Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
13:11
M. Topalović - Vesti A

"Slovački Rim" čeka titulu

Srpski trener Nestor El Maestro u Trnavi sanja šampionski san

FK Spartak Trnava Lukas Grinaj
ROĐEN ZA VELIKA DELA: Nestor El Maestro


Nestor El Maestro (Nestor Jevtić) je pseudonim koji je odavno poznat u Evropi. Sa bratom Nikonom bio je atrakcija zbog neverovatnih sposobnosti u baratanju s loptom. Mnogi su mu predviđali blistavu karijeru, ali jedno je majstorstvo, a drugo igranje utakmica.
Rođeni Beograđanin (25.3.1983.) preselio se sa porodicom u Englesku 1993. u periodu kada su mnogi napuštaju zemlju. Ima dvojno državljanstvo, a na vreme je shvatio da je njegova budućnost trenerski posao, a ne fudbalska karijera. Tokom 2000. promenio je prezime u El Maestro. Supruga i troje dece i dalje žive u Beču.
El Maestro je leta 2017. našao prvi samostalni posao u slovačkom Spartaku iz Trnave. Klub poznat pod tradiciji, vernim navijačima i činjenici da je uvek u senci Slovana i Žiline. Na opšte iznenađenje u aktuelnom šampionatu Fortuna lige Spartak je toliko dominantan da se priča o osvajanju titule još pre odlaska na zimski odmor! U dva naredna kola slede derbi mečevi sa Slovanom i Žilinom!

FK Spartak Trnava Lukas Grinaj
SAN O TITULI: Nestor Jevtić


Čarobni štapić
Opšti je utisak da El Maestro ima čarobni štapić i da je pronašao zajedinički jezik sa vlasnikom Vladimirom Porom.
- Mnogi ne mogu da veruju kakav je plasman ekipa u Slovačkoj - kaže bivši igrač Spartaka Borivoje Filipović - U ekipi iz Trnave odlično su složene sve kockice. El Maestro je mlad, ambiciozan i stručan trener. Niko nije podlegao euforiji, a sjajno koriste slabiju formu ostalih ekipa. 

www.spartak.sk
LEPA VREMENA: Filipović u vreme kada je predvodio napad Spartaka


Još nešto je uticalo na dobar start. Navijači, koji su poznati po vernosti, zakopali su "ratu sekiru" sa gazdom Porom i ponovo su 12 igrač kompaktne postave koja nema zvezde, ali ima hemiju u svlačionici.
Kada je letos oformio ekipu Nestor El Maestro nije puno obećavao:
- Najpre, komunicirao sam sa igračima isključivo na engleskom! S vremenom sam naučio malo slovački što mi je olakšalo posao i sporovođenje ideja, naročito tokom utakmica. Od starta sam želeo da igramo agresivno, dinamično u napadu i mirno u defanzivi. Osvajanje prvog ili drugog mesta je utopija. Totalno nerealna opcija. Tek smo se okupili i  treba nam vremena da zajedno funkcionišemo. Ligu ne poznajem dovoljno, tačnije samo ono što sam video na utakmicama austrijskih i slovačkih klubova u evrokupovima. Ako dobro startujemo sve će ići bržim tokom.
Upavo se to dogodilo. Pored standardnih favorita Žiline i Slovana tim Spartaka se nametnuo i stekao ubedljivu prednost. El Maestro je odličnog Jasina Pehlivana, koga zna iz Austrije, vratio na pravi kolosek. Lovaš iz Ružomberoka je pravo pojačanje kao i naš Slavko Lukić. Ističu se tamnoputi napadač Austrijanac Egho i provereni Belo Babatunde.

FK Spartak Trnava Lukas Grinaj
KOMANDUJE NA ENGLESKOM: El Maestro


Derbi sa Slovanom
Trnava je središte Univerziteta i katoličke nadbiskupije (osnovane 1541. godine). Zbog mnogobrojnih crkava smeštenih unutar gradskih zidina mnogi je nazivaju „Slovačkim Rimom“. Smeštena je u zapadnom delu države. Prestonica Bratislava udaljena je 55 km jugozapadno i to je prestonici najbliži veći grad u državi. Zbog toga Spartak najvećeg rivala ima u Slovanu gde je trener bio Ivan Vukomanović (sada je Martin Ševela), a igraju: Sekulić, Rundić, Čavrić, Damnjanović i Crnogorac Savićević.
Posle 15 kola El Maestro ima jasniju sliku.
- Tabela deluje nestvarno, ali se je produkt dobrog rada, fanatizma, poštenog odnosa igrača prema obavezama i jedinstva koje vlada u klubu. Slovan, Žilina i Trenčin bili su glavni favoriti, ali smo mi i DAC Dunajska Streda, za sada, favoritima pomrsili račune. 
Nije vas ophrvala euforija?
- Trudimo se da čvrsto ostanemo na zemlji. Veliki je ulog. Spartak nikada nije bio prvak Slovačke i to je opterećenje koje imaju, primera radi, Šalke u Nemačkoj i Liverpul u Engleskoj. 
San o tituli
Ima još dosta da se igra, ali sam o titulu sve je realniji
- Upoznat sam sa istorijom Spartaka- reako je El Maestro - Navijači su imali priliku da uživaju u veštinama velikih majstora Ademaeca, Kune, Dobiaša, kasnije Karhana od koga sam preuzeo Spartak, ali ostaje žal za titulom. Na stadionu koji nosi ime trofejnog trenera Antona Malatinskog okupljaju se zaista vatreni navijači. Ukoliko se domognemo trona ne mogu ni da zamislim kakva bi fešta usledila. Imamo potencijal i tradiciju, ekipa se privikla na taktičke zamisli koje sporovde u delo i to je donelo uspeh. Ovo je moje prvo samostalno trenersko iskustvo i imam sreću da vodim skladan kolektiv koji želi da se dokazuje iz utakmice u utakmicu.
Primetno je da ekipa pokazuje uspon u drugom poluvremenu. Šta je razlog? Psiha ili kondicija?
- Postoje dva razloga. Prvi je, naravno, fizička pripremljenost. Bez nje, ne bi mogao da igra dinamični poslednjih dvadeset minuta. Drugi je "glava". Tu je i karakter i želja za pobedom. Svaka tri boda su posebna za nas. Volimo da pobeđujem. Uvek se borimo do poslednje sekunde. I još nešto, nisu važna imena strelaca. Za pobede su bitne i asistencije. 

www.spartak.sk
SPREMNI ZA DERBI: Trener Spartaka El Maestro


Murinjo nije uzor
Da li imate uzora u trenerskom svetu?
- Poštujem Žosea Murinja, koji je imao 30 godina kada je postao asistent u Portu. Već tada se moglo naslutiti da će imati uspešnu karijeru. Kada sam bio mlađi isticao sam u intervjuima da Murinjo najbolji trener na svetu. Izgleda arogantno, ali njegovi stavovi uvek privlače pažnju medija i navijača pošto je izgradio stav. Ipak, moja trenerska filozofija je drugačija. Divim Simeoneu, Gvardiola i  Johanu Krojfu. Inspiracija mi je Thomas Tuhel. Zanimljiv je i 29-godišnji Julijan Nagelsman iz Hofenhajm. Verovali su mu, a on je, iako izuzeteno mlad, provincijsku ekipu odveo u Ligu šampiona.
Najmlađi ste trener u slovačkoj ligi?
- Ne osećam nikakav pritisak ili posebnu pažnju zbog toga. 
Da li vas ljudi zaustavljaju na ulicama Trnave?
- Ne baš. Poštuju me, poznajem dosta žitelja, ali me ne zaustavljaju. Ne radim nikakav revolucionaran posao. 
Život u Trnavi?
- Svakako nije kao u Londonu, Hamburgu ili Beču gde sam proveo najviše vremena. Ipak, mir koji donosi Trnava ima svoju draž. Uživam u radu i to je to.


Brat u stručnom štabu
Nikon (3.jun 1993.), mlađi Nestorov brat, takođe je puno obećavao. Bio jedan od dečaka za koga su se otimali veliki klubovi. Međutim potraga za poslom od strane njegovog oca, odvela ga je iz Engleske u Austriju gde je potpisao ugovor sa Austrijom iz Beča. Igrao je u mlađim kategorijama Štutgarta, Valensije, tražio ga je Mančester Junajted i Real, ali je najkonkretniji bio Šalke. Imao je 16 godina.

Jan Kral
STASAVA UZ BRATA: Nikon Jevtić
Vratio se u Austriju, ali je Nikonova izjava na Yu tubu, protumačena je kao pozivanje na rasizam, pa je njegova karijera u Austriji bila osuđena na nauspeh. Karijeru je završio u Ujpeštu i Njiređhazi.
I on se okrenuo trenerskom pozivu i trenutno je u stručnom štabu brata El Maestra u Spartaku iz Trnave.


Pamti ga Partizan
Babatunde Isiaka Belo (28, Benin) jedan je od najboljih fudbalera Spartaka. Od 2006. je u Slovačkoj. Igrao je za Žilinu u mečevima sa Partizanom 2009/10 u plej-ofu za Ligu Evrope. Jokanovićev tim bio je uspešniji (1:1, 2:0), a Babatunde je bio strelac gola za beogradskih 1:1. Junak revanša bio je Brana Ilić.


Učio u Bundes ligi

FK Spartak Trnava Lukas Grinaj
PODRŠKA: El Maestro i Tomaš Brigant


El Maestro je UEFA PRO licencu stekao u Nemačkoj, gde je stasavao kao pomoćnik Mirku Slomki (HSV, Hanover i Šalke). Sa 24 godine bio je najmlađi trener-asistent u Bundesligi.Nastavio je u bečkoj Austriji sa Torstenom Finkom, a Spartak mu je prvi samostalni posao. Preferira formaciju: 4-2-3-1. 


Srbi u Spartaku

Kao po pravilu Spartak u svojim redovima ima nekog od naših fudbalera. Vlada Vermezovbić bio je trener 2008, banili su Ivica Kralj i Bojan Knežević, igrali su Stefan Đurić, Borivoje Filipović, Nebojša Jelenković, Srđan Grabež, Miloš i Stevo Nikolić.

Facebook
NASTAVIO TRADICIJU: Slavko Lukić

 Aktuelan je Slavko Lukić. U Trnavu je stigao preko Smedereva, Švedske, Crne Gore i Albanije stigao u Slovačku.Za maldu repreuzentaciju odigrao je pet utakmica.

Lov na titulu
Zanimljivo, Spartak je pet puta (1968, 69, 71, 73, 73, plus pet kupova) bio prvak Čehoslovačke predođen sjajnim golgeterom Jožefom Adamecom. Ali, nikada se nije okitio lovorom od samostalnosti Slovačke. Tri puta je bio vicešampion, a osvojio je pet kupova. 

SLAVKO LUKIĆ NE KRIJE:

Gladni smo trofeja

Srbin Slavko Lukić jedan je od aduta Spartaka. Sledi veliki derbi, ali poznat defanzivac analizirao je i ostale detalje.

- Biće veoma teška utakmica - iskren je Lukić - Mislim da Slovan ima veći pritisak jer su do sada dosta puta kiksirali. Angažovali su novog trenera, a mi nemamo šta da izgubimo, a oni imaju šansu da donekle "operu" sebe za poraze i loše rezultate koje imaju u poslednje vreme

Poređenje sa Večitim derbijem?

- Nijedan ne može da se poredi sa našim! Ima tenzije, biće pun stadion  svakako pun stadion, ali nije to kao kad igraju Zvezda i Partizan.

Kvalitet Slovana?

- Izuzetna ekipa. Očigledno da su u krizi ,što se tiče rezultata, ali to je veliki klub. Na svakoj poziciji imaju mnogo opcija. Ima još sedam utakmica do plej-ofa. Devetog decembra počinje pauza pa se u februaru igraju poslednja tri kola do razigravanja. Mislim da je Slovan više usresređen na plej-of.

Kakva je saradnja sa trenerom El Maestrom?

- Mlad trener koji ima dosta iskustva iz Bundeslige jer je tamo dugo radio kao pomoćnik. Prvi put radi samostalno i svo znanje i iskustvo prenosi na nas tako da se i ne oseća da prvi put samostalno vodi ekipu.

Vaš status?

- Kasno sam se priključio ekipi pa to malo utiče na minutazu. Što sam odigrao, a to je 10 utakmica, mislim da je Nestor sasvim zadovoljan jer sam uz malu šansu koju sam dobio bio u timu kola i postigao dva gola. 

FK Spartak Trnava Lukas Grinaj
SVE VEĆA MINUTAŽA: Slavko Lukić

Sastav ekipe?

- Mlad tim sa prosekom od 22 godine! Samo dva igrača imaju preko 30 godina. Gladni smo trofeja, svako se bori za svakog i dokazujemo da smo pravi kolektiv. Imamo dobru atmosferu u svlačionici. Sve ekipe imaju problem sa nama baš iz razloga što mi nemamo jednog aduta. Svaku utakicu, do sada, rešio je neko drugi. Nemamo jednog igrača za koga mogu reći: "E ako on ane igra dobro ne mozemo da pobedimo" - zaključio je Lukić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online