Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
02:11
M. Topalović - Vesti A

Brodarac kroti svetskog giganta

Omladinci FK Brodarac, koji se takmiče u UEFA Ligi šampiona za mlade, igraće u šesnaestini finala elitnog takmičenja protiv vršnjaka iz Mančester junajteda! I dok su mnogi očekivali mečeve Murinjovih pulena sa Crvenom zvezdom i Partizanom, žreb je njihove mlađe kolege spojio sa Brodarcem, aktuelnim šampionom Srbije!

FK Borac
Proslavili srpski fudbal: Omladinci Brodarca

Senzacionalan par koji je za mnoge bio nezamisliv. Ali, izabranici trenera Milana Kuljića preskočili su dve prepreke, posle velikih borbi, i zaslužili da im kašika upadne u med. U istoriji amaterskog kluba i jedinog s tog nivoa koji je u konkurenciji, ostaće zlatnim slovima upisana generacija koja vedri i oblači. Najpre na domaćoj, a onda i internacionalnoj sceni.

Simbolika

Mnogo je simbolike u ovom paru. Najviše zbog činjenice da se "bebe" vraćaju u grad za koji su emotivno vezane zbog minhenske tragedije. Reč je o nesreći u prestonici Bavarske koja se desila 6. februara 1958. kada su poginula 23 putnika (21 je preživeo), među kojima osam igrača engleskog kluba. Avion je krenuo iz Beograda, ali je prinudno sleteo na minhenski aerodrom kako bi dopunio gorivo. Prilikom uzletanja, srušio se pri trećem pokušaju poletanja!

Omladinski prvak Srbije prvo je eliminisao Makabi iz Haife (1:1 u Beogradu i 1:0 u Izraelu), a onda i Saburtalo iz Gruzije, zahvaljujući golu u gostima. Posle 1:1 u Beogradu, Brodarac je u Tbilisiju remizirao 2:2 i obezbedio plej-of.

Kao predstavnik iz staze "nacionalnih šampiona" na žrebu je, po sistemu takmičenja, dobio jedan od drugoplasiranih timova iz Lige šampiona mladih. Brodarac je prvi srpski klub koji je došao do nokaut faze, pošto u tome nisu uspeli Rad i Čukarički prethodnih sezona.

Euforija na Starom sajmištu

Prirodno je da na Starom sajmištu vlada euforija, iako Brodarac mečeve igra u Kući fudbala, pošto ne poseduje stadion po UEFA propisima.

Milan Kuljić, trener Brodarca, svestan je iskušenja koje sledi:

- Suspendovan je Ivančević, mada to ne menja naše ambicije, iako se zna se šta Mančester Junajted predstavlja u svetu fudbala. Englezima svaka čast, ali verujem u naše momke. U dosadašnjem delu pokazali su ogroman potencijal i nesalomiv duh. Oba rivala eliminisali smo dobrim rezultatima na gostovanjima. Bez obzira na krajnji ishod, ovo je šlag na torti.
Mnogi se još s pravom pitaju u čemu je tajna Brodarca. Ni najbolji prognozeri nisu mogli da pretpostave da će Srbiju u ovogodišnjem ciklusu takmičenja najboljih omladinskih ekipa Evrope (igrači do 19 godina) predstavljati podmladak amaterskog kluba?! Pokojni Miodrag Dabić, rodonačelnik i idejni tvorac kluba sa Starog sajmišta. pre tačno tri decenije, zajedno sa svojim bliskim prijateljima, najpre Nebojšom Đokićem, a potom i Draganom Litom Ilićem, preuzeo je brigu o klubu i počeo da kuje planove. Nastavila je supruga Dragana.

Meč za istoriju

Mančester junajted će 6. ili 7. februara gostovati u Srbiji, pošto se po pravilima UEFA igra samo jedan meč za prolazak u narednu fazu takmičenja. Ukoliko ne bude golova posle regularnog dela igre, odmah se izvode penali.
Pobednik će proći u 1/8 finala (žreb je 9. februara), u koju su se direktno plasirali pobednici grupa iz uvodne runde elitnog takmičenja.

Rad sa decom

Malo ko je mogao da pretpostavi da će Brodarac za tri decenije prerasti u ozbiljan fudbalski takmac, najpre u Beogradu, a potom i šire.

- Kad smo krenuli u veliki projekat, prvobitna ideja nam je bila da se oslonimo na rad sa decom. Po modelu koji je pre 12 godina osmislio direktor Dragan Ilić, počeli smo polako da razvijamo omladinsku školu. Sve je počelo zajedno sa Vinerom, školom fudbala, a ozbiljnije smo krenuli sa radom s generacijom dečaka koja je rođena 1994. - priča predsednik kluba Nebojša Đokić.

Seniori u trendu

Seniorski pogon Brodarca, odmah po ulasku u Zonsku ligu Beograda, osvojio je prvo mesto (skor 11-2-2) i s velikim ambicijama ući će u drugi deo sezone. Trener je Pavle Buna, a ekipa miks mladih i iskusnih fudbalera. Član je i predsednik FSS Slaviša Kokeza (40), koji igra kada mu to dozvole obaveze.

Brodarac je otvorio novo, međunarodno poglavlje.

- Iskreno, ovaj uspeh je na neki način satisfakcija za dosadašnji rad, uloženu energiju u protekle tri decenije - kaže direktor Ilić. - Naš klub se oslanja najvećim delom na mlađe kategorije. Ideja je da stvaramo igrače, iako nemamo uslove ni približno kao Crvena zvezda i Partizan - kaže predsednik Đokić.

Bat na klupi Junajteda

Mladi tim "crvenih đavola" vodi nekadašnji fudbaler ovog tima Niki Bat, a najtalentovaniji član je engleski ofanzivac portugalskih korena Anžel Gomes koji je već debitovao i za prvi tim. Golgeterski se najviše istakao napadač Džošua Bohui, dvostruki strelac protiv Benfike i čovek odluke u poslednjem kolu protiv CSKA.
Mančester je igrao u Grupi A, dva puta savladao moskovski CSKA, pobedio je i izgubio od Bazela i dva puta igrao nerešeno sa Benfikom. Osvojio je 11 bodova, koliko i Bazel, koji je na kraju kao prvoplasirani sa boljom gol-razlikom prošao direktno u četvrtfinale.

FK Borac
Stručni štab: Jević, Kuljić, Medaković, Kalajdžić i Baletić

Poboljšanje infrastrukture

U nekim budućim planovima i projektima jednog od čelnika Brodarca je i poboljšanje infrastrukture:

- Naš stadion ne ispunjava standarde UEFA, želja nam je da napravimo još jedan pomoćni teren. Klub se isključivo finansira bez ičije pomoći. Nismo ni na gradskom budžetu, niti pomoć dobijamo od FS Srbije. Srećom, ovo takmičenje, odnosno kompletne troškove u kvalifikacijama za Ligu šampiona pokriva UEFA - zaključio je Đokić.

Omladince od ovog leta vode treneri Milan Kuljić, Zoran Šaraba i Željko Kalajdžić. Titulu šampiona Srbije doneo je Ivan Jević, koji je kasnije vodio niški Radnički, ali se vratio u klub. Najveće nade polažu u kapitena Miloša Tošeskog, Dejana Đurića, Lazara Kojića, Dušana Jokovića, Uroša Lukića i glavnog golgetera Matiju Babovića, koji je stigao iz OFK Beograda.

Istorijat

Sportsko društvo Brodograditelj osnovano je 1946, a u okviru njega postojao je i Jedriličarski klub istog imena. Kasnije, 1949. na skupštini kluba, prerasta u Sportsko društvo Brodarac. Osnivači i sponzori bili su: Jugoslovensko rečno brodarstvo (generalni), Preduzeće "Ivan Milutinović", Brodogradilište "Tito" i Beogradsko bagersko preduzeće.
Nalazi se na prostoru Starog Sajmišta, između Brankovog i Starog savskog mosta.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online