Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.08.2016.
19:36
Vestionline, FK Crvena zvezda A

Crvena zvezda veruje u veliki preokret protiv Sasuola

Crvenu zvezdu će u četvrtak, 25. avgusta, čekati vrlo težak zadatak. Nakon ubedljivog poraza u Italiji (0:3), crveno-beli, ukoliko žele da se plasiraju u grupnu fazu Lige Evrope, moraju da nadoknade minus od tri gola. Teška misija – ne i nemoguća, ako je suditi po pojedinim blistavim momentima iz istorije našeg najtrofejnijeg kluba, podsećaju na zvaničnom sajtu crveno-belih.

crvenazvezdafk.com
U klubu iz Ljutice Bogdana očekuju veliku podršku navijača

Daleke 1970. godine, Crvena zvezda je takmičenje u Kupu Šampiona započela teškim porazom u šesnaestini finala. Ujpešt Doža je na svom terenu pobedila Crvenu zvezdu rezultatom 2:0, ali revanš u Beogradu doneo je potpuno drugu sliku. Već u 7. minutu, Zoran Filipović je Zvezdi doneo vođstvo, da bi sredinom prvog poluvremena Dragan Džajić anulirao prednost Ujpešta iz prvog meča. Do kraja utakmice, u strelce su se upisali i Stevan Ostojić, odnosno još jednom Zoran Filipović, i Zvezda se pobedom od 4:0 plasirala u osminu finala. Te sezone, Džajina generacija je stigla čak do polufinala najjačeg evropskog takmičenja, kada je u dvomeču sa Panatinaikosom bila eliminisana.

Na proleće 1975. godine, u četvrtfinalu Kupa pobednika Kupova susreli su se Crvena zvezda i Real Madrid. Kraljevski klub je u prvom meču slavio pobedu od 2:0, i Zvezda je bez kapitala u vidu gola u gostima na svojoj Marakani morala da juri nimalo naivnu prednost Reala. Ipak, u nezaboravnom revanšu u kojem su epski duel vodili Dragan Džajić i Kamačo, crveno-beli su uspeli da nadoknade minus iz Madrida, i golovima upravo Džajića kao i Ognjena Petrovića uvedu dvomeč u penal seriju, nakon koje je Crvena zvezda zabeležila trijumf i plasirala se u polufinale Kupa pobednika Kupova.

Svakako najveći preokret u istoriji kluba dogodio se u sezoni 1978/79. Iako je tek počelo takmičenje u Kupu UEFA, delovalo je da će Crvena zvezda biti eliminisana već u prvom kolu. Ekipa koju je na terenu predvodio Vladimir Petrović Pižon, poražena je u Nemačkoj od Dinama iz Berlina rezultatom 5:2. I pored toga, u revanšu se na beogradskoj Marakani okupilo 60.000 navijača. Zvezdina publika je verovala u preokret, a verovao je i tadašnji trener Branko Stanković kao i fudbaleri koji nisu izgubili veru ni nakon što su Nemci u Beogradu poveli 1:0 i tom prednošću otišli na odmor. Nastavak utakmice doneo je pravu crveno-belo rapsodiju. Najpre je Dušan Savić načeo Dinamo golom u 58. minutu, da bi potom dva gola postigao Zdravko Borovnica, i na taj način uveo utakmicu u veoma neizvesnu završnicu. Našem timu je bio potreban još jedan gol, i on je dočekan – u 90. minutu, kada je Lauk zatresao sopstvenu mrežu, želeći da interveniše ispred naših napadača. Crvena zvezda se na taj način plasirala u narednu rundu Kupa UEFA, a te sezone stigla je čak do finala ovog takmičenja!

Treba pomenuti i sezonu 1981/82, u kojoj je Crvena zvezda učestvovala u Kupu evropskih Šampiona i u kojoj je eliminisana od Anderlehta u četvrtfinalu. Prethodno, u osmini finala ovog takmičenja, crveno-beli su u gostima protiv Banjika poraženi rezultatom 3:1. Da Crvenu zvezdu nikada ne treba otpisivati, ponovo je pokazano u revanšu – naš tim je slavio ubedljivu pobedu od 3:0, i na taj način se plasirao u četvrtfinale gde je kasnije eliminisan od Anderlehta.

Crvenu zvezdu čeka jako težak posao, ali šampiona Srbije nikada ne treba unapred otpisati. Ako nas je istorija nečemu naučila, to je da u momke koji na grudima nose Zvezdin grb uvek treba verovati. Samo simbioza fudbalera i publike na tribinama može dovesti do zajedničkog cilja – pobede.

Poruka za kraj - Zato, neka Marakana još jednom zagrmi!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online