Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
15:30
M. Topalović - Vesti A

"Srpski orao" iznad Beča

Spremite se! "Srpski orao" ponovo će leteti, i to iznad Beča! Miroslav Ćitić i grupa prijatelja, poznati kao veliki navijači svih reprezentativnih selekcija, nisu se dugo spremali za put u Austriju. Za njih je to uobičajeno gostovanje. Rekli bi, nikad bliže.

Vesti
Patentirani "orao" je prisutan na mnogim sportskim događajima

U čemu je poenta ove zanimljive grupe?
- Mi smo ujedinjeni navijači Srbije u svim sportskim granama - s ponosom ističe Miroslav. - Ideja da se okupimo rodila se u vreme kada je moj zemljak Radomir Antić bio selektor. Sa bratom Aleksandrom i grupom prijatelja najpre smo počeli da bodrimo fudbalsku reprezentaciju, a onda i ostale. Postali smo poznati Fan klub i van granica naše zemlje. Na to su uticale brojne prijateljske i humanitarne utakmice koje smo igrali u Srbiji i van granica protiv Velšana, Hrvata, Iraca...

Vesti

Slična se sprema i u Beču?
-U četvrtak je zakazan duel od 19 sati u predgrađu Beča Fesendorfu (Vosendorf) pored 23. becirka. Ovo je prilika da svima uputim poziv da nam se pridruže. Kasnije će uslediti "treće poluvreme" u restoranu Balkan Expres u 10. becirku.

Zna se i ko je rival...
-Naš prijatelj Srđan Stokić, koji je svojevremeno imao klub Srbija 08, okupiće prijatelje i bivše igrače iz Beča. Srbe, Austrijance... Sigurno će biti dobra utakmica i dosta publike, a kao i uvek rezultat je u drugom planu.

Gostovanje u Hrvatskoj

Povodom proslave postojanja NK Jedinstvo iz Donjeg Miholjca u Hrvatskoj, navijači Srbije - Fan klub Orlovi, 2013. odigrali su prijateljsku utakmicu (3:3) protiv domaćih navijača.
Revanš je odigran 2014. na stadionu Voždovca kao sastavni deo događaja, posvećenog širenju tolerancije, borbe protiv rasizma i ksenofobije na fudbalskim borilištima.

Sigurno nije lako organizovati grupu od 20 ljudi?
- Pre desetak dana kompletirali smo spisak jer smo uspeli da obezbedimo ulaznice. Dovijali smo se na razne načine. Platili smo ih po 4.000 dinara uz pomoć FSS, sponzora saveza, prijatelja... Prebacivaćemo se u Beč u nekoliko tura. Pojedinci imaju rodbinu i ne brinu za smeštaj, ostali će po hostelima, iznajmljenim stanovima... To je najmanji problem ako se zna koliko Srba živi u Beču. Najvažnije je da utakmica na "Ernstu Hapelu" bude dobra, uz fer navijanje, i uspeh neće izostati.

Vi ste valjda jedini koji su pomirili navijačke strasti?
- Kod nas nema podele na navijače Partizana, Zvezde, Rada... U prvom planu je Srbija i samo Srbija. Uostalom, igramo u reprezentativnim dresovima. Poštujemo svako navijačko opredeljenje, ali van naše priče koja je potpuno zdrava. Kada smo igrali humanitarnu utakmicu za Zvečansku pojavio se čovek koji je donirao novac. Odmah sam skinuo dres - kaže Ćitić - i dao mu da se i donator okuša na terenu i oseti čari fudbala.

Vesti
Stižu u prestonicu Austrije

Ćitić je poznat i po maskoti "orao" koja se može videti na mnogim utakmicama reprezentacija Srbije.
- Patentirao sam "orla", zaštitio i samo se na rukometu ne pojavljujem. Imaju svog, ali nije naš manir da se tužakamo.

Od kada datira vaša ljubav prema fudbalu i sportu?
- Sa bratom sam počeo da treniram u Užicu, a onda smo igrali u Teleoptiku, Žarkovu... Kasnije mali fudbal sve dok nismo osnovali školu fudbala " Campione ". Imamo mnogo dečaka na Novom Beogradu, a nedavno smo iznajmili teren Radničkog kako bi predpetlići mogli da igraju na velikom terenu, a ne samo u halama i balonima. Ostvarili smo i značajne rezultate na međunarodnom planu. Bili smo jedan od osam srpskih predstavnika u Barseloni na nezvaničnom Svetskom kupu koji nosi ime Cupa Santa 2017. Učestvovalo je više od 150 timova iz 15 zemalja, a naši dečaci 2008. godište (U09) u borbi za treće mesto pobedili su nemačku ekipu TSV Rudov 4:2, dok su dve godine stariji fudbaleri (U11) poraženi posle izvođenja penala 3:2 od španskog tima Arenas.

Opremili se na auto-putu

Porodica Stokić godinama je u Beču. Poreklom su iz Velikog Gradišta. Srđan se, na razne načine, bavio fudbalom. Sada samo rekreativno. Biće domaćin Fan klubu Orlovi.
- Meč Austrija - Srbija danima je jedina tema među našim zemljacima. Mnoge poznajem, ali nijednog koji se neće naći na Prateru! Konkretno, susret ću gledati sa suprugom, ćerkom i sinom. Kupili smo ulaznice po ceni od 42 evra preko FS Austrije. Šteta što svi Srbi neće biti na jednom mestu, osim onih koji su dobili ulaznice za delove stadiona koji su Austrijanci odredili. Ipak, i tako raštrkani bodrićemo "orlove" iz svih grla. Ubeđen sam da ćemo već u Beču obezbediti vizu za Mondijal.
Imate li navijačke rekvizite?
-Pre nekoliko dana vratili smo se iz Srbiji i na auto-putu se opremili. Kupili smo majice, šalove, zastave, kačkete...

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online