Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.06.2017.
16:02
A. Stanković A

Džajić srušio prvaka sveta

Za ceo svet Englezi su bili apsolutni favoriti. I oni sami bili su uvereni ne samo da će ući u finale Kupa nacija, nego da će trijumfovati i na ovom takmičenju. Da će trofeju "Žila Rimea" osvojenog na Mondijalu 1966. na svom tlu pridodati i pehar Anrija Deloneja. Poletu ostrvske štampe nije odoleo ni ser Alf Remzi, koji je smelo izjavio: "Mi smo Gordi Albion, mi smo nepobedivi."

youtube.com/Ozren Marsic
Dao gol za sva vremena: Dragan Džajić

A onda je došao 5. jun 1968. godine. Poprište polufinala stadion Komunale u Firenci, koja je ponovo bila srećna - Jugoslovenima. Posle čuvene majstorice s Francuzima 1949. godine, Rajko Mitić se vratio u ovaj grad kao selektor i poveo svoj tim do podviga.

23 gola je Džajić ukupno dao u dresu Jugoslavije

Neočekivana, gotovo senzacionalna vest je u trenutku obišla planetu: plavi su u polufinalu Prvenstva Evrope srušili svetskog prvaka! Jugoslavija, kojoj gotovo niko nije davao šanse, slavila je sa 1:0 legendarnim golom Dragana Džajića.

Musemić je u 86. minutu sa mesta leve polutke centrirao, a najbolje levo krilo sveta pred golom Benksa loptu je primio na grudi, spustio na "levicu" i šutirao pod prečku. Taj Džajićev volej bacio je u očaj Bobija Mura, Bobija Čarltona, Hanta... slavne igrače koji su dve godine ranije zaseli na svetski tron.

Velika pobeda se slavila do duboko u noć, kako među našim reprezentativcima, tako i u otadžbini gde je narod pohrlio na ulice. Nije šala, Englezi se na terenu nisu videli, iako je naš tim igrao sa teško povređenim Osimom, koji je gotovo statirao...

Tako se reprezentacija Jugoslavije posle 1960. ponovo našla u finalu Kupa nacija u kojem ih čekao domaćin turnira - Italija.

EPA/Lindsey Parnaby
"Predigra": Kevin Kigan

Kigen "prevaspitan"

Slučaj je hteo da Jugoslavija i Engleska na isti dan - 5. juna, ali 1974. godine, još jednom podele megdan, ovog puta pred 80.000 gledalaca na beogradskoj "Marakani", u poslednjoj proveri pred SP u Nemačkoj. Utakmica je završena 2:2, a strelci su bili Petković u 22. i Oblak u 52. za naš tim, odnosno Kenon u 6. i Kigen u 75. minutu za Engleze.

Ovaj meč je imao "predigru" na beogradskom aerodromu, kad je nestašni Kevin Kigen došao u sukob sa beogradskom policijom i tom prilikom izvukao - deblji kraj. Svojeglavi engleski as je zbog nedoličnog ponašanja u aerodromskoj zgradi priveden, a kad je počeo da preti čuvarima reda dobio je batine koje je dugo pamtio.

Slučaj je zataškan, ali su detalji o Kigenovom privođenju i "preslišavanju" obelodanjeni pre desetak godina prilikom otvaranja arhiva Skotland Jarda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online