Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
01:01
M. Topalović - Vesti A

Srbin dominira na Filipinima

Naš bivši reprezentativac, svojevremeno defanzivac Crvene zvezde, Risto Vidaković (48), kao trener filipinskog Seresa izborio je plasman u četvrtfinale AFC kupa, azijski pandan Ligi Evrope. Sjajan rezultat ne samo za Seres već i filipinski fudbal koji u Aziji tek traži mesto pod suncem.

Vesti
S kraja na kraj sveta: Vidaković posle Hondurasa radi na Filipinima

- Ove godine AFC kup je imao novi format takmičenja - upoznaje nas sa poslednjim događajima Vidaković.

- Podeljen je po regijama, a mi smo bili prvaci jugoistočne Azije i samim tim smo ušli u istoriju filipinskog fudbala kao prvi tim koji je osvojio titulu na tom području! U duelu sa tadžikistanskim Istiklolom presudili su iskustvo i činjenica da je rival bio odmorniji, pa i srećniji u prvoj utakmici koju je ubedljivo pobedio. Bez obzira na to, celokupna javnost sa oduševljenjem je primila naše rezultate kao najavu svetlije budućnost filipinskog fudbala.

64 ligaška meča odigrao je za Crvenu zvezdu

Zbog velikog broja zaostalih utakmica Seres je tek u ovom periodu počeo da smanjuje zaostatak za Lojolom i Kajom, ekipama koje su na vrhu tabele "United Football League Philippines". Sa tri pobede i remijem na poslednjim utakmicama dospeli su među četiri tima koji će se u plej-ofu boriti za prvo mesto.

- Naš cilj je osvajanje titule! U klubu bi bili zadovoljni i vicešampionskom pozicijom koja garantuje plasman u kup AFC - jasan je Vidaković. - Trenutno se izdvojio Meralko manila u kome je naš Milan Nikolić. Ipak, tabela zavarava. Lider ima 44 boda iz 21 utakmice, a moj Seres 35 iz samo 16 odigranih. Jasno je da će nam problem biti zgusnut raspored, ali verujem u moje momke. Izvesno je da su još Kaja i Global među prve četiri.

Stasao uz "Malog Napoleona"

Naš stručnjak poseduje UEFA profi licencu, a trenersku karijeru počeo je uz Havijera Klementea na klupi Srbije. Bio je pomoćnik i prevodilac. Kalio se i u Mursiji (Liga adelante i La liga), a onda se osamostalio. Bivši bek i štoper, logično, počeo je u Španiji, a onda se otisnuo daleko od Pirinejskog poluostrva.

Seres je osnovan tek 2012, ali je veoma brzo napredovao. Već 2014. izborio je plasman u elitu, 2015. osvojio je titulu. Prošle godine bio je drugi.

- "The busmen" je naš nadimak. Vlasnik kluba je autobuska kompanija Seres koja je među najpoznatijim na Filipinima, tačnije, braća Riki i Leo Rej Janson koji je ujedno i predsednik kluba. Locirani smo na ostrvu Negros gde je 1898. izbio ustanak protiv Španaca. To je četvrto ostrvo po veličini na Filipinima, a naš grad je Bakolod.

Vidaković je porodičan čovek, a Bakolod sjajna destinacija.

- Reč je o gradu koji ima 560.000 stanovnika i najbrže se razvija u državi.

Kakav je kvalitet fudbala na Filipinima?- Možda na nivou naše prve lige. Što se tiče igrača ima baš malo čistih Filipinaca. Uglavnom su to polufilipinci koji dolaze iz raznih evropskih zemalja. U Seresu imamo igrače iz Nemačke, Švajcarske, Belgije, Holandije, Italije, Engleske i sjajne Špance koji su nosioci igre.

Vesti

Prejaki Istiklol

Vidaković je sa Seresom izborio plasman u četvrtfinale AFC kupa, azijskog pandana Ligi Evrope. Seres je najpre osvojio prvo mesto (3-2-1) u grupnoj fazi takmičenja, a onda je prvu nokaut rundu okončao uspehom protiv Džohora iz Malezije. Posle poraza 3:2 u gostima, usledila je pobeda od 2:1 za 4:4 i prolaz dalje na osnovu većeg broja datih golova u gostima.
U ASEAN zonskom finalu, singapurski Houm Junajted je dobio prvi meč sa 2:1, ali je u revanšu Vidakovićeva ekipa slavila sa 2:0 i tako prošla u međuzonski plej-of, što je četvrtfinale AFC kupa.
Poslednja stanica bio je Istiklol iz Dušanbea - 0:4, 1:1.

Prethodno ste bili u Hondurasu?!
- Kratko, ali zanimljivo iskustvo. Čim se pojavila ponuda Seresa i varijanta da se preselim na Filipine oberučke sam je prihvatio. Odluka je bila laka i čisto profesionalne prirode. Na Filipinima se dogodila velika reorganizacija saveza, konstituisana je liga koja od ove godine savršeno funkcioniše. FS Filipina je 2015. napravio studiju sa 13 važnih lokacija u kojima treba da se razvija fudbal. Stadioni su puni, infrastruktura sve bolja. Posedujemo stadion Panad kapaciteta 8.000 gledalaca i na svakoj utakmici navijači nam pružaju nesebičnu podršku.

Bez Mondijala

Vidaković je odigrao jedan meč za reprezentaciju Jugoslavije, protiv Brazila (1:3) 30. oktobra 1991. Bio je standardan u selekciji Srbije i Crne Gore koja se kroz kvalifikacije izborila za Mundijal u Francuskoj 1998, ali se nije našao na konačnom spisku.

Preduslov dobrih rezultata je atmosfera i redovna primanja?
- U klubu vlada porodična atmosfera. Niko nije u radnom odnosu sa klubom. Većina igrača nema ugovore, ali sve što je obećano se poštuje tako da nema ni potrebe za "parčetom papira".
Iako je fudbal planetarno najpopularniji sport, na Filipinima to nije slučaj.

- Mislim da je fudbal mnogo adekvatniji sport za Filipince nego košarka - smatra Vidaković. - Ali, ona je trenutno sport broj jedan. Za sve je "kriva" tradicija.

Risto Vidaković nije jedini Srbin u filipinskom fudbalu.
- Uz spomenutog Nikolića u Davao Agilasu su golman Maro Trkulja i Miloš Krstić, za koga je neizvesno da li će ostati, pa je došao, takođe, štoper Bojan Milišić.

Krenuo iz Šekovića

Ime: Risto Vidaković Datum rođenja: 5. januar 1969.
Mesto rođenja: Šekovići (BiH)
Visina: 1.83 cm
Pozicija: Odbrana

Karijera (igrač): Drina Zvornik i Sarajevo
Mlađe kategorije Sarajevo, Crvena zvezda, Betis, Osasuna, Poli Ehido

Reprezentacija: Jugoslavija (jedan meč), Srbija i Crna Gora (7)

Karijera (trener):
Srbija (asistent), Mursija (asistent), Esiha, Kadiz, Betis B, Motagua, Seres-Negros.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online