Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.01.2017.
11:55
M. Topalović - Vesti A

Srbin oživljava baskijski duh

Ponosan sam na reakciju igrača na dve poslednje utakmice, kaže Vasiljević, Protiv Valensije moral je bio na zaista visokom nivou i zasluženo smo osvojili bod. U Granadi nisu pali posle izjednačujućeg gola tako da sa dodatnim elanom nastavljamo da radimo

facebook. com
Krenuo sa mrtve tačke: Predrag Vasiljević, trener Osasune

Srbija se ponovo diči trenerom u Primeri. Pomalo neočekivano kormilo Osasune iz Pamplone preuzeo je Petar Vasiljević, bivši fudbaler Partizana. Dva puta je bio član Osasune za igračkih dana. U međuvremenu okušao se u Albaseteu, nemačkom Alenu i Obiliću. Vasiljević ima sjajne reference. Poseduje profi trenersku licencu, a u klubu iz Baskije bio je trener mlađih kategorija i sportski direktor. Kada je postalo evidentno da poznati Hoakin Kaparos, znanjem i iskustvom, ne donosi pomak sa poslednjeg mesta, predsednik Luis Sabalza povukao je očekivan potez. Smenio je Kaparosa.
Iako su mnogi očekivali neko zvučno ime u Papmloni su se odlučili za stručnjaka koji najbolje poznaje situaciju u klubu. Osasuna je letos izborila povratak u elitu, ali od starta je bilo dosta problema.
Vasiljević je dobitovao u burnom meču protiv Valensije. Kod 2:3 gosti su imali penal, ali Pareho nije bio precizan. U nadoknadi vremena usledilo je izjednačenje. Bod je osvojen i na sledećoj utakmici. Derbi začelja u Granadi okončan je rezultatom 1:1.
- Ponosan sam na reakciju igrača na dve poslednje utakmice, kaže Vasiljević, Protiv Valensije moral je bio na zaista visokom nivou i zasluženo smo osvojili bod. U Granadi nisu pali posle izjednačujućeg gola tako da sa dodatnim elanom nastavljamo da radimo. Podigli smo nivo agresivnosti što je bio osnovni preduslov da se ozbiljnije uhvatimo u koštac sa protivnicima. Sjajno smo trčali i u samom finišu što je novi kvalitet.
Da li ostaje žal zbog propuštene prilike da se zabeleži pobeda?
- Svakako, pošto smo u poslednjem minutu imali veliku šansu da osvojimo tri boda što bi nam dalo dodatnu snagu. Očekuju nas teške utakmice protiv Sevilje, Malage, Sosijedada, Reala i Selte. Ali, nema predaje. Liga je duga i iziskuje veliki napor i odricanje.
Osasuna (u prevodu sa baskijskog zdravlje) oduvek se oslanjala na svoju školu fudbala. Najveći uspeh ostvarila je 2005. plasmanom u finale Kupa kralja, ali je Betis pobedio posle produžetaka sa 2:1. Trenutno je odbrana slabiji deo tima, a već su sva tri golmaan dobijala šansu. Baskijci imaju sedam bodova manje od mesta koje vodi u spasonosnu luku. Zabeležili su samo jednu pobedu. Hitno moraju da poprave igre na El Sadaru gde su tri puta remizirali i doživeli šest poraza! Sa gostovanja su doneli duplo više bodova!
- Nemam baš puno poverenja u ekipu Osasune, tvrdi Srđan Bajčetić, bivši igrač Crvene zvezde koji dugo živi u Španiji i radi sa mlađim kategorijama u Vigu, ali i pri FSS, Jedina prednost je što Peđa odlično poznaje klub, igrače, navijače i mentalitet koji vlada u tom delu Španije.  Ekipa je u odnosu na prošlu godinu doživela malo kvalitativnih promena, a ogromna je razlika u kvalitetu između Primere i Segunde. Tako da su, što se tiče igračkog kadra, jedna su od najslabijih ekipa u Primeri. Ako se značajno ne pojačaju u ovom prelaznom roku biće vrlo teško da se spasu.
Osasuna nije poznata po ulaganju već formiranju igrača?

facebook. com
Zajedno u Španiju: Srđan Bajčetić

- Takva je sudbina takozvanih "malih" klubova. U svakom slučaju vrlo sam zadovoljan što je Vasiljević dobio šansu. Bilo je krajnje vreme da neko sa naših prostora  ponovo radi u najvišem španskom rangu. Pogotovo me raduje što je to Vasiljević. Otkriću vam malu tajnu. Istim avionom smo iz Beograda odleteli na Iberijsko poluostrvo 1994. On je potpisao za Osasunu, a moja malenkost za Seltu. Eto i to nas na neki način vezuje.


Neminovna smena

Jovan Stanković, legendarni fudbaler Majorke iz trofejnog perioda, pomno prati zbivanja u Španiji gde provodi svaki slobodan trenutak.
-Posle brojnih neuspeha smena trenera bila je neminovna. U Pamploni su smatrali da je Vasiljević najbolje rešenje jer poznaje igrače.

facebook. com
Podrška u teškoj situaciji: Jovan Stanković

Šanse za opstanak?
-Objektivno male. Imaju veliki zaostatak, Vasiljević nema trenersko iskustvo i po mom mišljenju već su ispali. Mada, nikad se ne zna. Ima moju podršku.
Ima li Vasiljević neke prednosti?
-Dugo je u Španiji, a čim su mu dali šansu znači da ga cene i veruju u njegov rad. Ima veliku odgovornost pošto je Osasuna klub sa tradicijom.

Srpski šmek
Pored Vasiljevića boje Osasune branilo je još nekoliko Srba. najpoznatiji je Savo Milošević, a tradiciju Partizanovaca upotpunili su Predrag Spasić, Dejan Marković i Goran Stevanović. Poslednji je bio Zvezdaš Dejan Lekić, a pre njega Risto Vidaković.

Kodro uz Čaušića
Osasuna je klub koji ima najmanje stranaca u Primeri. Trenutno su na spisku samo četiri uvezena udbalera. uz našeg Gorana Čaušića, tu su Bonin (Dominikanska Republika), Francuz Rivije pozajmljen od Njukasla i njegov zemljak Digar. Bosanac Kenan Kodro (23), sin slavnog golgetera Meha Kodra, ima španski pasoš pošto je rođen u San Sebastijanu dok je nejgov otac igrao za Real Sosijedad.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online