Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.05.2017.
07:15
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Ajaksovi klinci u finalu Lige Evrope, a Partizanovi i Zvezdini na klupi i tribinama

Onana, Veltman, Sančez, De Ligt, Virgever, Ziječ, Klasen, Šene, Dolberg, Traore i Junes - to je sastav Ajaksa iz drugog meča polufinala Lige Evrope u Lionu, koji je izborio meč sa Mančester Junajtedom za pehar Lige Evrope. Oni koji ne prate mnogo holandski fudbal, a zaljubljenici su u najvažniju sporednu stvar na svetu, verovatno će da prepoznaju holandskog reprezentativca Klasena i iskusnog Danca Šenea. Ostali su uglavnom, za evropske prilike anonimusi, golobradi klinci, koji su ubačeni u "vatru". I to se isplatilo "kopljanicima", koji su posle dugog vremena u jednom evropskom finalu.

Reuters
Za Ajaks igraju i još maloletni fudbaleri, što je za Partizan i Zvezdu nezamislivo

Znali su u slavnom klubu iz Amsterdama da ne mogu da se takmiče sa moćnim engleskim, španskim, nemačkim i italijanskim "alama". I šta onda? Pa, naravno, okrenuti se fudbalerima ponikli u čuvenoj školi Ajaksa ili dovodite anonimuse za male pare iz Skandinavije i afričkih zemalja.

Politika kluba je jasna - ubaciti mlade što ranije u prvi tim i od njih napraviti super zvezde, koji će klubu doneti desetine miliona evra. Evropski velikani poludeli su ovog proleća za sjajnim danskim vezistom Kasperom Dolbergom, koji ima samo 19 godina. Skauti "kopljanika" doveli su ga iz Silkeborga pre tri godine i od njega već sada napravili "bisera", koji svađa mnoge najbogatije klubove Evrope. A šta tek reći za štopera De Ligta, koji je rođen 1999. godine. Golman Onana ima samo 20 godina, napadač Traore 21, a sa klupe šansu traži sin čuvenog Patrika Klajverta, Džastin, koji još nije punoletan (rođen 1999). I taj Ajaks je u finalu Lige Evrope, a prosek godina ekipe mu ne prelazi 22, 23.

Tanjug
Jedna lasta ne čini proleće: Nikola Milenković prodat je Fiorentini za 5.000.000 evra

A gde su srpski "večiti" Partizan i Crvena zvezda. U trci za jadnu, bednu titulu u Srbiji, koja više ništa ne znači, treneri se odlučuju za prekaljene, iskusne domaće igrače i strance sumnjivog kvaliteta. U Humskoj su se godinama ponosili sa školom fudbala. A gde su sada izdanci te škole, gde ih kriju? Dolaskom Ivana Tomića prošle zime šansa je ukazana nekolicini mladića iz crno-bele fabrike talenata, ali rezutata nije bilo. Vraćen je Marko Nikolić na kormilo, a on u jurnjavi sa Zvezdom se oslonio na proverene snage. Cilj opravda sredstvo, titula je na pragu, ali... Ima li neke strategije, pravljenje tima za budućnost? Naravno, nema!

Mladi Nikola Milenković je "incident". Klubu je posle 30-ak mečeva u seniorskoj konkurenciji doneo fantastičnih 5.000.000 evra (prodat Fiorentini). I tu je kraj. Gde je toliko hvaljeni Vlahović, da li se neko seća kada je poslednji put ušao u igru? A o njemu se govorilo kao o čudo od deteta, napadač za velika dela. 

Šta tek reći za Zvezdu? Dok u Partizanu s vremena na vreme ispliva neki vunderkind, sada Milenković, pre Lazar Marković, Aleksandar Mitrović, Stevan Jovetić, Adem Ljajić, a od kojih klub dobija velika obeštećenja, na "Marakani" se u poslednjih 15-ak godina pojavio samo Marko Grujić. Odigrao je dobro nekoliko mečeva u prošloj sezoni, Miodrag Božović imao hrabrosti da mu da šansu, i odmah 6.000.000 evra u klupsku kasu, za krpljenja mnogih "rupa" na našem najvećem stadionu.

I tu se stalo, crnogorski stručnjak je posle toga izgubio kompas, dovodio očajne i bezvredne strance, okosnica tima su mu bili veterani, 35-godišnjaci (Luković, Anđelković, Sikimić). Gde se izgubio Mihajlo Ristić, gde je Andrija Luković, Račić, Joveljić, Vučićević, mladi Luka Adžić je postigao neke bitne golove prošle jeseni, ali ga ove zime nigde nije bilo. Ne, bolji su Kanga, Ruiz, Le Talek, Donald, Boaći, Sikimić, Milijaš... Zato Zvezda ovo leto može da dobije samo mrvice od transfera, jer nema nijednu "zlatnu koku". 

Večiti stalno kukaju da nemaju para, a ovamo dovode, za naše uslove, skupe strance (plata Gelora Kange je 450.000 evra). Odakle, bre? Dolazimo do pardoksa, da u Ajaksu mogu da igraju 17-godišnjaci, a u Zvezdi i Partizanu ne mogu. Nema strategije, ideje u Srbiji. Trenerima večitih rivala stoji Damaklov mač nad glavom, cilj je beskorisna titula, pa onda i Nikolić i Božović moraju da se prilagode tome, da jure za krunom, a mladi će igrati kad napune 20 ili 22. To je samo kod nas mlad igrač sa 22! Evropa je nemilosrdna, ona traži samo klince, tipa Milenkovića, pre Grujića, Lazara Markovića, Mitrovića... Ko napuni 22, 23, a još igra u Srbiji, prošao mu je "voz", ne ginu im Kazahstan, Bugarska, Rumunija, Azerbejdžan, Tajland, druge lige...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online