Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
10:41
M. Topalović - Vesti A

JANOŠEVIĆ: Samo su bolje “upakovani”

U Švedskoj startovale najkvalitetnije fudbalske lige

instagram.com
Druga inostrana avantura: Budimir Janošević

Srba generalno nema u Skandinaviji, bar kada je fudbal u pitanju. Letos je drugoligašku Bromapojkarnu pojačo naš golman Budimir Janošević koji ima odgovor.

„Naših igrača nema jer Šveđani uglavnom promovišu i prodaju svoje igrače. Nemaju praksu dovođenja poznatih stranaca i plaćanja velikih ugovora. Ne rasipaju se parama, a porezi su ogromni. Dovode ponekad nekog specifičnog igrača sa strane  na poziciji koja je deficitarna. Definitivno su im problem golmani, zbog slabije škole, pa je tako mene put doveo u predivnu zemlju”.   
Kao i uvek u obe švedske lige carevaće neizvesnost?

„Upravo tako. Niko se ne usuđuje da bilo šta prognozira. Ne mogu ni ja tim pre što slabo poznajem klubove. Ambicije Bromapojkarne su velike u svakom segmentu. Sezona je tek počela, a mi smo već imali ambicije u kupu, gde smo stigli do polufinala. Finale nam je izmaklo iako smo eliminisali  mnogo veće klubove poput Đurgardena, Helsingborga, Elfsborga... Kod nas je kombinacija iskusnih igrača i mladih sa velikim potencijalom koji klub želi da promoviše. Zbog toga se malo prave kompromisi što nam otežava posao, ali momci kada dobiju krila ne moze ih ništa zaustaviti. Iapk, nema albija. Glavna ambicija je ulazak u Allsvanskan ligu”.

instagram.com
Juriš na Superligu: Janošević


Trener je slavni štoper Olof Melberg?

“Jednom rečju – sjajan je. Živa legenda, njegova svaka reč i potez imaju veliku težinu i dosta toga se dešava oko njegovog imena, a veliki teret iznosi na svojim plećima. Desna ruka i kako mi kazemo “mozak ekipe” je čoveka sa našeg podneblja bivšeg igrača Sarajeva Azrudin Valentić. Što se Melberga tiče, on sa ovim klubom pravi čuda. Iskustva iz velikih klubova i vrhunskog fudbala prenosi na ekipu i to pozitivno utiče. Treneri su 24 sata u fudbalu i to se oseća na svakom koraku jer o svemu misle, sve ze zna do najsitnijeg detalja. Ponekad je to teško,  ali zato izvlači iz nas maksimum”.
Po čemu je poznata Bromapojkarna?

“Klub ima jednu od najvećih akademija u Evropi sa preko 4.000 dece i jako su poznati po svojoj školi, lepoj i lepršavoj igri. Praktikuju Barselonin fudbal pun pasova i kombinacija na svakom delu terena pa čak i ispred gola. Tako da smo interesantni i praćeni u Štohkolmu,  Švedskoj, Evropi… Iza kluba stoje jaki sponzori, već je i završen novi stadion koji će se uskoro otvoriti”.

Naši treneri Savić i Ćirić beleže fantastične rezultate sa mlađim kategorijama Bromapojkarne?

“Super ljudi. Čim su čuli da sam tu javili su se i ponudili za bilo kakvu pomoć. Malo smo se smo se i druzili porodično sa Ćirićima”.

Kvalitet fudbala?

“Dobar! Sličan je našem s tim da je dosta dinamičniji i interesantniji sa više golova ali i grešaka jer igraju otvoreno, napadački Ono što ne može da se poredi je infrastruktura, tv prenosti, kvalitet opreme, noćne utakmice pa kad se gleda sa strane sve to izgleda mnogo bolje od našeg fudbala. Ali, generalno nisu ni kvalitetniji ni talentovaniji samo su bolje “upakovani”.

instagram.com
Švedska obećana zemlja

Uslovi za rad?
“Ne mogu biti bolji. Ne znam odakle da počnem, vrhunski tereni, vestačka trave poslednje generacije koja je jako mekana, nema poderotina, idealna za brz fudbal sa dosta dodavanja zato se i igra brže. Smešteni smo u dobrim, totalno opremljenim stanovima gde sve troškove snosi klub. Sponzorski ugovor sa VW omogućio je svima, koji su želeli, automobile na korišćenje uz minimalne naknade registracije i osiguranja. Sportske opreme ima u tonama”!

Ovo nije prvo inostrano iskustvo. Može te li da uporedite Švedsku i Tursku?
“Nebo i zemlja” Sever i jug. Drugačiji, fudbal, mentalitet, primanja, redovnost istih, broj navijača, učešće navijača na utakmicama odnosno fanatičnost, klimatski uslovi, kuhinja... Totalni opoziti u svakom segmentu.”

Prinova

Uplovili ste u bračne vode?

instagram.com
Ljubav dobija Ljubav dobija smisao

“Brak fenomenalno utiče na karijeru. Smirio sam se, madalacki zivot je prošlost i to se odmah i odrazilo na karijeru. Maksimalno sam posvećen fudbalu i porodici i to se odrazilo na oba polja. U fudbalu inostranim angažmanom, a u porodici… Prinova je na putu. Supruga je u šestom mesecu trudnoće i čekamo dečaka. To je bio jedan razlog više da dođem u Švedsku. Sugurnost za ženu i bebu. Ovde je sve to maksimalno organizovano i na visokom nivou. Ostaje ti da mislis na fudbal, a ne kada će plata i koliki su računi”.

Konkurencija

Uz tebe su i dva domaća čuvara mreže?

“Fenomenalno sam prihvaćen sam u klubu. Momci su otvoreni, svi pričaju engleski tako da je bilo lako da se brzo uklopim s obzirom da dobro pričam taj jezik. Rasmus i Viktor, su super momci, lepo sarađujemo na treninzima i oko zajedničkih obaveza. Držimo se kao celina, kolegijalni smo i često se zauzimamo jedni za druge u raznim situacijama. Treniramo maksimalno i profesionalno, a na treneru je da odluči ko će na gol za koju utakmicu shodno potrebama ekipe tako da to ne remeti odnose. Sve profesionalno prihvatamo”.

Lična karta

Budimir Janošević

Datum rođenja:21. oktobar 1989.

Mesto: Beograd

Visina:190 cm

Klubovi

2007–2010 Čukarički

2010–2011 Jagodina

2011–2012 Vojvodina

2012–2013 Rad

2013. Teleoptik

2013–2016 Spartak

2015. Adana Demirspor 

2016. Spartak

2017. Bromapojkarna
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online