Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
22:22
M. Topalović - Vesti A

Osveta etiketiranog štopera

Transfer reprezentativca Italije Leonarda Bonučija u Milan izazvao je najviše bure. Sve je krenulo od Vinčenca Montele, trenera roso-nero ekipe.

EPA/DANIEL DAL ZENNARO
"Optužen" i obožavan: Leonardo Bonući prilikom predstavljanja u Milanu

Odmah pošto je Bonuči otkrio zašto je napustio Juventus, javio se i trener Milana Montela koji tvrdi da je bio baš dosadan. Vršio je pritisak na čelnike kluba da slučajno ne propuste veliku priliku i dovedu reprezentativnog štopera.

"Bio sam uveren da je transfer moguć. Verovao sam onima koji su mi rekli da možemo da imamo Bonučija, dok su čelnici imali drugačiju percepciju", za "Gazeta delo sport" rekao je Montela i dodao:

- Slao sam Mirabeli (sportski direktor Masimo) najmanje 10 poruka dnevno s rečima:
"Dobro jutro, ili laku noć, direktore, Bonući." - priča italijanski štoper.

Dolaskom Bonućija Milan bi mogao zaigrati s tri defanzivca u zadnjoj liniji.

- Intrigira me ta ideja. Ali moram da kažem da s igračima koje imam stvarno možemo da igramo u mnogo sistema. Bonući je veliki profesionalac, biće primer mlađim igračima. Ne znam je li Juve njegovim odlaskom oslabljen, ali mi smo se sigurno pojačali - kaže on.

Malo ko je od navijača Juventusa verovao da će se ovako nešto dogoditi, ali su im na kraju noćne more pretvorene u stvarnost jer je štoper posle sedam godina otišao iz Torina. Odmah su počele pretnje na račun njegove supruge, bivšeg foto-modela Martine Makari, kojoj su pretili da će je silovati, a na udaru se našao i sin koji je prošle godine uspeo da se oporavi od teške bolesti.

Dojučerašnjeg defanzivca ljutog rivala Juventusa u domu Milana su dočekali euforični navijači, opravdavajući tako potez uprave da se za njega izdvoji 40 miliona evra (zarađivaće 6,5 miliona evra godišnje), a odmah je dobio i kapitensku traku.

Bonući je u intervjuu za AC Milan TV otkrio:

- Navijači su me sjajno prihvatili. Želim da vratim Milan gde mu je mesto. Milan ima sjajnu tradiciju, ne možete osvojiti sedam titula u Ligi šampiona slučajno, a to znači da ovde postoji pravi mentalitet. Sada moramo da odvedemo Milan na mesto koje zaslužuje - rekao je Bonući. Potom je otkrio koga je voleo da gleda dok je bio dete i koji mu je fudbaler uzor.
"Kada sam bio dečak, obožavao sam da gledam Del Pjera. Njegov stil me je uvek oduševljavao i srećan sam što sam imao priliku da igram s njim. Nesta je definitivno moj uzor. Alesandro je majstor kada je u pitanju odbrane lopte. On je za mene poput Maldinija, Kake, Ševčenka i Kostakurte" - rekao je Bonući i dodao:

- Pitate me ko je najbolji igrač protiv koga sam igrao? Kristijano Ronaldo, definitivno - kaže on.

Neverovatan odliv asova

Juventus već godinama dominira u Italiji, ali u tom periodu prodao je sjajne igrače od kojih se može sastaviti neverovatna ekipa. Mnogima nije jasno kako je "stara dama" uspela da, pored gubitaka, nastavi da dominira na Apeninima, a sve je kurentnija u Ligi šampiona gde je u poslednjem izdanju dospela do finala.
Idealni tim od igrača koji su poslednjih godina otišli iz Torina je:
Norberto Neto - Dani Alves, Leonardo Bonuči, Anđel Ogbona, Patris Evra - Arturo Vidal, Andrea Pirlo, Pol Pogba - Karlos Tevez, Alvaro Morata, Simone Zaza.

Maldini: Odličan posao

Legendarni fudbaler Milana Paolo Maldini priznao je da je klub napravio odličan potez dovođenjem Leonarda Bonučija.

- Ne znam šta se dogodilo. Svakako je teško naći dobre štopere, a Bonući je jedan od najboljih. On je definitivno odlična kupovina. Deluje malo rano da napadnu skudeto, ali će se boriti za mesto u Ligi šampiona - rekao je Maldini, prenosi Skaj sports.

- Iznenađen sam. Mislio sam da je šala kada sam pročitao vest. Nisam ni pomišljao da bi nešto ovako moglo da se desi - rekao je iskreni Aleks del Pjero, legenda Juventusa.

Strah od vesti

Kada je Medijaset lansirao bombu da Milan pokušava da dovede Bonučija, ostali mediji su se plašili da prenesu ovu vest u strahu da će potrošiti slova na jednu od najglupljih priča prelaznog roka koji obiluje sličnim pričama. Dežurni pametnjakovići su potrčali da daju komentar o transfer patki. Ali Berluskonijev Medijaset je znao pre svih ostalih i čak najavio da će sve biti završeno u naredna 72 sata. Bilo je to u četvrtak posle podne. Istina, promašili su da je u priču uključen i Romanjoli, ali su imali ekskluzivu godine u Italiji.

Milanovo samopouzdanje da će šokantnom ponudom Juventusu uspeti da nanese težak udarac rivalu nije moglo da dođe bez neke dobre garancije. A ta podloga se ogleda u već ranijem pristanku Bonučija. On je prelomio da će u Milan i pre nego što je priča puštena u javnost.

Njegov menadžer Lući danima je pregovarao sa Milanom, dolazio na sastanke u "kazu Milan", a svi su mislili da pregovara o Bertolaćiju, Kvadradu i ostalim klijentima. Kome bi palo na pamet da čovek dogovara transfer Bonučija iz Juventusa u Milan?!

Bonući je očigledno odavno prelomio u glavi da želi da ide iz Juventusa, ali i da želi da ostane u Italiji. Povratak u Inter iz koga je Murinjo nije dolazio u obzir. Milan s kineskim kapitalom je bio jedino rešenje, roso-nerima je takav igrač bio potreban kao hleb nasušni i rodila se ljubav koja je krunisana brakom.

Bonući je dobar prijatelj

Juventus je , za mnoge iznenada, ostao bez "bratskog" trija Baufon - Bonuči - Kjelini. Bonuči i Kjelini su toliko utakmica odigrali zajedno za Juventus i italijansku reprezentaciju u poslednjih nekoliko godina da je gotovo teško zamisliti "staru damu" bez njih u isto vreme na terenu. Kjelini je u razgovoru za italijanske medije čak i priznao koliko mu znači kolega.
"Bonuči? Bili dobri ili loši trenuci, on je bio dobar prijatelj. Nisam očekivao da ode, posebno ne u Milan, ali verujem da možemo i bez njega.
Viđao sam ga više nego Bufona, Barcaljija, pa i porodicu, u zadnjih sedam godina," rekao je italijanski štoper i otkrio:
"Jako će mi nedostajati na ljudskom planu, ali možda će stići defanzivac koji će nam omogućiti da uzmemo predah i sačuvamo energiju na najbolji mogući način. U ekipi su bila petorica štopera, ali sada nas je četiri. Svaki od nas ima drugačije karakteristike, što me uopšte ne zabrinjava", priznao je Kjelini.

Zašto je Bonući precrtao Juve?

Svađa sa Alegrijem protiv Palerma, izbacivanje iz tima protiv Porta, pa onda i tračevi o incidentima na poluvremenu finala s Realom govorili su da je nešto trulo u svlačionici Juventusa. Leov temperament nije ništa novo. Reč je momku spremnom da ubije za pobedu.
Nije mu se sviđalo što u Juventusu nisu svi takvi i što ima onih koji igraju na kredit ili za sopstvena priznanja. Dani Alves je isti takav šampion koji se vrlo brzo razočarao u atmosferu u Juventusu.

Dva izgubljena finala Lige šampiona su bila nešto što Leo nije mogao da svari. A da stvar bude gora, iako je među najboljima u ekipi, etiketirali su ga kao jednog od krivaca?! Njega koji je uvek bio tu i ginuo na terenu?! Čoveka čiji mentalitet je jedan od faktora zašto je Juventus ovo što jeste i šest godina uzastopni prvak. Momka koji je u tih šest godina odigrao 275 utakmica za Juventus - najviše od svih u timu! Leo je zaslužio više od Juventusa.

Bez debija

Bonuči, ali ni Bilja (Lacio) nisu debitovali za Milan u Krajovi na meču Lige Evrope. Iz kluba su saopštili da se ne radi o povredama, već o administrativnim problemima.
"Nema razloga za brigu. Oni nisu povređeni već nemaju još uvek pravo nastupa. Dogovoreno je da se 11. avgusta reše sva dugovanja u vezi s ovim transferima i tek tada će oni biti registrovani kao fudbaleri Milana", poručili su sa San Sira.

Juventus je klub u kome svaki igrač ima cenu. Tako je bilo i sa Zidanom, i sa Pogbom. Tako je i sa Bonučijem. Juve je hteo da ga proda, što se Bonučiju nije nimalo svidelo. Još jedan dokaz nepoštovanja u klubu. Oni su letos bili voljni da prihvate ponude Mančester Sitija i Čelzija, ali je Bonuči odbijao i pomisao na transfer. I ovog leta su se nadali u Torinu da će stići brdo para od Gvardiole i Kontea i da će Bonućija prodati u "najboljim godinama". Međutim, ima jedan problem...

Bonuči nije tip koji juri za novcem, a nikako nije želeo da napušta Italiju zbog porodice. Na kraju je vratio Juventusu milo za drago, pa su "bjankoneri" umesto planiranih 60 ili 70 miliona od premijerligaša, zaraditi "samo" 40. Bonuči je sam sebi odredio cenu i kad je prelomio da želi da ide, vrlo lako je uspostavio kontakt i napravio dogovor sa Milanom. Juventus nije imao kud, bio je priteran uza zid.

Juventus je dobio mnogo manje para od onoga što je očekivao, a izgubio je stub tima. Ako im je Leov temperament smetao i ako je to bila toliko nepopravljiva stvar na relaciji s Alegrijem, onda dobijaju mali plus zbog prodaje. Ali je minus mnogo veći jer su pojačali direktnog rivala. Rugani je planiran da ga nasledi, ali još to nije taj kalibar. Kaldara je potencijal, ali je igrača poput Bonučija nemoguće zameniti. A pogotovo njegovu ulogu nezvaničnog kapitena u svlačionici i jednog od igrača koji teraju ostale da budu bolji. Leo je rođeni šampion. Takvi se ne rađaju često...

Inter, Juventus pa Milan

Pošto je 2005. godine počeo karijeru u Interu, Bonuči je nekoliko sezona proveo na pozajmicama u Trevizu i Pizi, pre nego što je 2009. potpisao za Bari. Njegova defanzivna saradnja s Andreom Ranokijom i izvrsne partije donele su mu transfer u Juventus, gde je zajedno sa Đorđom Kjelinijem i Andreom Barcaljijem postao ključni igrač u odbrani.
U periodu od 2012. do 2016. godine osvojio je pet uzastopnih titula prvaka Italije. Potpisao je za Milan, a sve je posledica lošeg odnosa s trenerom Alegrijem.
Bonuči je 2010. godine debitovao za Italiju, igrao je na svetskim prvenstvima 2010. i 2014. i na EURO 2012. i 2016. godine, a osvojio je i bronzu na Kupu konfederacija 2013. godine.

Ujedinjena porodica

Iako je Bonuči igrao za Juventus, njegov stariji sin Locenco vatreni je navijač gradskog rivala Torina! Svet je obišla slika u kojoj Lorenco plače u dresu Juventusa na proslavi titule, dok ga otac teši.

U julu 2016. godine Bonučijev mlađi sin Mateo podvrgnut je hirurškoj operaciji na početku akutne i javnosti nepoznate bolesti. Posle operacije na dobrom je putu oporavka, pa je Leonardo mogao da se više fokusira na obaveze u torinskom timu.

"Strahovi koji su počeli nestali su posle nekoliko dana. Stalno smo Mateu pričali da je šampion i da mora da pobedi tu utakmicu. Oduvek sam mrzeo bolnice i pokušao da ih izbegnem, ali u tom trenutku sam morao da budem tamo, borim se i budem miran. Mateo je mnogo bolje i naša porodica oseća ujedinjenija nego ikad! Počeo je da igra fudbal sa bratom. Konačno stvari idu u pravom smeru, fizički i psihički", rekao je tada Bonuči za italijansku "Republiku".

On je priznao da je bio pod velikim pritiskom, tolikim da je hteo da prestane sa aktivnim igranjem u 29. godini.

Brat fudbaler

Bonučijev stariji brat Rikardo (novembar 1982) takođe se bavio fudbalom. I on je igrao na poziciji štopera u Seriji C1 u ekipi Viterbezea.
Otac braće Bonuči vlasnik je farbare urodnom Viterbou.

- Osetili smo da nije isti dečak kada je bolest počela. Odmah smo zakazali analize, pa operaciju, koja je trajala osam sati. Tih nedelja sam razmišljao da prekinem sa fudbalom, nisam mogao da se koncentrišem na posao - kazao je Bonuči.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online