Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
05:00
M. Topalović - A. Stanković - Vesti A

Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (5): Filipa iz Beča zovu u Salcburg

Filip Ćosić je u trouglu Beč - Smederevska Palanka - Stara Pazova. Igra za Simering i živi u istoimenom 11. bečkom becirku.

M. Todoorivć
Maštaju o velikim karijerama: Filip (levo) i Lazar u razgovoru sa reporterima "Vesti"

- Klub je poznat, ima dugu tradiciju, pošto je osnovan još 1901. godine, ali su uvek u prvom planu mlađe kategorije - pojasnio nam je Filip. - Seniorska postava nema velike ambicije i uglavnom se takmiči u nižim rangovima, poput Druge Landeslige Beča.

Srbi i drugi fudbaleri sa prostora eks Jugoslavije uobičajena su pojava u svim austrijskim klubovima.

M. Todorović
Na meti fudbalskih sakuta: Filip Ćosić

- Ima ih i u mom uzrastu, ali nisu došli na kamp Fudbalskog saveza Srbije. Jedan je bio prošle godine, ali već razmišlja da napusti fudbal.

Filipa smo upoznali prilikom posete kampu Igraj za Srbiju. Otkriva nam da igra na poziciji štopera, a da van terena uživa u okruženju starijih sestara Nataše i Tamare. Njih dve zanima - fitnes.

- Dolaze na moje utakmice, ali ne mogu da se takmiče sa mamom Snežanom. Ona ne propušta nijedan meč!

Brine da se ne povrediš?

- Nije samo to. Kao i tata Mladen, želi da uspem u fudbalu, jer treniram već devet godina.

Pošto stanuje blizu terena, na treninge ide peške. Uspešno se školuje i za dve godine planira da upiše fakultet.

- Nisam detaljno razmišljao o visokom obrazovanju pošto sam trenutno maksimalno fokusiran na fudbal.

Stigle su i prve potvrde da je na pravom putu.

- Skauti šampiona Red Bul Salcburga već su napravili prve korake. Direktno su me kontaktirali, a sada pregovaraju sa Simeringom. Možda se preselim u njihov tabor već tokom zime ili na kraju sezone. Visok sam 186 cm, standardno igram, postižem i golove posle prekida i verovatno ih je to privuklo. Igram u jakoj ligi sa 14 klubova iz Beča i okoline. I Simering je imao nameru da nastavim u seniorima, ali moje ambicije su mnogo veće. Ne zanima me da igram u Petoj ili Šestoj ligi!

Zar nije bilo logično da te najpre zapaze bečki velikani Austrija i Rapid?

Derbi

U porodici Ćosić vlada pravi mali rat.
- Uz srpski jezik, mama me je naučila i da navijam za Crvenu zvezdu. Tata je "partizanovac" i to mu teško pada!

- Bilo je nekih kontakata sa Rapidom. Nisu prestali, ali Salcburg je godinama ambiciozniji i moćniji klub. Svestan sam da ću, ako dođe do realizacije transfera, morati da se odvojim od porodice, ali u fudbalu je to normalno. Za početak bih živeo u maksimalno organizovanom internatu.

Posle završetka kampa u Staroj Pazovi avionom se vratio u Beč i nastavio s individualnim treninzima. Priznao nam je da se uželeo porodice, ali i drugova sa kojima provodi slobodno vreme. Nikad nije pohađao škole koje imaju srpski jezik, a opet priča bez najmanje greške.

- Najzaslužnija za to je mama, ali i ostali članovi porodice. Uvek smo u kući komunicirali na našem jeziku i tako sam ga naučio. Naravno, tokom školskih raspusta koje provodim u Smederevskoj Palanci uvek usavršavam srpski, a i neki drugovi iz otadžbine posećivali su me u Beču - pričao nam je Filip Ćosić.

Vidić i Ramos

Filip igra na poziciji na kojoj se proslavio Nemanja Vidić, pa je prirodno što mu je bivši as Zvezde i Mančester Junajteda idol.
- Od aktivnih štopera, najbolji je - Serhio Ramos!

Iz dresa Bajerna među "orlove"

Nije lako živeti u Dortmundu, a navijati za - Bajern. Pa, još kad me tata povede na Vestfalen stadion, među one silne navijače "milionera", ne smem ni da se radujem kad moj omiljeni golman Nojer odbrani neki dobar šut...

M: Todorović
Odličan đak, odličan igrač: Lazar Dragaš

Ovako nam priča Lazar Dragaš. Ima samo deset godina, a razmišlja zrelo. Bistre, radoznale oči na milom licu otkrivaju da gaji razna interesovanja.

- Peti sam razred, pohađam gimnaziju i ređam samo jedinice i poneku dvojku - skromno će, a onda se trgne i nastavi: - Nadam se da znate da su u Nemačkoj ocene drugačije, da su obrnute nego u Srbiji. Znači, to su petice i četvorke! Voleo bih da jednog dana i studiram, mada još uvek ne znam šta...

Sa Lakijem, kako ga zovu njegovi najmiliji, pričamo kao da se znamo sto godina. Neposredan je, otvoren, skoro da i ne čeka naredno pitanje, nastavlja:

- Za kamp Igraj za Srbiju nisam ranije znao. U stvari, slučajno smo ga otkrili. Tata je bio kod dede, čitao je novine i video oglas. Kad me je pitao da li bih voleo da me prijavi, oduševio sam se!

Naravno, Lazara mama nije želela da pusti da prvi put sam odlazi u otadžbinu. Doputovali su svi zajedno, mezimac u Staroj Pazovi, a porodica kod rodbine u Novom Sadu.

A kakvi su utisci o kampu?

- Sve je sjajno. Treneri su odlični, svaki trening bio je zanimljiv. Upoznao sam mnogo novih drugara, a i uveče ležem nešto kasnije nego kod kuće. Voleo bih da dođem i sledeće godine!

Da se vratimo onome najvažnijem - fudbalu.

Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS

- Treniram već šest godina. Počeo sam u PTSV Dortmund, a prošle godine prešao u ASC 09. Ranije sam igrao u napadu, i po levoj i po desnoj strani, ali su me prebacili da igram beka. Sviđa mi se ta uloga. Volim da oduzmem loptu protivničkom napadaču i da onda odem napred. Nije mi teško dosta da trčim.

Planovi?

- Da jednog dana zaigram u Crvenoj zvezdi ili Bajernu. Naravno, i u reprezentaciji Srbije! Ništa drugo ne dolazi u obzir - kaže mladi Lazar Dragaš.

Mezimac porodice

Lazar je rođen 2007. godine u Dortmundu gde su se davno skrasili njegovi tata Davorin, poreklom iz Pljevalja, i mama Zorica iz Bajine Bašte. Ima starijeg brata Danila (15) koji je takođe trenirao igrao fudbal i sestru Andrijanu (12) koja igra vežba balet i igra hip-hop.

Sutra - Sa mališanima iz dijaspore u zimskom kampu FSS (6): Dva drugara iz Minhena

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online