Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.07.2017.
02:09
M. Topalović - Vesti A

Živković: Zvezda je velikan

Crvena zvezda je već imala neprijatno iskustvo u Kazahstanu. Eliminacija od Kairata mnogima je još u svežem sećanju, a sledi put do udaljenog Pavlodara.

fcirtysh.kz
Adut Irtiša: Stefan Živković

Irtiš je klub bogate tradicije za tamošnje prilike.

Uz tri Srbina (Živković, Maslać i Stamenković) ima opasnog napadača Đa Đeđea, iskusnog golmana Loriju i neugodnog Darabajeva. Kada se dodaju Brazilac Rodrigo, Moldavac Bugaev, Portugalac Fonseka i nama znani Beko Fofana, jasno je da crveno-bele očekuje pakleno težak posao. Na sve treba dodati bugarskog trenera Dimitra Dimitrova koji se okušao i kao selektor u svojoj domovini.

- Dugo smo putovali iz Rusea gde smo imali važan ligaški meč protiv Tobola. Tek posle toga sve misli usmeravamo na LE. Nismo stigli da razmišljamo o Zvezdi - iskren je levi bočni Stefan Živković.

Namerno nismo rekli "levi bek" jer Živković pokriva kompletnu levu stranu. Nalik je Kristijanu Cigeu iz najboljih dana i izuzetno je opasan u prekidima. Bivši igrač Borca i Čukaričkog veliko je pojačanje i strelac već tri gola.

- To je zato što izvodim penale - uz osmeh kaže Živković, koji je pokrenuo lavinu Srba i svi igraju u defanzivi.

Štoper Maslać je svima znan. Pre desetak dana došao je i Miloš Stamenković iz Stala (Ukrajina).

- Sjajno su se uklopili mada se ni za mene ne može reći da sam starosedelac - naglašava
Živković.

Logo kluba

Irtiš (osnovan 1965) igra na Centralnom stadionu u Pavlodaru (12.000, dimenzije 105x68). Dugo je bio najuspešniji klub u Kazahstanu od sticanja nezavisnosti. Rekorder je sa pet titula, koliko ima i Aktobe. Učestvovao je u osnivanju kazahstanske lige i jedan je od klubova koji nikada nije ispao. Igrao je u Azijskoj Ligi šampiona, a najveći uspeh je polufinale 2001. godine. Prvak: 1993, 1997, 1999, 2002, 2003, kup: 1998.

- Maslać je odmah dobio mesto u prvom timu i već je dao gol u Ruseu za 1:0 čime je najavio dvostruku pobedu. Ako nas nešto raduje posle dva meča sa Bugarima to je podatak da se Lorijina mreža nije zatresla.

I šta još?

- Pokazali smo da smo bolji, iako Dunav igra tri-četiri godine zajedno, a mi još nismo složili sve kockice. Irtiš je ponovo u vrhu. Prošle godine bio je treći. Imamo velike ambicije u nacionalnom šampionatu, odličnu atmosferu i hemiju u timu.

Sledeći rival je Crvena zvezda?

- Prvi utisak, srećni smo što ćemo ugostiti takvog velikana. Drugi - danas protiv svakoga može da se igra i veruje u uspeh. Tako veliki klub nikada nije gostovao u Pavlodaru i sigurno će biti velika fudbalska fešta. Navijači su presrećni posle startnog uspeha i sigurno će nam biti velika podrška.

Srbi u Irtišu

Tradicija naših igrača u Irtišu datira još od 2005. Tada su igrali Miodrag "Burek" Anđelković, Bojan Simić i Goran Bošković. Tokom 2010. došli su Bora Filipović i Predrag Govedarica, koji je za četiri sezone i ostavio najdublji (115/8) trag. Kasnije su se pojavili golman Nemanja Džodžo i Crnogorci Miodrag Džudović i Igor Burzanović.

Ustalili ste se uz levu aut-liniju, da li je to vaša prirodna pozicija?

- Zavisi u kojoj formaciji igramo, ali u principu igram istu poziciju. Bugarin Dimitrov je dobar trener, iskusan, odličan taktičar i veoma energično vodi svaku utakmicu. Nekad je previše emotivan jer svaki meč želi da pobedi, što je preneo i na igrače.

Osim vas u Čukaričkom je igrao i Beko Fofana, koji je na pozajmici.

- Igra dobro, samo mu nedostaju golovi. Nadamo se da će već na sledećem meču proraditi.

Ko je na vas ostavio upečatljiv utisak od domaćih igrača?

- Svakako Darabajev. Od zimus je u Irtišu, a pre toga je igrao tri godine za Kairat. Jaka konkurencija naterala ga je na promenu sredine, a kod nas igra sve bolje i jedan je od značajnijih aduta.

Početak iz snova: Mario Maslać

Decenija tapšanja po ramenu, pohvale, kratak izlet u Osijek i na kraju se Mariju Maslaću posrećilo. Obale Dunava i Morave zamenio je onima koje krase reku Irtiš. Pavlodar jeste daleko, ali svaki fudbaler teži da ode preko granice. Maslać ima dodatni razlog za slavlje.

- Početak je kao iz snova. Odmah po dolasku osetila se porodična atmosfera u klubu tako da mi uopšte nije trebao period prilagođavanja. Bugarski trener Dimitrov ekspresno me je gurnuo u vatru. Ligaške utakmice, a onda dvomeč sa Dunavom u Ligi Evrope - kaže stasiti Maslać.

Da sve bude potaman postigli ste gol u revanšu.

- Važan rezultat za Irtiš. Nisam poznat kao štoper koji trese mreže. Živković je sjajno izveo korner, a loptu sam glavom zakucao u mrežu! Dobro sam počeo, a gol mi je dao dodatno samopouzdanje. Sreća je ponovo pratila hrabre.

Zašto to kažete?

- Pre angažmana u Kazahstanu bio sam u Uzbekistanu. Kad je to propalo pojavila se puno bolja varijanta sa Irtišom. Najpre mislim na fudbalski, a onda i finansijski segment. Ne treba zaboraviti ni lepotu Pavlodara. Miran grad koji ima sve neophodne sadržaje tako da je idealan za život.
Maslać je smešten u jednom od najboljih hotela, a uskoro kreće u potragu za stanom.

Evrokupovi

2003/04 LŠ Omonija 1:2 0:0
2009/10 LE Haladaš 2:1 0:1
2011/12 LE Jagijelonija 2:0 0:1, Metalurg Rustavi 0:2 1:1
2013/14 LE Levski 2:0 0:0, Široki Brijeg 3:2 0:2
2017/18 LE Dunav 1:0 2:0

- Nisam siguran da ću to sam obaviti. Stiže Čačanka Milica! Vereni smo, a uskoro bismo trebali i pred matičara. Žensko oko ima više afiniteta po pitanju stana, pa neka sama odluči - zagonetno se smeškajući kaže dobroćudni div.

Ne insistiramo pa sam nastavlja.

Gde je veridba tu je prsten, a onda svadba i kum nije dugme.

- Kum će biti saigrač Živković. Odlični smo prijatelji, a zahvaljujući njemu brzo sam se privikao na

Pavlodar. Sada ćemo kumovski da napadnemo Crvenu zvezdu!

Biće to, obostrano, veliko iskušenje?

- Očekujem dve neizvesne utakmice i prolaz Irtiša. Prednost je što imamo formiran tim, a gro igrača 20 ligaških utakmica iza sebe. Zvezda se prestrojava u hodu, a sigurno u podsvesti ima eliminaciju Kairata koji je iz iste lige, kao i moj Irtiš.

Ima li još Srba u Pavlodaru?

- Za sada sam upoznao samo jednog čoveka iz Kragujevca. Menadžer je u najboljem hotelu.

Pritoka Oba

Pavlodar je osnovan 1720. kao Korjakovski i jedan je od najstarijih gradova u Kazahstanu. Ime je dobio 1861. po ruskom knezu Pavlu Aleksandroviču. Ima preko 350.000 stanovnika, a nalazi se na severoistoku zemlje u Pavlodarskoj oblasti pored reke Irtiš (4.248 km) koja je najveća pritoka Oba. Druga je reka po veličini u svetu, koja se ne uliva u more nego u reku. Od nje je veći samo Misuri koji se uliva u Misisipi. Poznat je kao trgovački centar, grad hemijske i mašinske industrije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online