Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.06.2017.
05:00
M. Topalović - Vesti A

Stefan Mitrović: Moj san je Engleska

Od mnogih osporavan štoper reprezentacije Srbije Stefan Mitrović (27), ipak se izborio za svoje mesto pod suncem. Imao je slabijih partija, kao u Jermeniji, ali ko nije? Ako se za nekog može reći da je standardan, onda je to otresiti defanzivac u dresu belgijskog Genta. Liga je na ceni, kao i klub koji je godinama u samom vrhu, a sve je kurentniji u Evropi.

A. Čukić
Srpski "orao": Stefan Mitrović u dresu "A" reprezentacije

- Mnogi ne znaju, ali Gent ima ogromnu tradiciju. - započeo je priču Mitrović. - Osnovan je daleke 1864.

Od Slovačke do Belgije

Ime i prezime: Stefan Mitrović
Datum rođenja: 22. maj 1990.
Mesto rođenja: Beograd
Visina: 1,89 m
Pozicija u timu: štoper
Karijera: Crvena zvezda (mlađe kategorije), Rad (mlađe kategorije), Petržalka (2010), Zbrojovka Brno (2011), Metalac Gornji Milanovac (2011/12), Kortrajk (2012/13), Benfika B (2013/14), Valjadolid (2014), Frajburg (2014), Gent (2015- )
Reprezentacija: Srbija (11 mečeva)

I ove godine ste bili na korak od titule?
- Imali smo šansu da se umešamo u borbu, ali kada se sve sabere Anderleht je bio najkonstantniji i zasluženo došao do trona. Loše smo startovali u regularnom delu, posebno na gostovanjima, i to je uzelo danak. Izgubili smo priključak, ali skoro sve nadoknadili u plej-ofu i na kraju osvojili treće mesto i plasman u Ligu Evrope. Sa pozitivnim utiskom završili smo sezonu.

Tome su doprineli i rezultati u Ligi Evrope?
- Dovoljno je reći da smo eliminisali Totenhem koji je imao najbolju sezonu u poslednjih "100 godina" i velike ambicije. Kejn, Dele Ali, Eriksen... nisu se naigrali. Kod kuće smo bili odlučni, dominantni, a na Vajt Hart Lejnu pratila nas je i sreća. Dobili su crveni karton, izjednačili smo posle moje asistencije i na vreme "spustili" loptu. Senzacija ako se se zna koliki budžet ima Totenhem, ali i zbog forme u kojoj su tada bili.

Poslednja stanica bio je lokalni rival Genk?
- Deklasirani smo kod kuće u prvom meču, ali nije nam igralo pet standardnih prvotimaca! To je jedini razlog ispadanja u četvrtfinalu Lige Evrope. Za nas je to bio nenadoknadiv minus jer nemamo veliki roster za borbu na više frontova. Svaki igrač nam je bitan, ali i sa tim problemima nekako smo se izborili u finišu sezone.

Najzad se se skrasili. Čini se da vam Gent baš prija?
- Postigao sam prvi gol u sezoni, standardno igrao veliki broj utakmica, odlično se osećam i imam poverenje trenera što je od izuzetnog značaja. Na pozajmici sam iz Frajburga, ali želja mi je da ostanem u Gentu. Srećan sam posle devet godina lutanja, ispadanja, problema... Ponovo ćemo igrati u Evropi, a to donosi posebne bonuse. Ako se pojavi dobra priča super, ako ne ostajem srećan u Gentu.

Vaš fudbalski san?
- Premijer liga! Bio sam u Španiji, Bundesligi... svuda, ali san je Engleska. Bolje reći - cilj!
Na Ostrvu nema praznika, praznog hoda, mečevi se igraju u neverovatnom ritmu?
- Nebitno. Živim za fudbal, uz porodicu mi je najvažniji. Biće vremena za praznike, slobodne dane i odmor. Kada bi došao do tog nivoa smatrao bi da sam ostvario najveći uspeh, mada nisam opterećen transferima.

Heroj Srbije

Samo jedan trenutak bio je dovoljan da Stefan Mitrović postane heroj nacije! Štoper reprezentacije Srbije je dobio poverenje na meču s Albanijom, odlično je odradio posao, kao i u 41. minutu kada je skinuo zastavu "velike Albanije" sa drona koji je leteo iznad stadiona u Humskoj.

- Nema tu mnogo šta da se priča i objašnjava - priseća se Mitrović. - Bio sam najbliži, skočio sam i uhvatio zastavu, a jedina vodilja mi je bila da nju, kao i bespilotnu letelicu, mirno uručim četvrtom sudiji kako bi utakmica mogla da bude nastavljena.

Nastavio je u jednom dahu:
- Sećam se, Albanci su me samo odgurnuli, a posle toga sam, što su svi videli, mirno nastavio da motam ono uže kako bih došao do letelice. Našla se u mojim rukama, da je ne bi neko uzeo.

Uslovi za život i druženje u Gentu?
- Grad je predivan i sa fantastičnom lokacijom. U slobodno vreme družim se sa Darkom Bjedovom, Danijelom Milićevićem, Kalinićem, "Šveđaninom" Kujovićem, a često se viđam sa Obradovićem i Spajićem, koji igraju za Anderleht. Žao mi je što Bjedov nije imao veću minutažu. Dobro je počeo i na prvoj utakmici postigao gol protiv Šaralroa, ali je neopravdano poništen. Onda je povredio stopalo, upala, skoro dva meseca pauze i tek pred kraj je ponovo konkurisao za tim.

Čini se da je angažovanje golmana Kalinića (27) iz splitskog Hajduka bio pun pogodak?
- Lovre je sjajan momak i perfektan golman. U najboljim je godinama, visok dva metra, i u izboru navijača i fudbalera najbolji je golman Belgije. Potencijal koji se neće dugo zadržati u Gentu, ukoliko nastavi sa odličim partijama.

Belgijski klubovi su poznati po fantastičnom regenerisanju igračkog kadra?
- Sva "tajna" je u radu sa mlađim kategorijama. Gent je sagradio internat, ogroman fudbalski kompleks, u koji su uložena enormna sredstva sve sa ciljem da se liferuju što talentovaniji igrači za potrebe kluba i smanji kupovina. Treba istaći i skauting službe tako da klubovi prodaju najbolje, ali lako obnavljaju kadar iz svojih redova. Ukoliko se desi da ode neki ekstra talenat, poput Tilemansa iz Anderlehta u Monako, nije im strano da kupe provereno ime. Tako je u redove šampiona iz Brisela stigao moj bivši saigrač i kapiten Kums koji je bio u Udinezeu.

Poklon za zemljake

Fudbalski klub Mladost iz Donjeg Dobrića, sela nedaleko od Loznice, drugu godinu zaredom se plasirao u viši rang takmičenja. Posle ulaska u Međuopštinsku ligu Jadar, ove sezone je dva kola pre kraja obezbeđena promocija u Mačvansku okružnu ligu.

Među čestitkama koje je Mladost dobila, naročito je draga ona koju je Stefan Mitrović, čiji je otac Ljubiša rođen i odrastao u Donjem Dobriću.

Srpski reprezentativac poslao je klubu kompletnu opremu (šortsevi, dresovi, trenerke i štucne) za 20 fudbalera! Mladost je iskoristila priliku da se javno zahvali Stefanu Mitroviću na lepom gestu i poželi mu mnogo sreće u nastavku karijere.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online