Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.05.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Vlast čeka da padne krv

Vođe navijačkih grupa još jednom su pokazale da su iznad zakona, a da je u sve oko sportskih terena umešana politika ponovo je dobilo potvrdu.

A. Čukić
Iznad zakona: Divljanje navijača na derbiju

To se videlo odmah pošto je Partizan pobedio Crvenu zvezdu u finalu Kupa Srbije, čime je osvojio novu duplu krunu. Odmah posle finala Kupa, direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić najavio je "rat" predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Slaviši Kokezi, s kojim je jedno vreme bio zajedno u upravi crveno-belih, a sada ga optužuje da je direktni "krivac" što se Partizan okitio duplom krunom.

Obračun u FSS

Deo medija najnovije pretnje i incidente vezuje baš za Terzićevo "obećanje" da će skinuti Kokezu sa funkcije, kao što se prethodno desilo Tomislavu Karadžiću. Međutim, svi podsavezi stali su na stranu aktuelnog predsednika FSS-a, pa Terzićevi protivnici sada tvrde da se okrenuo nasilju, pošto nema podršku za legalnu smenu Kokeze.

Sada je uz uobičajenu tuču fanatika dva tabora, navode mediji, grupa Zvezdinih navijača sačekala i rukovodstvo Partizana koje je slavilo titulu ispred restorana. Linč je jedva izbegnut, a samo nekoliko sati kasnije generalni direktor Fudbalskog kluba Partizan Miloš Vazura uhapšen je zbog navodnog nelegalnog posedovanja oružja.

Motke kod hrama Svetoga Save

Plato ispred Hrama Svetog Save se u četvrtak uveče pretvorio u razbojište. Navijači Zvezde motkama su napali Partizanove pristalice koji su posle osvajanja titule šampiona Srbije serijom bakljada obeležili novi trofej, pa su želeli to da ponove ispred Hrama.

Zoran Jakovljević, bivši tužilac koji je radio predmete navijačkog nasilja, ukazuje da je ovo pitanje poprimilo katastrofalne razmere.

Država se predala huliganima

- Naša država nažalost nije uradila ništa da bi zaštitila građane od nasilja na terenu i oko njega. Jedino što su pokazali jeste da je sve ono što se pričalo obična farsa. Ne da se nisu izborili sa sportskim i huliganskim nasiljem, nego su svi istaknuti predstavnici tih kriminalno-huliganskih grupa ugrađeni i uključeni u državu - kaže Jakovljević.

On dodaje i da ceo Balkan zna ko je od navodnih vođa navijačkih grupa dobio službene značke policije, ko je u ime države radio različite stvari, a nikada nije odgovarao.

Vazuru privela Interventna jedinica

Na Voždovcu je Interventna jedinica navodno rutinski kontrolisala vozila i zaustavila automobil u kom se nalazio Vazura sa obezbeđenjem. Pretresli su ih i našli pištolj bez dozvole. Vazura i pripadnik obezbeđenja Zoran J. (52) su privedeni i određeno im je zadržavanje.

- Nažalost, mi koji smo se godinama bavili tim problemom moramo da priznamo i zaključimo da je država kapitulirala pred nasiljem i svim negativnim pojavama u sportu i oko njega. Ali moram da kažem, država je dobrovoljno kapitulirala. Zašto se Srbija nije izborila s nasiljem u sportu kao mnoge druge zemlje, to morate da pitate predstavnike države, premijere, ministre - zaključuje Jakovljević.

Čelnike Partizana spaslo obezbeđenje

Prema još nepotvrđenim informacijama, grupa od oko 50 zvezdaša pošla je do restorana na Senjaku navodno s Ivanom Bogdanovom Coijem, poznatim kao izazivačem nereda na utakmici Srbija - Italija u Đenovi 2010. godine. Tamo su sačekali generalnog direktora Partizana Miloša Vazuru, predsednika kluba Milorada Vučelića i još nekoliko rukovodilaca.

Grupa navijača s obeležjima Crvene zvezde, lica prekrivenih šalovima i fantomkama i s upaljenim bakljama provocirala ih je, a svedoci kažu da je bilo vrlo napeto i da se sve završilo bez obračuna zahvaljujući prisebnosti ljudi iz Partizana i Vazurinog obezbeđenja.

Policija čuva Coijevog druga

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u vrhu MUP-a Srbije, pre dve nedelje jedan od vođa navijača Crvene zvezde i najboljih prijatelja Bogdanova, Marko Vučković zvani Komandant, prebijen je na beogradskoj Autokomandi.
- Njega u Urgentnom centru čuva policija. Pretučen je u blizini kafića na Autokomandi i pokušavamo da saznamo ko ga je i zašto pretukao - nezvanično kažu u MUP-u Srbije.

Miloš Vazura je bio meta napada i 28. aprila 2016. ispred stadiona Partizana. Napad su zabeležile bezbednosne kamere, kada su navodni Partizanovi navijači Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, Darko Ristić i Veljko Belivuk, provocirali Vazuru. Ristić i Belivuk pri tom su pretukli Vazurinog telohranitelja. Njih dvojica su kasnije osuđeni, dok je Stanković oslobođen.
Nekoliko meseci kasnije Stanković je ubijen i počinilac još nije nađen, a potom je uhapšen Belivuk zbog ubistva u centru Beograda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online