Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2016.
13:21
P. Živković - Vesti A

Naši u svetu - Filip Kostić: Našeg Fiću vole nemački velikani

Momak koji je zadivio fudbalsku Nemačku je pričao za "Vesti" o iskustvima u Štutgartu, prelasku u Hamburg, ambicijama u nacionalnom timu Srbije...

M. Todorović
Filip Kostić

Krenuo iz Kragujevca

Ime i prezime: Filip Kostić

Datum i mesto rođenja: 1. novembar 1992. u Kragujevcu

Visina: 1,80 m

Pozicija u timu: levo krilo

Karijera: Radnički Kragujevac (2009-2012), Groningen (2012-2014), Štutgart (2014-2016), Hamburg (2016-)

Reprezentacija Srbije: 12 utakmica - 2 gola

Debi za reprezentaciju Srbije: 7. juna 2015. protiv Azerbejdžana (4:1) u St. Peltenu.

Filip Kostić (23) je u fudbalu išao težim putem, makar za srpske standarde. Preskočio je "obaveznu nastavu" u Partizanu ili Crvenoj zvezdi, iz kragujevačkog Radničkog otišao je na kaljenje u Groningen. Nisu svi igrači sličnog iskustva nužno uspeli da se izbore sa zamkama u holandskoj ligi, Kostić je znao da se izbori i sa periodom kada nije bio u prvom planu, ali je pravu šansu oberučke prihvatio i lansirao se u fudbalsku orbitu.

Prosečan Srbin, navijački opredeljen u pravcu beogradskih večitih, nije se mnogo osvrtao na dobar Kostićev učinak u Holandiji. Pravi bum nastao je kada je Filip igrajući za mladu reprezentaciju Srbije razbio vršnjake iz Španije i odveo "orliće" na završni turnir EP. Od tada fudbalska Srbija prati Kostićev razvojni put, kasniji period u Štutgartu, pa prelazak u Hamburg ovog leta.

- Ništa se posebno ovog leta nije promenilo - smeje se Kostić. - Iz velikog kluba prešao sam u takođe veliki, kvalitet života je isti... Jedino sam postao veći profesionalac, mnogo radim na sebi i tačno znam šta u bližoj budućnosti moram da popravim. Hamburg je veliki klub, sa ogromnom tradicijom, lepo se osećam tamo.

Vratimo se malo na Štutgart, klub koji je Kostiću omogućio punu afirmaciju. Nažalost, poraz od Verdera u poslednjem kolu minulog šampionata, poslao je popularne "švabe" u "Cvajtu".

- Zauvek ću pamtiti dve godine u Štutgartu. Bilo je prelepo. Pamtiću veličinu kluba, momke poput Gentnera, Maksima ili Ibiševića sa kojima sam u kontaktu. Ostavio je Štutgart veliki trag u mom životu. Taj nesrećni poraz od Verdera poslao nas je u Drugu ligu. Možda je na sve uticala činjenica da smo se dve godine borili za opstanak, većina igrača bila je umorna, uvukao se strah... Ubeđen sam da će se Štutgart za godinu, najviše dve, vratiti u elitno društvo.

Reuters
Filip Kostić i Aleksandar Mitrović

Druženje sa Spahićem i Halilovićem

Kostić se polako navikava na život u Hamburgu, stiče nove poznanike, prijatelje.

- Još se tražim. Jedan prijatelj me je uputio na porodicu sa kojom treba da se čujem. Nemam vremena trenutno, zauzet sam oko stana i svakodnevnih obaveza. Trenutno najviše vremena provodim sa saigračima Spahićem i Halilovićem, pričamo našim jezikom i dobro se slažemo - rekao je Kostić.

U Štutgartu se Kostić družio i sa našim ljudima, kojih ima u velikom broju u toj regiji.

- Imam par drugara, kao i jednu porodicu sa kojom sam se mnogo družio. Pomagali su mi oko papira, stana, osiguranja... Baš su mi se našli i to nikada neću zaboraviti.

Hamburg, velika luka na severu Nemačke, dočekalo je Filipa Kostića kao fudbalera koji će im podariti dosta golova, stabilnost u igri, asistencije...

- Osećaj je neopisiv. Lepo sam prihvaćen i svestan da sam došao kao neko ko može da pomogne. Istina, nismo krenuli najbolje, ali imamo potencijal za mnogo više.

Kostić teško uspeva da objasni činjenicu zbog čega se velikani nemačkog klubova poput Hamburga, Štutgarta ili Verdera, poslednjih godina konstantno bore za opstanak.

- Teško je objasniti, pošto je i Štutgart bio tim sa kvalitetnim fudbalerima, pravim profesionalcima i jasnim sistemom. Za Nemačku je verovatno i dobro što napreduju i drugi klubovi, finansijski stabilni, pa u Bundesligi gotovo da svaka utakmica ima epitet derbija. Prednost Hamburga je što nikada nije igrao u nižem stepenu takmičenja, ubeđen sam da se tako nešto neće ni dogoditi.

Zbog atmosfere na stadionima uživanje je samo i gledati Bundesligu.

- Svi stadioni su puni, atmofera odlična, i terenu su dobri... Jednostavno, perfektni uslovi za igru koji samo jačaju motivaciju i teraju vas da pružate maksimum. Hamburg je tu u prednosti, ima najbolje navijače u Bundesligi, uvek su uz klub, pozitivni - zaključio je Filip Kostić.

Idemo u Rusiju!

Najviše se fudbaler Hamburga raduje igranju za nacionalni tim Srbije.

- Svako novo okupljanje je nešto posebno za mene. Uvek dajem maksimum u utakmicama, i čvrsto sam ubeđen da ova grupa igrača ima kvalitet za plasman na SP u Rusiju. Grupa nije laka, ali imamo snagu da idemo do kraja. Dobro smo počeli - jasan je Kostić.

Biće Radnički onaj stari

Filip je ponikao u kragujevačkom Radničkom. Pomaže svom klubu koliko može i nada se povratku na stare slave.

- Radnički je moj klub, stvarno ga iskreno volim. Ponikao sam u Kragujevcu i odatle došao do ovog nivoa. Potrebno se da se slože neke stvari i biće Radnički opet onaj stari - jasan je Kostić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online