Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.10.2017.
02:49
D. N. Petrović - Vesti A

Čileanci, mnogo vas volimo

Čileansko zlato zasijalo je ponovo posle 30 godina u zemunskom pozorištu Madlenijanum. Većina od tvoraca jednog od najvećih fudbalskih čuda našla se ponovo na okupu: na čelu sa kapitenom Milanom Pavlovićem bili su tu Predrag Mijatović, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Jarni, Dragoje Leković, Pero Škorić, Ranko Zirojević, Branko Brnović, Goran Petrić!

N. Skenderija
Generacija za sva vremena: Zlatni Čilenaci (zdesna) Gordan petrić, Dragoje Leković, Zvonimir Boban, Ranko Zirojević, Robert Jarni, Peđa Mijatović, Davor Šuker, Milan Pavlović, i Branko Brnović sa autorima filma i knjige

Nažalost, izostali su šef stručnog štaba Mirko Jozić, koji je već selektiranu ekipu nasledio od legendarnog čika Ćeleta Vilotića, zatim prvi pomoćnik Mirsad Fazlagić, kao i najbolji akter šampionata Robert Prosinečki, mada zbog žutih kartona (kao i Igor Štimac) i u polufinalu "pocrvenelog" Mijatovića nije bio akter finala protiv SR Nemačke. "Plavi" su, ipak slavili posle dva produžetka (regularno 1:1) i izvođenja penala, pošto je Boban pogodio u petoj seriji za konačnih 5:4.
 

Jarni kao Jozić

Defanzivac Robert Jarni se sada nalazi u poziciji u kojoj je bio Mirko Jozić 1987. Predvodi omladince Hrvatske i ima prilike da im prenese znanje i iskustvo:
- Razlike su jako velike između sadašnjeg vremena i pre tri decenije. Kada sam odlazio od kuće u Split, morao sam da se borim da nešto dobijem. A deca danas sve imaju na dlanu, nisu gladna. Oni bi trebalo što više da se bave sportom. Film šalje mnogo lepu poruku, još da zaživi u praksi.

Podsetimo: tadašnja Jugoslavija je 1987. u Čileu pokorila planetu u omladinskoj konkurenciji do 20 godina sa svih sedam pobeda. U prvoj rundi savladani su domaćin Čile 4:2, Australija 4:0 i Togo 4:1. A tek onda je usledila serija za priču protiv svetskih prvaka Brazila 2:1, pa evropskih šampiona DR Nemačke, takođe sa 2:1 i onda 25. oktobra taj odlučujući i izuzetno dramatični okršaj u 120 minuta sa SR Nemačkom. "Jugoslavija, Jugoslavija", orilo se sa tribina prepunog stadiona Nacional pre tri decenije u Santijagu, dok su fudbaleri pozdravljali 70.000 navijača zastavom i pesmom "Od Vardara pa do Triglava". Bila je to scena od koje se ljudi i danas ježe i od koje kreću suze. Nekome od radosti, drugima zbog tuge, pošto je uspeh omladinske reprezentacije SFRJ na SP 1987. u Čileu najavio početak, ali i kraj jedne države, generacije, ideje...

Sećanje na Mijucića i Pavličića

Posebno je emotivno bilo prisećanje na preminule Zorana Mijučića, koji nas je napustio 2009. godine, i Dubravka Pavličića tri godine kasnije.
Selektor Jozić u filmu na pomen dvojice zlatnih fudbalera bio je u suzama, dok je Zvonimir Boban setnim glasom poručio.
- Želimo da opet zaigramo fudbal sa njima, u nekom boljem svetu - rekao je Boban i mnoge doveo do suza.

Sve to od problema oko odlaska, jer su boračke organizacije bile protiv, ispraćaja kao da "idu na pogreb" do veličanstvenog podviga i dočeka kakav dolikuje svetskim šampionima prikazano je u dokumentarnom filmu "Čileanci" sportskog novinara Grade Brankovića.

Fazlagićeve psovke za nauk

Svetski omladinski šampioni su u filmu ispričali brojne anegdote, ali su i evocirali najlepše uspomene. Ponosno ističu da su ih dobra atmosfera i drugarstvo krasili, što je i glavni razlog velikog uspeha. Mijatović se u filmu prisetio i svog prvog gola na Svetskom prvenstvu:

- Toliko sam trčao da bih prošao i kroz kapiju na stadionu, da je bila otvorena!

Đurkovićeva luda glava

Zlatni "Čileanac", Nikšićanin Slaviša Đurković, nije napravio karijeru kakva se od njega očekivala:
- Plitka pamet i luda glava doveli su do toga da ne napravim karijeru. Mislio sam da će sama od sebe da dođe, da je dovoljno da se pojavim i da je ceo svet moj. Zato kažem da je meni zlato više uzelo nego donelo, jer sam igrao na tu kartu da sam "Čileanac".

A isključenje protiv DR Nemačke u polufinalu?

- Dobio sam žuti karton zbog preoštrog starta, a odmah i drugi zbog prigovora sudiji. Niko me u životu nije tada ispsovao kao pomoćni trener Fazlagić. A bio je u pravu, jer nisam bio akter finala - iskren je Peđa.

Bobanu nije bilo lako

Zvonimir Boban se sada nalazi u sektoru FIFA za razvoj fudbala u svetu. Rado se seća velikog uspeha iz te 1987. godine, vodećeg pogotka u finalu u 85. minutu, pa odlučujućeg petog penala za titulu:
- Ponosan sam na svoje prijatelje Čileance i na to što smo ostali prijatelji i postali ljudi. Kako je lepo osetiti emociju i biti tu. Nije bilo lako pre 30 godina izvesti taj jedanaesterac, posebno jer mi kopačke nisu bile u redu, ali sam verovao u sebe, u nas i sve je završilo na najlepši mogući način.

Nekadašnji šampioni planete su se prisetili i kako su im smešno odela stajala kada su odlazili u Čile .

- Kao da smo bili konobari - bio je Petrićev komentar.

Igor Štimac i Zvonimir Boban su se prisetili i kako su zbog devojaka ostali do pet ujutru, čega se sada sa osmehom sećaju. Mladost-ludost, ali tada umalo da ih selektor Jozić vrati kući.
- Pasoši su već bili spremni, ali nas drugovi nisu dali - kaže Boban.

Golmani za sva vremena

Čuvar mreže te generacije Dragoje Leković, koji je sada trener golmana u selekciji Crne Gore, imao je samo jednu poruku:
- Čileanci, mnogo vas volim! Vi ste deo mog života i profesije. Hvala vam.
Na to se nadovezala izjava iz filma njegove večite rezerve Tomislava Piplice, takođe trenera golmana, ali u nemačkom drugoligašu Kotbusu:
- Ponosan sam što sam bio alternativa tada najboljem golmanu na svetu!
I to govori kakvi su odnosi tada vladali među "zlatnim Čilenacima"

Šuker nudi pomoć

Ranko Zirojević nije uspeo u fudbalu, iako je bio jedan od najtalentovanijih. Teško živi u Budvi, povremeno taksira i snalazi se kako zna i ume da prehrani porodicu. Ipak, Zirojević je poručio da bi sada igrao u Barseloni da "mu je ovo iskustvo", pošto su Prosinečki, Mijatović, Jarni i Šuker branili boje Reala (Peđa je čak bio strelac jedinog gola za evropsku titulu protiv Juventusa), dok pojedinci nisu napravili vrhunske karijere.

Mijatović žali zbog raspada

Predrag Mijatović je presrećan što je jedan od najvećih uspeha jugoslovenskog fudbala ekranizovan:
- Film ima poučnu priču da mladi izaberu pravi put i budu pravi ljudi. Da je Jugoslavija ostala kako smo je mi doživljavali, siguran sam da bismo napravili i uspeh u seniorskoj konkurenciji. Naši prijatelji iz Hrvatske su bili treći na Mondijalu 1998. godine, a okosnicu su činili igrači iz Čilea. To znači da smo, možda, mogli i do titule da smo ostali svi na okupu.

- Da mogu, platio bih da mi se to opet desi. Uspeh u Čileu je veliki trag u karijerama svih nas. Mi smo svi sanjali i treba napraviti ambijent da to dožive i današnja deca. Sa Peđom Mijatovićem sam se odmah dogovorio da se pomogne svima, ko koliko može - rekao je Davor Šuker.

Sećate li se nekih anegdota iz Čilea?

- Kako da ne. Bilo ih je mnogo, ali nećemo o imenima. Pojedinci su jeli neočišćen kivi, drugi su hteli da nose banane nazad u Jugoslaviju. Neki su prvi put videli daljinski za televizor, pa smo ih iz šale naizmenično gasili i palili. Pojedinci su poput Štimca i Bobana išli u život posle polufinala, pa je selektor Jozić hteo da ih vrati kući. Međutim, kapiten Pavlović je uz našu podršku izdejstvovao da se to ne dogodi.

Ponosni Pavlović

Kapiten zlatne generacije Milan Pavlović emotivno se prisetio kako je izgledalo predvoditi saigrače pre tri decenije u pohodu na svetski tron.
- Ne postoje reči koje bi opisale kako je to biti kapiten svetskim asovima. Oni su izuzetni ljudi! Film je emotivan, verujem da će biti hit i da će osvojiti veliku nagradu. Postoji veliki žal za starom Jugom, velikom i lepom zemljom. Mi smo bili vaspitavani kao Jugosloveni. Naši odnosi se ni posle tri decenije nisu pokvarili - poslao je jaku poruku predvodnik "Čileanaca".

Najteža utakmica u Čileu?

- Sve su bile teške, ali smo najveći šok doživeli kada smo u prvom duelu protiv domaćina Čilea pred 70.000 gledalaca susreli sa "vuvuzelama". To je navijački rekvizit sličan trubama, ali znatno, znatno snažnijeg zvuka. Od straha smo čak dozvolili Čileu da povede, da bi do kraja ipak postavili stvari na svoje mesto.

Miljanić zaslužan

Emocije nije skrivao ni Gordan Petrić:
- U filmu je opisana izuzetno poučna priča. Nadam se da će pomoći mladim igračima i trenerima. Glavna poenta je da kvalitet dođe do izražaja ako je i u svlačionici dobra atmosfera, a nas je vezivalo ogromno drugarstvo. Pokojni Miljan Miljanić je zaslužan za sve.

Kao predsednik NS Hrvatske šta očekujete od baraža?

- Grci su opasan protivnik i nijednog trenutka ne pomišljamo da ih potcenimo. Ipak, verujem u novog selektora Delića, kao što verujem da Srbija može da ostvari dobar rezultat u Rusiji - zaključio je Šuker, najbolji strelac Jugoslavije u Čileu sa 6 golova.

Brojni gosti

Zlatne Čileance došli su da pozdrave brojni gosti, ne samo iz sveta fudbala. Bili su tu Ilija Petković, Dušan Maravić, predsednik i direktor Crvene zvezde Svetozar Mijailović i Zvezdan Terzić, Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS-a, Bata Mirković, Ivan Tomić, Zoran Damjanović, Momčilo Minić iz OFK Beograda, Bogdan Obradović ispred OKS, Nikol Mišić, prevodilac u tadašnjoj omladinskoj selekciji, doskorašnji selektor futsal reprezentacije Aca Kovačević, ali i ambasador Crne Gore Branislav Mićunović, Filip Cepter...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online