Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.07.2017.
08:02
M. Topalović - Vesti A

Miodrag Božović u novoj avanturi: Treba mi prijatelj!

Maštam da jednog dana sagradim konobu u nekom udaljenom zatonu i uživam uz dobro vino, tompus, prijatelje i pecanje - kaže trener "tobdžija".

FK Arsenal Tula
Miodrag Božović na promociji u Tuli

- Brate, Grof je - poruka na "Viberu" od pre neki dan baš me obradovala.

Morao sam da napadnem pošto je to najbolja odbrana:

- Treba ti centafor čim se javljaš!

Ubrzo je stigao odgovor:

- Ne, treba mi prijatelj!

Ujeo sam se za jezik, a tastatura je mirovala.

- Šta se dešava?! - upitao sam.

- Ništa, sve je OK, samo da ti se javim - napisao je Božović.

Sreća, pomislio sam, ipak je Rusija nestabilno tlo.

- Ako budeš imao vremena dođi, bićeš moj gost, protiv SKA iz Habarovska kada budemo igrali u Tuli.

Krajnje je vreme da sve vratimo na teren koji nam je dobro poznat. Gotovo prirodan - šala i komika:

- Dobro je da me nisi zvao kada budete igrali u Habarovsku (udaljenost Moskva Habarovska automobilom iznosi 8,304 km, i potrebno je oko 4 dana i 9 sati 9 vožnje, a vazdušnom linijom iznosi 6144.08 km) protiv SKA!

- Ko zna šta će do tada biti?! - odgovorio je Božović.

- Pa nisi trener Vojvodine! - rekao sam mu.

- Svi su Vojvodina - zaključio je "Grof" u svom stilu, aludirajući na česte trenerske smene u Novom Sadu.

Hedonistički život

Arsenal je slavio sa 1:0 protiv SKA i tako zabeležio prvu pobedu u novoj sezoni. Vratio se na njemu poznato rusko tlo ostavivši iza sebe period u Crvenoj zvezdi koji je bio pun turbulencija. Otišao je gromoglasno. Tako je i došao u srpsku prestonicu. Sušta suprotnost hedonističkom privatnom životu koji je popriličo iritirao navijače, ali i novinare u Srbiji.

Mnogim pristalicama Partizana nisu prijale šaljive dosetke. Nisu jedini. Još od prvog dana stavio je "prst u oko" stručnjacima zaduženim za fizičku spremu.

- Neka se kolege ne naljute, ali mi treneri treba da vodimo brigu o kondiciji fudbalera, a ne atletičari. Kada neki bivši fudbaler bude brinuo o kondiciji atletičara onda ću i ja promeniti priču - odmah je objavio "rat".

Ispostavilo se da je donekle bio u pravu. Bar kada je reč o domaćoj sceni i prvoj sezoni. Ono što je pozitivno u "slučaju Božović" svakako je njegova istrajnost u nameri da pobegne od stereotipa i učmalosti na konferencijama za štampu i u izjavama. Zbog nekih komentara i postupaka moglo se čuti:

- Treba da se stidi! Ko je njemu dao nadimak "Grof"?!

Brzo je stasiti Mojkovčanin, koga latentno muči bol u leđima, pojasnio da nadimak nije samozvan. Dobio ga je od kolega novinara "Sporta" Jovana - Brade Jovanovića još za vreme igračkih dana. Zbog stava, stila oblačenja…

"Druženje" sa vračom

Priča o leđima ima i predigru. Božović je od 1994. do 1996. Igrao u Indoneziji. Trener Sele Milošević i saigrač Dejan Gluščević uhvatili su se za glavu. Pred važan meč u Kupu šampiona Azije komadant odbrane se - ukočio! Pošto saveti i medikamenti nisu pomogli odlučili su da potraže pomoć kod vrača! Tako se "Grof" obreo u zabiti, ali je nastao novi problem. Zbog korpulencije nije mogao da uđe u šator! Zato ga je vrač "položio" u prašinu na sred sela i posle nekoliko, očigledno dobro poznatih pokreta, ubro je prohodao. Žgoljavi domoroci ostali su zanuti njegovom konstitucijom.

Božović je kozer i šoumen koji i u teškim momentima iznalazi način da zabavi sebe i druge. Ne beži od toga da mu je uživanje u životu možda i najvažnije.

- Maštam da sagradim konobu u nekom udaljenom zatonu i uživam uz dobro vino, tompus, prijatelje i pecanje.

Za trenerski posao opredelio se dok je živeo i igrao u Holandiji. Tamo je sklopio brak i ima dvoje dece. Kriza u odnosima nastupila je tokom pohađanja kursa za profi licencu. Za vreme seminara u Lepenskom viru sve je kulminiralo. U trenucima predaha polaznici su sedeli na obali Dunava i bavili se fudbalskim temama. Božović je svaki čas ustajao i odgovarao na pozive ili zvao mobilnim telefonom. Komunikacija sa suprugom, u periodu razvoda, nije bila prijatna. Ali, "klasići" su sve drugačije protumačili:

- Koliko nas je na kursu, a samo Božović ima ponude. Zivkaju ga sa svih strana. Ne može da se odbrani!

FK Arsenal Tula
Božović na treningu Arsenala

Stopama Lepe Brene

Život je otišao svojim tokom. Posle OFK Beograda i Japana stigla je ponuda iz Čačka. Boravio je u Holandiji, pa se našao zatečen. Nije imao predstavu o potencijalu "zebri". Kao u kvizu obratio se za pomoć prijatelju i bivšem saigraču Nikoli Radmanoviću. Dao mu je zadatak da se o svemu raspita uz obećanje da će ga uzeti za pomoćnika ako sklopi ugovor. "Radman", kome šala takođe nije strana, ekspresno je "reternirao":

- Kakvo crno raspitivanje! Odmah prihvati ponudu. Pa iz Čačka je krenula Lepa Brena, a vidi dokle je dogurala!

Tako je nastavljena trenerska karijera koja će u Čačku imati ukopno tri "toma". Na obalama Morave, u selu Parmenac, redovno je pecao i uživao u okruženju ljudi koji nisu bili direktno vezani za najvažniju sporednu stvar na svetu.

Uvek je govorio:

- Imam dve želje. Da treniram Budućnost i Crveni zvezdu, klubove u kojima sam igrao, ali nisam ostavio veliki trag. Kao trener mogu da se iskupim.

Nikada nije krio kompletnu oduševljenost Rusijom. U tom periodu mobilni mu se oglašavao sa: "Govorit Moskva".

Kup vrhunac karijere

Božović je osvajanjem Kupa Rusije sa Rostovom ostvario najveći uspeh. Lokomotivu je doveo do finala, a onda se povukao pred odlučujući meč. Sa malenim Amkarom iz Perma osvojio je četvrto mesto i to su njegovi najveći uspesi u ruskom fudbalu.

Od 2008. krenuo je u rusku avanturu poput stepskog vuka. Tokom jednog od mnogobrojnih susreta u Antaliji, dok je radio u sada ugašenoj Moskvi, stigla mi je poruka sa nepoznatog broja:

- Puno mi pozdravi Grofa, CICA IZ CACKA.

Preneo sam mu pozdrav, ali se Miodrag brecnuo, provukao ruku kroz kosu, zamislio i rekao:

- Od mnogih Čačanki, koje poznajem, nijedna nije Cica?!

Tek posle godinu-dve rešena je misterija. Poruku je, sa broja, koji nisam imao u memoriji, poslao "Grofov" prijatelj, veliki Partizanovac i vlasnik pečenjare Dragiša kome je nadimak Čiča! Kvačice su i ovaj put unele zabunu.

Od starta je bio svestan da u Beogradu neće teći med i mleko. Iritirala ga je „žuta" štampa na koju nije navikao dok je živeo na našim prostorima. To je uslovilo sukobe sa novinarima. Više ih je zanimalo sa kim je proveo noć, koliko je popio i da li je uživao u dva, tri ili više tompusa. Izgleda da je bio spreman na „mine" jer na pitanje da li mu telefon sada zvoni u ritmu Zvezdine himne, možda melodija "Za Beograd" ili "Moj Beograde" spremno je odgovorio:

- Muzika iz filma "Dobar, loš zao"!

U Rusiji kao kod kuće

Kao živom čoveku, Miodragu Božoviću je bilo dozvoljeno da eksplodira. Svojevremeno je produžio ugovor sa Crvenom zvezdom na dve godine.

- Delije su rekle svoje i šta sam mogao da uradim posle toga? Da idem?! Trener ide kada nema rezultata, ali nadam se da ćemo se družiti još dve godine.

Zvezda i Olimpijakos odigrali su prijateljski meč, a navijači crveno-belih skandirali su treneru i istakli transparent u kome su ga pozvali da ostane.

- Moram da se zahvalim navijačima. Ono je bio najlepši događaj u mom životu osim kad su mi se rađala deca.

Rekao je da nije dobijao mnogo ponuda iz inostranstva i da je finansijski zadovoljan u Zvezdi. A mogao je svašta da izmišlja i "maže". Bio je hit trener u tom trenutku.

- Za mnoge ponude čuo samo iz medija. Nisam ih mnogo odbio. Drugo, u Zvezdi ne radim džabe! Ne mogu ja da se žalim sa finansijske strane.

Posle poraza od Voždovca i neuspešnog pokušaja odbrane trona - povukao se. Ipak, nije prošlo puno vremena, a Božović je pronašao novi klub. Zašto ponovo Rusija?

- U Rusiji se osećam ako kod kuće. Poznajem jezik, blizak mi je mentalitet. To je presudilo. Potpisao sam na 1+1 godinu. Dogovorili smo se za tili čas.

Na startu sezone Arsenal je izgubio u Moskvi od Lokomotive i pored očigledne dominacije. "Grof" je ostao dosledan, pa je na konferenciji posle utakmice jednostavno zaključio:

- Ti ne zabiješ, zabiju ga tebi!

Posle prvog trijumfa nad SKA optimizam ga nije napustio:

- Naš minimalni cilj je 10, a maksimalni osmo mesto u superjakoj ligi kakva je ruska. Znate kako Rusi kažu - "Apetiti dolazi sa jelom". Prezadovoljan sam pripremama obavljenim u Lincu i sada sledi žetva bodova. To odgovorno tvrdim pošto odlično poznajem ruski fudbal. Arsenal mi je šesta ekipa koju vodim.

Tandem Čaušić - Đorđević


Nama znani Bugarin Ivan Ivanov (eks Partizan, trenutno povređen) član je "tobdžija", a stigli su Goran Čaušić (Osasuna) i mladi Crnogorac Luka Đorđević (Zenit).

Pored Božovića u stručnom štabu je i stalni pomoćnici Vojo Ćalov i Saša Petrović. Npad predvodi Argentinac Federiko Ivan Rašić. Rođen je u Mar del Plati, a ima i hrvatski pasoš.

FK Arsenal Tula
 

Otac predsednik, sin centarfor

Guram Adžoev, predsednik Arsenala svojevremeno je igrao za Torpedo iz Kutaisija, a zanimljivo njegov sin, istog imena i prezimena, igra u napadu Arsenala.
Adžoev senior rođen je 1961. godine u Tbilisiju (Gruzi) i jazidskog (etnokonfesionalna grupa Kurda) je porekla.

FK Arsenal Tula
Stariji Adžoev i Božović

NEZABORAVNI "GROFOVI" BISERI: "Nije ovo Kosovska bitka!"

O trofeju koji su osvojile "komšije" 2016:
- Partizanu želim da i iduće godine osvoji Kup.

Hoće li Božović produžiti ugovor i povesti ekipu u kvalifikacije za Ligu šampiona?
- Pregovori su stigli do Lazarevca. Ka Beogradu!

Čarterom ili plivajući

Pred gostovanje Kairatu Božović je na slikovit način opisao tešku finansijsku situaciju:
- Kairat je klub koji je u usponu, gazda milijarder mnogo ulaže, a mi ne znamo još da li ćemo za Kazahstan avionom ili kamionom. Da li ćemo čarterom ili plivajući.

Nije mu se svidela atmosfera u javnosti pred duele sa Kairatom.
- Nije ovo Kosovska bitka?! Ne koristim ja te termine: meč sezone, meč godine… Mi smo nagrabusili ako na osnovu ove utakmice bude zavisila atmosfera u timu.

Na pitanje o menadžerima Zvezdin trener je dao interesantan odgovor:
- Danas su svi menadžeri. I u mesaru kada uđeš kažu ti da imaju igrača za tebe. Strašan igrač, ali ne igra jer ga trener ne voli.

Zanimljvo je opisao Zvezdin prelazni rok, kao i pripremljen budžet za pojačanja:
- Zakasnilo se sa prelaznim rokom, i to debelo. Šta da se radi, ne možete se pojačavati bez para. Mi se pojačavamo, pregovaramo, a trenutno je lova u magli. Mi trenutno pregovaramo sa igračima bez žute banke sa, da parafraziram, 400 evra za prelazni rok!

Pred utakmicu u Gornjem Milanovcu na domišljat način pecnuo je protivnika, koga prati epitet da je u prijateljskim odnosima sa Partizanom:
- Metalac nije pokazao pravu snagu protiv Partizana, možda zbog teškog vremena. Biće to sasvim druga ekipa protiv nas i sigurno da će nam biti mnogo teško.

N. Đurović
Božović u vreme boravka na "Marakani"

Odgovor na pitanje, posle blede igre Zvezde u Gornjem Milanovcu, kada navijači mogu da očekuju bolju igru njegovog tima:
- Za dve, tri godine!

Božović nije želeo da priča o meču protiv OFK-a, ali je na pitanje kako se oseća posle te utakmice iskoristio za novu zanimljivu doskočicu.
- Pomalo se osećam na znoj, jer je vruće.

Domišljato se izvukao nezgodnih pitanja o meču na Vračaru:
- Sada zbog vas novinara o utakmici na Vračaru zasedaju Ujedinjene nacije, to im je prva tačka dnevnog reda. A pošto to istražuju UEFA, FIFA, CIA, KGB, FBI, i ostale tajne službe, ja u interesu istrage neću više da pričam o tome, ja sam zaštićeni svedok K17.

Selektor kada osedim

Selektor Srbije ili Crne Gore?
- Nije bilo ponuda da budem selektor. Posle predsednika i premijera, to je najaktuelniji čovek u zemlji. Lično, to je druga vrsta posla, za iskusnije i bolje trenere. Kad čovek posedi, onda bi trebalo da bude selektor.

Iziritiran time što su mediji objavili kako je posle treninga pobegao od novinara kao u akcionom filmu, žestoko je opleo:
-Vi ste svi petparačke novine, jer o fudbalu pišu kao da su rijaliti šou. Svi ste isti, pišete samo "žuto", pišete o tračevima, Parovim, ko je koga zaklao, tužio i ostale prljavštine.

Zvezda je pobedila Partizan u derbiju, nastavila niz uzastopnih trijumfa, ali Božović priznaje da se kaje zbog jedne odluke:
- Napravio sam grešku jer sam mnogo "olabavio" atmosferu u ekipi. Prvi put smo išli sa muzikom na JNA, a inače se nikad ne čuje ni mušica i svi su naelektrisani. Sad je prvi put išla muzika, a mislim da je to bila moja greška.

Ne praktikuje otkupne klauzule u ugovorima:
- Moja praksa je suprotna većini kolega koji zaštitu traže u otkupnim klauzulama za prevremeni raskid. Ne treba mi to, jer smatram da sam u Rusiji zaradio dovoljno novca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online