Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
12:29
M. Topalović - Vesti A

Gaćinović spasilac i adut Ajntrahta

U Gaćinovićevom „slučaju“ geni su odigrali važnu ulogu. Otac Vladimir bio je odličan igrač, kasnije i trener. Trebinjac po rođenju, Mijat je uz nasleđen talenat poneo i neuništiv hercegovački duh.

Instagram
ZADOVOLJAN MINUTAŽOM: Gaćinović i Štrobl iz Borusije (M)

Dolazak bivšeh hrvatskog „izbornika“ Nika Kovača na kormilo Ajtrahta iz Frankfurta poklopilo se sa dobrim rezultatim, izborenim opstankom kroz baraž i renesansom u prvih 10. kola novog šampionata.
Iz našeg ugla puno je značajnija uloga Mijata Gaćinovića, standardnog člana mlade reprezentacije Srbije. Osvajač nacionalnog kupa sa Vojvodinom i Svetski šampion sa Novog Zelanda bio je sigurno ključni faktor na utakmciama protiv Nirnberga. 
- Angažovanje Kovača preporodio je tim, a meni se najzad ukazala prava šansa. Pokazao mi je da veruje u mene, a to mladom igraču puno znači. Na meni je bilo da mu vratim dobrim partijama.
To se dogodilo već u baražu za opstanak u Bundes ligi protiv Nirnberga?
- U prvoj utakmci postigao sam gol za 1:1 u Frankfurtu i na taj način izbegli smo poraz – priseća se momak nemirnog pogleda, ali staloženog glasa – Bio je to moj prvi gol u dresu Ajntrahta, ali itekako važan. Zbili smo redove i u revanšu čekali šansu do 66. minuta kada sam proigrao Harisa Seferovića za gol koji nas je ostavio u životu. Ne mogu ni da zamislim kakva katastrofa nastala da smo ispali.
U Gaćinovićevom „slučaju“ geni su odigrali važnu ulogu. Otac Vladimir bio je odličan igrač, kasnije i trener. Trebinjac po rođenju, Mijat je uz nasleđen talenat poneo i neuništiv hercegovački duh.

Instagram
PORODICA NAJVEĆA PODRŠKA: Gaćinovići u Frankfurtu

- Tata je svakako najzaslužniji za moj sportski put. Od malih nogu sa njim sam bio u svetu fudbala. On me je naučio prvim driblinzima, a sve je kasnije nadograđeno u Novom Sadu. Odigrao sam dve nezaboravne sezone u prvom timu Vojvodine i to me lansiralo u reprezentativne selekcije i obezbedilo ino-transfer.
Da li su Nemačka i Ajntraht bili startna želja?
- Nekoliko klubova iz Nemačke interesovalo se se moje usluge. Ajhtraht sam doživeo kao najbolju opciju. I nisam pogrešio. Kod Armina Fea sam se prilagođavao, a kod Kovača procvetao.

Instagram
ODLUČUJUĆI GOLOVI: Mijat Gaćinović

Ko se na startu našao pri ruci?
- Ponajpre moj poznanik Novosađanin Slobodan Medojević, zatim Ignjovski koji je u to vreme bio u klubu pa Seferović. Sada su sa nama Hrgota, koji je rođen u Bosni, ali je odrastao u Švedskoj i igra za njihovu reprezentaciju i Hrvat Rebić koji je na pozjamici iz Fiorentine.
U novoj sezoni Ajntraht je hit?
-Možda smo za druge iznenađenje, ali nadali smo se pomaku. Sa Kovačem bolje radimo i napravljena je dobra i brza ekipa. Nema razloga da ne nastavimo u ovom ritmu. Za početak treba da se ustalimo u mirnoj luci, ali ukoliko se ukaže šansa napašćemo i Evropu. Kada se oporave Rus, Medojević, Flum i Štendera zaoštriće se konkurencija za prvih 11. Ranije se sve svodilo na Aleksandra Majera i njegova rešenja u napadu. Sada smo raznovrsniji i imamo dosta dobrih igrača. Malo golova primamo, a dovoljno dajemo.
Poslednji je tvoje delo protiv neugodnog Kelna?
-Puno mi znači pošto je prvi u Bundes ligi i odmah vredan tri boda. Primio sam loptu, odložio je Čendleru na stranu, sjajno je centrirao, a gol sam postigao glavom na prvoj stativi.
Uigrana kombinacija?
-Ne baš. Bio je to splet okolnosti. Kovač od mene stalno traži da napadam prostor, pogotovu tu prvu stativu i poslušao sam ga pa je odmah došao i pogodak. Mislim da mi je ovo prvi gol, od petlića, koji sam postigao glavom. Nadam se da će ih biti još, ali i asistencija jer sa te strane nisam zadovoljan dosadašnjim učinkom. 

Instagram
AJNTRAHTOV ADUT: Mijat Gaćinović

Da li je gol nekom posebno posvećen?
-Dao sam ga baš u periodu kada su mama i tada bili u tronedeljnoj poseti. Doneli su mi sreću i verovatno inspiraciju. 
Definitivno ste i mentalno stasali. Niste pali u euforiju posle 2:2 protiv Bajerna kome ste im dali gol sa igračem manje?!
- Odlično smo pripremljeni i to je odgovor. Sve se isplatilo u prvih 10 kola, ali treba da nastavimo u istom ritmu. 
Niko Kovač je rođen u Berlinu i sigurno voli čeličnu disciplinu. Ovo mu je prvo samostalno trenersko klupsko iskustvo.
- Svestan je mojih kvaliteta i tehnike koju posedujem. Daje mi odrešene ruke, naročito kada imam loptu. U defanzivi logično insistira da držim svoju poziciju, ali zato kada krenem prema protivničkom golu imam veliku slobodu u kretnju, a to mi prija i odgovara.
Kad ugrabi vreme u pauzi između ispita devojka se zaputi iz Novog Sada u Frankfurt. Trebinjci (rodbina i drugovi) redovno ga kontaktiraju i šalju reči podrške. 
- Ali i naši ljudi u Frankfurtu. Generalno u gradu na Majni živi puno Balkanaca  i ustalnom smo kontaktu. Već me prepoznaju i bodre. Svima je stalo da Ajntraht napravi dobar rezultat. 

Novi izazov je EURO 2017.

Instagram
GENERACIJA ZA VELIKA DELA: Lukić, Gaćinović, Živković i Maksimović

- Plasman u Poljsku značajan je i za Ajntraht koji daje reprezentativca na veliku smotru. Dokazali smo protiv Norvežana da imamo kvalitet i u junu 2017. godine krećemo na evropski tron. Posle kontinentalne i svetske titule u mlađim kategorijama potrudićemo da se i kao članovi "Orlića" osvojimo Stri kontinent.
                                                                  Krenuli intervjui
Gaćinović živi u kvartu Zaksenhauzen. Nije jedini prvotimac Ajntrahta na toj lokaciji, ali najviše vremena prirodno provodi sa Medojevićem koji još nije debitovao zbog povrede.
- Ne izbegavam ni domaće igrače, ali jezik je nas nekolicinu spojio. Redovno učim nemački, profesor dolazi dva puta sedmično i već se na terenu sjajno snalazim i nemam jezičku barijeru. Počeo sam da dajem i intervjue, ali uglavnom na fudbalske teme  jer sam ovladao tom terminologijom. 

                                                                     A selekcija?
- Sigurno da svi sanjamo o tome da jednog dana zaigramo i u najboljoj selekciji. Imam tek 21 godinu i idem nekim logičnim putem. Do 17 godine igrao sam za BiH, a od U19 za Srbiju i trenutno sam fokusiran samo na U21 i plasman na EURO. Ako Bog da kasnije će biti prilike da se okušam i među seniorima.

                                                          Ostali Srbi u Bundes ligi?
- Sa Ignjovskim sam i dalje u kontaktu. Trenutno nije u prvom timu Frajburga, ali je polivalentan i izboriće se. Kostić je sjajan igrač koji nije imao sreće da Štutgart zadrži status. Ponovo ima iste probleme u HSV, ali verujem da će se izvući jer su jedini igrali u svim sezonama Bundes lige. Srbi imaju kvalitet jer da nemaju ne bi igrali u tamošnjim klubovima.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online