Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.01.2018.
06:11
M. Topalović - Vesti A

Mladen Krstajić - ambiciozni početnik

Stručni predložio - Izvršni odmor aminovao. Nije puno trajala "dilema" oko izbora novog selektora Srbije. Mladen Krstajić je ostao bez v.d. i predvodiće "orlove" u Rusiji.

M. Todorović
Selekcija ima karakter: Selektor Srbije Krstajić i Mitrović

Sigurno da je bilo boljih, iskusnijih, stručnijih, trenera, ali čini se da je pronađeno najoptimalnije rešenje.

Krstajić je bio član stručnog štaba u kvalifikacijama, prethodno je igrao za selekciju, zna sve zakonitosti i po godinama je blizak igračima.

Uostalom, on neće obavljati klasičnu ulogu trenera. Na selektorima je samo da uklope i motivišu najbolje.

Za vođenje utakmica je potrebna posebna žica i videćemo da li je Krstajić poseduje i na zvaničnim mečevima, pa taman to bilo na Mondijalu.

Jeste da je reč o eksperimentu, ali zar Nemci nisu bili šampioni sveta sa Bekenbauerom?! Kajzer Franc nije imao iskustvo, ali je snagom autoriteta došao do cilja. I Krstajić je igrao u Bundesligi kao defanzivac, pa su bar po tome slični.

Postavilo se pitanje zašto nije otišao u "paketu" sa prethodnikom Muslinom. Jednostavno je objasnio:

- U FSS su me doveli Kokeza i Bunjevčević, dok je Muslinov pomoćnik bio Gurenko.

Dakle, nije osećao moralnu obavezu, a još po naimenovanju za v.d. jasno je istakao:

- Oni su me pozvali da budem deo stručnog štaba, a ukazali su mi još jednu šansu. Proveo sam više od godinu dana u radu sa ovim momcima koji su odlični igrači i ljudi. Imali smo dobru saradnju za koju verujem da može da bude još bolja.

Jabuka razdora

Zna se zbog čega je Muslin platio ceh, a na prvom Krstajićevom spisku našla se i jabuka razdora.

- Svako ko dođe na ovo mesto bira najbolje igrače koje ima. Sergej Milinković-Savić je potvrdio da je momak koji će biti budućnost, igrama je zaslužio. Ima sve argumente da ga pozovem i nisam se libio. Poražavajuće pitanje je da li sam samostalno sastavljao spisak. Svi znaju moj karakter iz Partizana kada sam bio igrač, a i funkcioner. Očekivao sam pritisak, život me nije milovao, navikao sam kada nešto gori da budem tu - u jednom dahu je izgovorio Krstajić i nastavio, nemam opterećenje, nosim se normalno, kao što je slučaj bio kada sam igrao i bio reprezentativac. Kad dobijete poverenje, morate da ga iskoristite. Ja sam čovek od akcije, kad radim posao, radim maksimalno bez obzira na poziciju, jasan je bio Krstajić ne isključivši ni tada mogućnost da se zadrži na poziciji selektora.

Posle dve test utakmice zaključio je:

- Pokazalo se da ova ekipa ima karakter i kvalitet, dobra su grupa za budućnost našeg fudbala. Iskusni i oni manje iskusni igrači mogu zajedno i kada se spoje onda to može da deluje jako dobro. Videlo se da ova ekipa poseduje potencijal.

Konkretnog protivkandidata nije imao. Kolale su priče o Draganu Piksiju Stojkoviću, Veljku Paunoviću, Aleksandru Stanojeviću, Ivici Jovanoviću, sam se nudio Đorđević. U finišu je u prvi plan izbio trener godine Vladan Milojević.

Preotimanje trenera

Dušebrižnici su Milojevića upleli u vrzino kolo. Bilo jer komentara u stilu: Kokeza se ne podnosi sa Terzićem i učiniće sve da oslabi Crvenu zvezdu, a to znači preotme joj trenera?!

- Mladen Krstajić je dobio naše poverenje da vodi fudbalsku reprezentaciju Srbije i predložili smo da to bude do završetka Mondijala u Rusiji sledećeg leta. O detaljima dogovora sa Krstajićem moći ćemo nešto više da kažemo posle praznika - kaže potpredsednik stručnog odbora i direktor reprezentacije Srbije Goran Bunjevčević.

U ovom trenutku najvažnije je da se sve snage usmere ka Rusiji 2018. Jasno je da će Krstajić imati maksimalnu podršku FSS, ali je treba očekivati i od javnog mnjenja. Srbi su poznati da zakuvaju situaciju najčešće pred sam početak velikih takmičenja. Sada nam je to najmanje potrebno.

59 mečeva odigrao je Krstajić za reprezentaciju Srbije (1999-08), a postigao je dva gola

Zadovoljan grupom

Srbija prvi meč igra protiv Kostarike 17. juna na stadionu Kosmos arena u Samari (13.00), u drugom kolu sa Švajcarcima 22. juna u u Kaljiningradu, a sa Brazilom 27. juna u Moskvi. Krstajić je jasan:

- Za srpski fudbal je prvo velika privilegija da se nalazi u ovako odabranom društvu, među 32 najbolje selekcije sveta. Da li sam zadovoljan grupom? U završnici najvećeg planetarnog takmičenja nema loših reprezentacija, a sve selekcije koje su ostvarile plasman doći će u Rusiju da izraženim ambicijama. Tako i Srbija. Mislim da možemo biti zadovoljni grupom - rekao je Krstajić i dodao:

- Brazil je uvek favorit, ne samo u grupi nego i za osvajanje titule prvaka sveta, a respekt zaslužuju i Kostarika, odnosno Švajcarska. Na ovakvim turnirima prva utakmica je od velike važnosti, tako i mi gledamo na duel sa Kostarikom. Želimo prvo da se dobro pripremimo, da imamo atmosferu u reprezentaciji i oko nje koja će nam pomoći da ostvarimo želje. I ne treba nam euforija. Spustimo loptu na zemlju i uradimo sve što je potrebno kako bi spremno otišli u Rusiju i na pravi način predstavljali Srbiju - rekao je Mladen Krstajić.

Sistem igre

Krstajića je vodio "orlove" na azijskoj turneji (pobeda nad Kinom 2:0, remi sa Južnom Korejom 1:1), a debitovao je protiv više nego iskusnog Marčela Lipija! O sistemu igre kaže:
- Imali smo uspeh i kvalifikovali smo se, sistem je bio dobar. Igraćemo 4-3-3, a plan B je da pokušamo nešto drugo, nadam se da će i igrači da mi pomognu.

Debi protiv Maroka

Krstajić (43) je postao deveti selektor od osamostaljenja Srbije.

Nekadašnji štoper imao je uspeha u Partizanu, Verderu i Šalkeu, osvojio je 10 različitih trofeja osvojenih u Srbiji, Jugoslaviji i Nemačkoj i jednim učešćem na Mondijalu (2010. godine), ali je pre dobijanja odgovorne i zahtevne funkcije samo bio deo stručnog štaba tokom kvalifikacija za Mondijal u Rusiji.

Debitovaće u martovskom terminu protiv Maroka, učesnika Mondijala u Rusiji.

Stručni štab

Male su šanse da dođe do promena u stručnom štabu koji čine: prvi saradnik Slobodan Pavković, kondicioni trener Marko Stojanović, jedan od pomoćnika je i v.d. selektora kadeta Milan Obradović, trener golmana Nemanja Jovšić. Povremeno je prisutan i Goran Đorović, selektor mlade reprezentacije Srbije.

Kontradiktornost

BiH mesecima traži naslednika Mehmeda Baždarevića, a u Rusiji će se naći četiri selektora rođena na njenoj teritoriji! Bosnu će "predstavljati" Zlatko Dalić (Livno, Hrvatska), Mladen Krstajić (Zenica, Srbija), Vahid Halihodžić (Jablanica, Japan) i Vladimir Petković (Sarajevo, Švajcarska).

To Bosnu stavlja na drugo mesto pošto je ispred jedino Argentina koja će imati petoricu na Mundijalu: Horhe Sampaoli (Argentina), Hose Pekerman (Kolumbija), Ektor Kuper (Egipat), Huan Antonio Pici (Saudijska Arabija) i Rikardo Gareka (Peru).

Mlađe kategorije: 1984-92 Čelik Zenica

Seniorska karijera:

1992-93 Senta 15 (1)
1993-96 Kikinda 55 (2)
1996-00 Partizan 84 (7)
2000-04 Verder 112 (11)
2004-09 Šalke 04 131 (7)
2009-11 Partizan 43 (3)

Destilerija

Krstajić je suvlasnik destilerije Hubert iz Banatskog Velikog Sela. Tradicionalna metoda, takozvani prepek, daje maksimalan ukus rakiji koja putuje širom sveta.

- Selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Savić voli jabuku, kajsija i dunja išle su u KK Crvena zvezda kod Nebojše Čovića i Dejana Radonjića, šljivu je pio bivši selektor Slavoljub Muslin, rakiju od grožđa Zoran Filipović...

Nosili su i Željku Obradoviću - rekao je Krstajić za "Alo" i dodao:

- Našu rakiju pila je i Barselona! I traži još. Zove me Ivan Rakitić i pita: "Brate, kad stiže? Ovi moji iz Barse poludeli za njom."

Lična karta

Ime i prezime: Mladen Krstajić
Datum rođenja 4. mart 1974.
Mesto rođenja Zenica (BiH)
Visina: 1,91 cm

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online