Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.10.2017.
11:57
M. Topalović - Vesti A

"Vesti" u Beču: Sprema se srpski "korteo" o kome će pričati Evropa

U petak od 17 časova, u I becirku gde je poznata "uban" stanica na Šveden placu, okupiće se veliki broj navijača Srbije. Sliće se iz svih delova austrijske prestonice, a organizovali su ih Goran Vujić, rodom iz Banjaluke i Nemanja Jovićić, poreklom iz Lopara, inače višedesenijski žitelji Beča.

M. Todorović
Goran Vujić

- Organizovano ćemo preći četiri kilometra do stadiona "Ernst Hapel" u "korteu" kakav Beč ne pamti - upoznaje nas sa detaljima Goran Vujić - Sve je regularno prijavljeno policiji koja će pratiti "korteo" u kome će biti 70 odsto Srba koji žive u Beču.

Uz pripadnice lepšeg pola doći će navijači iz Salcburga, Linca, Graca, Nemačke...ali i Republike Srpske koja je poznata po odanosti i podršci koju daje svim reprezentativnim selekcijama Srbije.

- Putem interneta kupili smo 5.000 karata kako bi što više Srba bilo ne jednom mestu. Reč je o F, a za naše navijače je odvojen i A sektor. To je ukupno 14.200 rasprodatih mesta.

Navijači iz Beča imali su bezbroj genijalnih ideja, ali mnoge su pale u vodu posle nedavnog sastanka sa predstavnicima FSS zaduženim za bezbednost. 

Vesti
 

- Kada se sve sabere pravi dogovor nije postignut. Naime, ništa nismo tražili od FSS osim akreditaciju da na stadion unesemo ono što je neophodno za navijanje o kome bi pričala čitava Evropa. Maksimalno smo želeli saradnju i obećali smo, a tako će i biti, da se nijedan incident ne sme i neće dogoditi. Znamo da FIFA i UEFA samo čekaju baklje i ostale stvari zbog kojih kažnjavaju. Sada to sigurno ne bi bila samo novčana kazna već i oduzimanje tri boda. Da ne bude zabune, nismo od FSS tražili novac. To nikako. Samo smo izrazili želju da sarađujemo.  Bilo je nagoveštaja, ali...

Kako je nastao nesporazum?

- Obećali su pomoć,ali je izostala. "Korteo" sami organizujemo, a tu je i veliki broj momaka koji će brinuti da na tribini ne bude nereda. Plan da se sa izlaskom igrača pojavi zastava Srbije preko cele tribine nije izvodljiv, ali spremili smo dosta drugih, prijatnih, iznenađenja.

Srpski navijači nisu uspeli da sprovedu u delo ideju da mašu sa 14.000 zastavica, ali to ne znači da su besni i željni neke vrste "osvete" već samo maksimalna podrška reprezentaciji..

- Niko ne treba da brine. Pirotehnika i sve što je zabranjeno neće biti na "repertoaru". Ostaje žal da nas 250.000 Srba u Beču nikada nije moglo da napravi štimung kao Hrvati i Bosanci kojih ima šest puta manje! Daću vam jedan primer koji govori o našem jedinstvu. Za deo koreografije bilo nam je potrebno 1.000 evra. Sakupili smo ih u ciglo dva minuta - ponosno ističe Goran Vujić.

M. Todorović
 

Svestan je da će na svakom koraku austrijska policija vrebati priliku da nekoga uhapsi.

- Sve karte koje smo distribuirali imaju "opravdanje" kroz ime, prezime i broj lične karte ili pasoša. Austrijanci su takvi. Njih ne zanima ništa već tačno lociranja krivca. Na taj način mogu da ga nađu i procesuiraju uz novčanu kaznu. Sa te strane smo mirni jer u našim redovima nema uljeza.

Austrijanci se distanciraju

Hajmo Kraus, koji je zadužen za bezbednost na stadionu "Ernst Hapel" kontaktirao je srpske navijače.

- Decidirano je rekao da nema ništa sa sektorom na kome se nalaze srpski navijači. Mi i samo mi možemo da se organizujemo i sprečimo ispade.

Ujedinjene Delije i Grobari

Ima li podvojenosti mešu navijačima?

- U ovoj priči maksimalno su ujedinjeni navijači Crvene zvezde i Partizana. Srbija i samo Srbija. Jedino ćemo imati navijačka obeležja naše zemlje, a klupska pripadnost ostaje u drugom planu. Mi smo drugovi, zajedno živimo u Beču i nikada nismo imali nesporazume. Tokom utakmice odaćemo počast momcima iz Srbije, a dvojica ih je, koji su u poslednjih mesec dana izgubili živote u Beču.

Dolaze Česi i Slovaci

Nesebičnu pomoć srpskim navijačima pružiće kolege iz Češke i Slovačke.

- Reč je o našim dugogodišnjim prijateljima koji redovno podržavaju Srbiju - kaže Goran - Stiže 400 navijača sa 5-6 autobusa. Postali su poznati po zastavama na kojima piše: "Kosovo je Srbija". 

M. Todorović
 
Vesti
 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online