Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.06.2015.
17:06
index.hr A

"Šuker u UEFA, a poklonik zločinca i nacističkog vazala Ante Pavelića"

"U stavu mirno pored fašističkog vođe", tako je ugledni nemački "Frankfurter Allgemeine Zeitung" naslovio veliki tekst o predsedniku Hrvatskog fudbalskg saveza Davoru Šukeru, u kojem se autori Mihael Ashelm i Kristof Beker pitaju kako je moguće da funkcioner UEFA može biti Davor Šuker, koji pozira na grobu "nacističkog vazala Ante Pavelića".

Reuters
Poštovalac lika i dela jednog od najvećih zločinaca u istoriji čovečanstva Ante Pavelića: Davor Šuker, predsednik Hrvatskog fudbalskog saveza

Nemačka televizija ARD tvrdi da poseduje dokumente iz istrage državnog tužilaštva u Bohumu, koji pokazuju da je Šuker uplaćivao opklade za Šapinu, za kojeg je dokazano da je nameštao utakmice. Aktualni predsednik HNS-a i član Izvršnog odbora UEFA uplatio je oklade za Šapinu na najmanje tri utakmice, dve Evropske lige i jednu Lige šampiona a da mu je osuđeni kriminilac savetovao zauzvrat da uplati novac na Široki Brijeg protiv Banantsa u Evropskoj ligi. Navodno su Šuker i Šapina, koji je zbog nameštanja utakmica osuđen na pet i po godina zatvora, kontaktirali putem telefona i SMS-a.

Zbog svega navedenog, a što je isplivalo u poslednje vreme, nije čudno da se nemačka javnost živo zainteresovala za Davora Šukera, pa "Frankfurter Allgemeine Zeitung" podseća da on nije samo optužen za kontakte as kladioničarskom mafijom: 

- Najbolji strelac SP-a 1998, pre četiri godine na minhenskom sudu uplatio osam hiljada evra kazne jer je proglašen krivim zato što je prisvojio četiri grčka zlatna novčiča (vredna 25 hiljada evra) koje je pronašao u avionu na letu iz Milana u London. Dragocene novčiće zaboravio je putnik koji je ranije izašao iz aviona. Šuker ih je uzeo i nije prijavio pronalazak osoblju, ali je dolijao kasnije, pošto ih je poklonio prijateljici, a ova ih odnela na procenu antikvaru, koji je znao da novčiče traži stvarni vlasnik, prenosi pisanje nemačkog dnevnika portal index.hr. 

Ali, Nemcima najviše bode oči slika od pre 20-ak godina, kada je Šuker na vrhuncu golgeterske slave hodočastio na grob ratnog zločinca i nacističkog sluge Pavelića.  

- Predsedniku Platiniji i UEFA treba postaviti pitanje kako je moguće da je u toj organizaciji, koja toliko ulaže u skupe kampanje protiv rasizma, osoba koja u društvu dva poznata kriminalca iz hrvatskog podezmlja nasmejano pozira na grobu takvog zločinca, nacističkog vazala i vođe fašističke Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata, čije su ustaše istrebile stotine hiljada ljudi koristeći se i koncentracijskim logorima?"

FAZ zaključuje: "Šukerovo ustoličenje u vrh UEFA pokazuje slabosti njenog vođstva, jer kako vidimo tamo se našao osvedočeni ljubitelj nacističkog zločinca iz Drugog svetskog rata, koji po svemu sudeći ima čvrste veze s vođom kladioničarske mafije, pa nam onda malo znače Platinijeve reči od pre dve godine: "Klađenje ugrožava fudbal, dok je rasizam pretnja celom svetu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online