beč, posebno 16. becirk u kome živim. Kad ima vremena, vozi me tata.

Pavlović nije jedini srpski dečak u klubu.

- Sa mnom su tu još četiri ili pet dečaka iz Srbije. Jedan je želeo da dođe u kamp, ali su ga sprečili porodični problemi. Razboleo mu se deda, pa je ostao u Beču. Inače, prvi put sam došao u ovaj kamp i zaista mi je lepo. U klubu smo početkom decembra završili s treninzima, ali sam se u Staroj Pazovi brzo vratio u ritam.

Šta ti se posebno sviđa? Možda hrana?
- Da, hrana je čak bolja nego kod kuće. Tačnije, veći je izbor jela.

Mama se valjda neće naljutiti... U vreme zahtevnih treninga, snaga ulazi na usta.
- Meni treninzi nisu naporni! Doduše, teži su od onih na koje sam navikao u Austriji, nekako su sadržajniji. Na sreću, služilo nas je vreme, svih dana je bilo sunčano i toplo, pa je sve bilo lakše. Inače, kod kuće mi je trener Italijan. Igramo u Prvoj ligi Beča, u konkurenciji sa Austrijom i Rapidom postižemo dobre rezultate. Svi nas vole jer mlađe kategorije First Vijene imaju bolje rezultate od seniora koji su sve slabiji i imaju novčanih problema.

Nije propustio priliku da se pohvali.

- Imamo po dva travnata i veštačka terena. Igram na mestu levog krila, iako mi je desna noga bolja! San mi je da jednog dana postanem slavan fudbaler - otvoreno će Gerasim Pavlović.

Igra fudbal kao folklor

M. Todorović
Večito nasmejan i vredan: Danijel Mihajlović

Među dečacima koji su ove zime prvi put bili polaznici kampa FSS Igraj za Srbiju nalazi se i Danijel Mihajlović. Večito nasmejan, toplih očiju koje odaju radoznalost, odmah nam otkriva da mu je, ujedno, ovo bio drugi put da je uopšte u Srbiji.

Crveno-bela porodica

Danijel ističe da je cela njegova porodica "zvezdaška". Prirodno, i njemu su crveno-bele boje najbliže srcu.
- Želim da postanem fudbaler i da jednog dana imam ovakav put - da igram u Zvezdi, pa u Mančester Junajtedu kao moj idol Nemanja Matić, a na kraju u Barseloni koju pored Zvezde najviše volim.

- Moji roditelji, mama Radmila i tata Jovo, rođeni su u Bosni i Hercegovini, pa iz Austrije idemo uglavnom u Miladiće gde imamo kuću - priča nam ovaj devetogodišnjak, rođen u Veklabruku, gradiću u Gornjoj Austriji nedaleko od Linca.

I on, kao i njegov drugar Gerasim iz Beča, igra levo krilo u ekipi ATSV Timelkam.

- Počeo sam da treniram fudbal sa četiri godine, ide mi dobro, igramo na raznim turnirima. Jednom smo igrali i sa vršnjacima iz slavnog Juventusa, nadigrali ih, pobedili i osvojili prvo mesto - ponosno će Danijel.

Ali, fudbal nije njegova jedina ljubav.

- Porodična strast nam je - folklor. Igraju ga i moje starije sestre Jovana (14) i Tijana (10), svi smo članovi KUD "Knez Lazar". Važno je da čuvamo tradiciju našeg naroda - zrelo priča ovaj dečak i dodaje da naizmenično, dva dana u nedelji ide na treninge folklore i još dva dana na fudbalsko igralište. - Sve se može i sve se stiže kad se voli!

U Veklabruku pohađa četvrti razred.

- Škola je teška, dosta od nas traže, ali navikao sam se... Ide mi sve bolje - kaže uz obavezni osmeh.

Kamp je, kaže, "pronašao" njegov trener s folklora videvši neke pozitivne komentare u jednoj grupi na viberu.

- Raspitao se podrobnije, obavestio mog tatu i zajedno smo odlučili da se prijavim. Bio sam oduševljen. Sve je sjajno. Radimo sve što je potrebno - od sticanja kondicije, rada na taktici, poboljšanja nekih elemenata u igri. Igrali smo i utakmice i dobio sam neke pohvale za igru na levom krilu - nabraja Danijel Mihajlović i obećava: - Ovo je tek početak, ponovo ću doći u kamp jer mislim da ovde mogu mnogo da napredujem.

Sutra - Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (9): Kamp je - bogatstvo

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online