Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
10:10
M. Topalović - Vesti A

Život u opasnosti, lopta u srcu

Radio sam u Saudijskoj Arabiji pa mogu da uporedim. Najkonzervativnija, ali i najveća država. Emirati su najsavremeniji, Oman najlepši, a Kuvajt najbogatiji. Ima najskuplju valutu na svetu. Za jedan dinar dobiju se tri evra, ističe Bunjak

A. Čukić - Vesti
Zanimljiv trenerski put: Boris Bunjak u redakciji Vesti

Fudbalski globtroter Boris Bunjak trenutno je u rodnom Kraljevu. Uživa igrajući se sa unicima, a u tenisu ima stalne mušterije. Pre trenerske karijere 23 godine aktivno je igrao fudbal.
-Poslednji put, kada sam bio u sličnoj situaciji, na kraju je ispalo kako se samo poželeti može. Ostvario mi se san da radim u Crvenoj zvezdi. Trenirati fudbalere bivšeg šampiona Evrope i stasavati uz šefa Zorana Filipovića bila je čast i privilegija. Godinu dana sam čekao taj poziv, priseća se Bunjak. Počeo je u matičnoj Slogi, a onda su usledili Javor, Crvena zvezda iz Gnjilana i „Real sa Nišave". 
-Bio sam instruktor FSS, ali sam želeo da vodim klub. Ratno stanje uslovilo je da se spakujem i sačuvam glavu bežeći iz Gnjilana. Zahvalan sam Radmilu Ivančeviću koji me preporučio Nišlijama. Radnički je moj prvi superligaški klub.

A. Čukić - Vesti
Rad na terenu jedini izazov: Boris Bunjak

UEFA profi licencu dobio je u prvoj generaciji. 
-Tema „Presing na loptu i prostor". Imao sam sreću da je čoveku iz UEFA imponovalo što je našao istomišljenika. Praktikovali su da podele teme. Nije mi bilo u interesu da radim bilo šta pa sam birao rad. Ješic, Krčmarević i moja malenkost jedini su polagali pred komisijom UEFA! Poslali su ljude iz Švajcarske da vide kako se radi u Srbiji. Pred njima smo branili diplomske radove. Đoriću, Santraču...je zasmetalo što nisam naveo literaturu koju sam koristio. Nije je nije ni bilo! 

A. Čukić - Vesti
Pokrenuo trenersku lavinu u Rusiji: Boris Bunjak

Usledila je iznenađujuća ponuda.
-Bivši igrac Tatović imao je poznanike u Rusiji, a Uralan iz Eliste je tražio trenera. Bio sam skeptičan. Niko nije radio u Rusiji! Kada sam čuo kolika su primanja najzad sam se otisnuo preko granice. Pravi trenerski barut osetio sam na utakmicama protiv Spartaka, Lokomotive, CSKA...Ostaće zapisano da sam prvi trener-stranac u ruskom fudbalu! 
Zoran Filipovic nije zaboravio Bunjaka. Stigao je poziv iz Al Šaba, kluba iz UA Emirata.
-Filipović je tražio pomoćnika koji će raditi i sa B timom. Bio sam prvi i napravio fantastičnu reklamu. Zbog poraza u finalu kupa došlo je do razlaza, mada je plasman u završnicu za Al Šab bio istorijski uspeh. Vodio sam kulski Hajduk u vreme  kompanije "Rodić". Skladnim radom stigli smo do velikog uspeha i plasmana u  Intertoto kup.

A. Čukić - Vesti
Bunjak je maher za fudbal u arapskom svetu

Vreme je da se umeša tehnika.
-Društvene mreže su način promocije, a za ozbiljniju priču neophodan je sajt. Zahvaljujući tom „izumu" do mene je stigao Said menadžer iz Omana. Komunicirali smo, bio je oduševljen načinom poimanja fudbala, presingom koji je za njih bio novina. Preporučio me Al Nasru klubu sa nadimkom „kralj". Stigao sam do polufinala kupa Azije. Onda su se javili ljudi iz Al Šaba koji me nisu zaboravili. Ostao sam dve godine.
Oman je postao zaštitni znak?
-Preuzeo sam Al Orubu poznatu kao „gigant". Oman je najspecificnija zemlja zbog flore, faune, mora, plaža, klime i ljubaznih ljudi. Žele da priđu, razgovaraju sprijatelje se. Ne liče na ostale Arape. Stekao sam brojne prijatelje. Potvrda je još jedan angažman u Al Naseru zahvaljujući sjajnom čoveku i direktoru Bedaru. 

facebook
Oman i Kuvajt omiljene destinacije

Razlika izmedu zemalja u arapskom svetu?
-Radio sam u Saudijskoj Arabiji pa mogu da uporedim. Najkonzervativnija, ali i najveća država. Emirati su najsavremeniji, Oman najlepši, a Kuvajt najbogatiji. Ima najskuplju valutu na svetu. Za jedan dinar dobiju se tri evra. Infrastruktura je besprekorna. Stadioni, pomoćni tereni, objekti, rekviziti, akademije...Samo je razlika da li VIP lože imaju najsavremeniju ili klimu od prošle godine.
Posle Golfskog zaliva ukazala se šansa da osvojite i Afriku?

facebook
Kruna rada u kuvajtskom Al Arabiju

-Nisam puno znao o fudbalu u Tanzaniji, ali je moj prijatelj Milovan Ćirkovic vodio Simbu koja je uz Jangu bila najuspešniji klub. Dobio sam ponudu Azama ekipe koja je pokušala da razbije tandem zahvaljujući najbogatijem čoveku u Tanzaniji. Kupio je zemlju na periferiji Dar es Salama („Mesto mira"), napravio tri pomoćna terena i stadion sa veštačkom travom.
I?
-Počelo je bajno, a na kraju sam se jedva vratio u Srbiju! Mafijaško okuženje i društvo ogrezlo u kriminal. Vozi se kontra, levom, stranom. Jednom prilikom upao sam u ogromnu gužvu karakterističnu za grad sa šest miliona stanovnika! Čekajuci da krene kolona crnac me povukao za košulju. Dok sam se okrenuo drugi je otvorio suvozačeva vrata i sa sedišta uzeo torbicu u kojoj je bio moj „život". Mirno je odšetao kao da se ništa nije dogodilo!
Niste pojurili za njim?

facebook
Neprijatna iskustva iz Tanzanije

-Bio sam vezan pojasom ha ha...Ni u ludilu. Ko zna šta bi se tada dogodilo. Nekako sam stigao do hotela i očajan pozvao predstavnike kluba. Nabrajao sam: lična karta, pasoš, licenca, novac, kartice, mobilni telefoni sa 2.000 brojeva..."Smiri se", rekao je gazda, „Koliko je bilo novca". Reakao sam 2.000 dolara! Potapšao me i rekao da će sve nadoknaditi, a za ostalo ne garantuje. Supruga je blokira kartice, a gazda je pozvao policiju, uz obećanje da će veliki deo uspeti da pronađu. Tako je i bilo. Shvatio sam da vlada sprega kriminala i policije čim selektivno mogu da pronađu stvari.
Mogu li se uporediti afrički i arapski fudbaleri.
-Afrikanci su jači i željni dokazivanja dok ne dostignu određeni finansijski nivo. Na početku daju sve od sebe. Momcima koji su top klasa idu do krajnjih granica. Slabiji se brzo zadovolje i tu je kraj ozbiljnog rada. Arapi su brži, skočniji i talentovaniji. Dar od Boga. Imaju više smisla za dribling, ideju, rešenja, začudujuće urođene pokrete. Sa njima je teško raditi jer su materijalno obezbeđenim. Nemaju motivaciju, želju za dokazivanjem. Lagodan život ih ne tera na odricanja koja zahteva fudbal. Fiktivno su zaposleni u vojsci, policiji, kompanijama. Tu su i bratski odnosi jer svaka porodica ima puno dece. Svi žele da igraju i urušavaju sklad u ekipi!

A. Čukić - Vesti
Rad na tri kontinenta: Boris Bunjak

Tada psihologija stupa na scenu?
-Treninzi, taktika...sve može da se nađe na internetu. Finesa je kada ih, koliko, kako i uz koje sugestije primeniti. Psihologija je, uz iskustvo, ostala jedino oružje trenera. Ako treba da motivišem igrača moram da imam direktan uticaj. Imaću ga ako više znam, ukoliko sam mu privatni, idejni i fudbalski vođa. Ako nije psiholog trener ne može da bude uspešan. Imam sjajan odnos sa liderima. Znam dokle se može povlađivati i koliko im pridavati značaj. Samo to traže da bi pružili maksimum. 
Kucnuo je čas za budističku zemlju?
-U Mjanamaru, bivšoj Burmi, vodio sam Jadanarbon. Prvi kontakt sa budizmom imao sam u ruskoj Elisti, glavnom gradu Kalmikije, koja je jedina budistička republika u Evropi! Oduševio sam se njihovom filozofijom, načinom razmišljanja, srdačnošcu. U Mjanmar sam došao sa najpozitivnijim mišljenjem, a doživeo brojna ražočarenja.

facebook
Osetio čari budizma: Bunjak u Mjanmaru, bivšoj Burmi

Ne znam kako se zove režim u kome su živeli, ali to je toliko zastrašen i nepoverljiv narod da nemam reči. Uopšte se nisam bezbedno osećao! Nemoguće je obaviti transfer novca van granica, mobilnim telefonom možete da komunicirate samo u sklopu države, ni SMS poruku nisam mogao da pošaljem. Šok! Na kraju sam jedva izneo novac na sopstveni rizik. Napravio sam manevar zahvaljujuci ambasadi Srbije. Odleteo sam iz Jangona za Bangkok pa Katar i najzad u majku Srbiju.
Poslednje tri godine kuvajtski klubovi Al Džahra i Al Arabi u kome je sada „klasic" Miodrag Ješic.
-Sa Džahrom sam stigao do polufinala azijskog i Kupa Princa. U ligi smo bili treći. Uspesi su me preporučili Al Arabiju jednom od dva najveća kluba u Kuvajtu. Ali, 14 godina su bili bez titule. Imao sam najbolju sezonu u karijeri. Potukli smo sve rekorde po broju pobeda, postignutih golova (66), najmanjem broju kapitulacija i poraza, vodili smo od prvog do poslednjeg kola, ali nismo osvojili titulu zbog slabije gol-razlike! Pripao nam je kup Princa, a doživeli smo poraz u finalu Emir kupa.

facebook
Šeiku na usluzi: Bunjak je lako pronalazio zajednički jezik sa gazdama

Nešto se čudno dešava u Kuvajtu?
-FIFA je suspendovala FS Kuvajta koji nije uskladio pravila i propise sa svetskom kućom fudbala. Izbačeni su iz kvalifikacija za Rusija 2018. Klubovima je zabranjeno da se takmiče u kupovima. Liga je izgubila draž i odlučio sam da se vratim u Srbiju.
Umesto da...
-Postanem selektor Kuvajta! Treći put mi se „izmiče stolica" na volšeban način. Posle poraza od Južne Koreje smenjen je selektor. Planirali da su da me promovišu, a usledila je kazna FIFA. Šeik Talaj, predsednik FK Kuvajta, dao je zeleno svetlo menadžeru Fahdu, ali...Najveći sam gubitnik u čitavoj papazjaniji.

facebook
Spreman za selektorski izazov u Kuvajtu: Boris Bunjak

Kolege koje najviše cenite?
-Antić je dostigao visine koje možemo samo da sanjamo. Neprikosnoven je. Kada se njegovo ime spominje mora da se stoji mirno! Ljupko je osvajanjem Evrope dao domaći zadatak. Ne verujem da će neko uspeti da ih dostigne. Apostrofirao bih Boškova i Ivica koji je sa Hajdukom prezentirao igru koja je meni posebno inspirativna. Osimova fudbalska ideologija i komunikacija sa igračima ostavila me bez teksta.

facebook
Boris Bunjak i legendarni Abdulah Gegić

I na kraju Abdulah Gegić koji me trenirao u Kraljevu. Iako je imao 70 godina i dalje se bavio inovacijama. Njegov Novi Sad bio nejefikasnija ekipa u svim jugoslovenskim ligama! Odbranio je doktorat na temu pliometrije (skok u dubinu). I tada je bio avangarda.
 

Murinjov problem
Klub koji igra po vašem ukusu?
-Ranije Bilbao sa Bielsom, sada Sevilja pod komandom Sampaolija. I Barselona je igrala sličan presing. Sa Luisom Enrikeom se dosta toga promenilo. Murinjo ima problem pošto nije uspeo da odgonetne: Šta uraditi s loptom kada je osvojite?!

A. Čukić - Vesti
Bunjak i novinar Vesti Miloš Topalović

Poreklo prezimena

U Srbiji nema puno ljudi sa prezimenom Bunjak?
-Knjige kažu da poticu iz Like, ali moji su starosedeoci Kraljeva. Poznata trgovačka porodica koja je postavljala temelje grada. Kada vidim koji su objekti oduzeti od predaka shvatim koliko su bili uticajni i bogati. Fascinirala me poseta manastiru Žica u čijem sklopu je crkva Svetog Jovana koju je 1942. sagradio moj predak. To mi je ispričala igumanija koja se i sama čudi kako je Petar Bunjak to uspeo u vreme rata i najezde komunizma.

Oslonac u porodici

facebook
Decenije skladnog braka: Supruga Lela i Boris

Boris uvek ističe da je blažen medu ženama jer uz suprugu Lelu ima dve ćerke.
-Lela je verni saputnik i podrška. Nije bila u Tanzaniji i Mjanmaru. Najviše joj prija Oman. Starija ćerka Ana je udata za Petra Đekica koji je čitavu deceniju moj pomoćnik. Imaju dve ćerke. Ana je instruktor skijanja na Kopaoniku. Mlađa Olja je balerina i na svet je donela sina. Već 12 godina ima privatnu školu plesa u Kraljevu. Najstarija unuka trenira rukomet i tenis, a uz sve sjajno skija.

Čudo tehnike

Bunjak je imao nesreću da mu dva puta hakuju sajt!
Najpre su to uradili Albanci jer su postavili zastavu i porno sadržaj. Za drugi ne znam. Nedavno sam odlučio da odem korak dalje. Uz pomoć mahera za tehniku iz Kraljeva napravio sam noviji koji je najsavremenije dostignuce.
U cemu je razlika?
-Redizajnirani funkcioniše par meseci. Poenta je u posebnoj zaštiti i opciji zahvaljujući kojoj mogu da znam iz kojih zemalja dolaze posetioci sajta i interesuju se za CV i ostale detalje. Imaju opcije preko kojih znam: Ko se direkno uključio, po preporuci, preko društvenih mreža, medija, drugog veb sajta, slučajno...U svakom trenutku znam sa kojih meridijana dolaze posetioci. U poslednja 24 časa to su ljudi iz Srbije, Bahreina Hrvatske, Gane, Tanzanije, Egipta, Omana, Kuvajta i Kameruna. Tu je i karta sveta na kojoj su osenčene države iz kojih se javljaju znatiželjnici.
Bahrein, Evropa?
-Već sam imao kontakte sa gazdama najvećeg kluba Muharaga. Bili su na ivici da smene Hrvata Rodiona Gačanina, ali je opstao iako su me medji najavljivali kao novog trenera, a navijači izglasali poverenje. Kada je reč o Evropi hendikepirani smo jer naš fudbal nije cenjen pa ni treneri nemaju prođu. Bilo je priče sa Madarima, Kipranima i Bugarima...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online