Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
09:26
Vestionline A

Da li je na pomolu revolucija? Ova pravila bi defintivino promenila fudbal

Da li vam je fudbal postao dosadan? Kakav se fudbal igra, recimo u Srbiji, mnogima je užasan i neatraktivan, ali kada igraju recimo Barselona i Real onda bismo mogli satima da piljimo ispred malih ekrana.

Reuters
Foto: Ilustracija

Najvažnija sporedna stvar na svetu odoleva vremenu, pravila se menjaju često, ali nema radiklanih promena. Ali, da li je vreme da fudbal koji poznajemo nestane, da stigne novi? U dokumentu IFAB-a (International Football Association Board), organizacije koja brine o pravilima fudbalske igre, imaju nekoliko predloga koji bi mogli da promene fudbal za 180 stepeni.

- Zamislite u utakmicu u kojoj poluvreme traje 30 minuta, a vreme se zaustavlja kod svakog auta, kornera i prekida. Stručnjaci su izračunali da se u 90 minuta utakmice, tek 60 minuta igra aktivan fudbal, a u IFAB-u smatraju da bi takve promene dovele do aktivnije igre i manje odugovlačenja.

- Razmatra se i pravilo da igrač posle promašenog jedanaesterca ne može iz odbitka da ponovo šutne na gol.

- Sudije bi zaustavljale vreme u trenutku kada je dosuđen penal do trenutka kada je izveden udarac i kada je gol postignut dok lopta ponovo ne krene sa centra. Vreme bi se zaustavljalo i kod povrede igrača kojima je potrebna pomoć na travi, kao i u trenutku kada sudije dodeli žute i crvene kartone. Sat bi se zaustavljao kod svake izmene, pa treneri ne bi mogli da "kradu" vreme.

- Posebno je zanimljiva opcija da igrač krene u dribling iz slobodnog udarca, čime bi se, smatraju predlagači povećala atraktivnost. Igrač bi mogao iz slobodnog udarca i kornera dodati loptu samom sebi. 

- Detaljnije bi se uredilo i pravilo o igranju rukom. Igrač koji odbrani gol rukom dobio bi direktan crveni karton, a golman koji u ruke primi dodavanje svog saigrača automatski bi skrivio penal. Sudija bi imao pravo dodeli gol ako igrač rukom zaustavi loptu pred gol linijom (sećate se kako je Urugvajac Luis Suarez poput rukometnog golmana odbranio udarac u četvrtfinalu SP u Južnoj Africi 2010. godine protiv Gane). 

- Zanimljivo je i pravilo prema kojem sudija ne bi mogao da označi kraj poluvremena ili utakmice sve dok lopta ne ode van terena. 

Šta kažete na ove predloge?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online