Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.05.2014.
18:51 >> 13:44h
M. Stojiljković - Vesti A

Drama tek predstoji: Spremite se za ludi finiš u Engleskoj i Španiji

Dok je Bajern odavno osigurao novu titulu u Nemačkoj, što se očekuje i od Juventusa i PSŽ u Italiji odnosno Francuskoj, uzbudljiva završnica sledi u Premijer ligi i Primeri gde po tri kluba jure krunu - Liverpul, Mančester Siti i Čelzi, odnosno Atletiko, Real i Barselona!

Ko će se na kraju radovati: Gol Martina Šrktela na derbiju između Liverpula i Mančester Sitija (3:2)

Bliži se završnica u nacionalnim šampionatima širom Evrope, a po običaju najveću pažnju izazivaju dešavnja u "Ligama petice", pet najjačih liga na Starom kontientu, u španskoj La Ligi (Primeri), engleskoj Premijer ligi, nemačkoj Bundesligi, italijanskoj Seriji A i francuskoj Ligi 1.


I dok je Bajern odavno osigurao novi tutulu u Nemačkoj, što se očekuje i od Juventusa u Italiji i Pari sen Žermena u Francuskoj, prava drama sledi u Engleskoj i Španiji gde će se po tri kluba boriti za krunu do samog kraja takmičenja.


Klubove u ovim zemljama očekuju i borbe za nacionalne kupove i Liga kupove.


Naravno, u ovom pregledu dodaćemo i dešavanja u našem nacionalnom šampionatu, iako je nažalost Superliga Srbije po kvalitetu odavno iza najjačih liga na Starom kontinentu.

ENGLESKA

Slavlje posle Liga kupa: Jovetić, Kolarov, Džeko i Nastasić su ove sezone već osvojili jedan trofej

Premijer liga: U Engleskoj se za titulu bore tri kluba. Trenutno je u vođstvu Liverpul, koji ima dva boda više od Čelzija i tri od Mančester Sitija, ali "građani" imaju utakmicu manje i najbolji odnos datih i primljenih golova, samim tim i najveće šanse za konačan trijumf, pošto u Premijer ligi u slučaju istog broja bodova odlučuje gol-razlika.
Liverpul i Čelzi do kraja imaju još po dva meča, Siti još tri, a najveći izazov ekipa naših Aleksandra Kolarova i Matije Nastasića imaće u subotu kad gostuju upravo Liverpulovom gradskom rivalu, Evertonu, koji kao petoplasirani još uvek ima teoretske šanse da stigne Arsenal na četvrtoj poziciji i izbori kvalifikacije za Ligu šampiona naredne sezone.
Kup Engleske (FA kup): U finalu 17. maja na londonskom Vembliju sastaju se Arsenal i Hal.
Liga kup: Trofej je osvojio Mančester Siti pošto je 2. marta u finalu na Vembliju pobedio ekipu Sanderlenda sa 3:1.

ŠPANIJA

Nema prolaza za Katalonce: Mesi između Huanfrana i Mirande

Primera (La Liga): Tri kola pre kraja za titulu se bore tri tima, a u najboljoj poziciji su fudbaleri Atletika iz Madrida. Popularne "jorgandžije" se nalaze na čelu tabele sa četiri boda više od Barselone i još dva od trećeplasiranog Real Madrida, koji ima utakmicu manje odigranu. Ako Atletiko pobedi naredne dve utakmice protiv Levantea i Malage, osiguraće titulu i pre poslednjeg kola kad ih očekuje izuzetno teško gostovanje Barseloni , 18. maja na Kamp Nou.
Kup Španija ("Kup kralja"): Trofej je osvojio Real Madrid pošto je u finalu u Valensiji pobedio najvećeg rivala Barselonu rezultatom 2:1. Odlučujući gol tog 16. aprila na Mestalji postigao je na fantastičan način Velšanin Geret Bejl, koji je prošlog leta stigao u Real iz Totenhema za svetski rekord od 100 miliona evra.

NEMAČKA

Postavili novi rekord: Fudbaleri Bajerna su ubedljivo trijumfovali u Bundesligi

Bundesliga: U Nemačkoj je odavno sve rešeno. Bajern je dominantno odbranio trofej pošto je postavio novi rekord osiguravši novu titulu sedam kola pre kraja Bundeslige. Bilo je to još 25. marta kad su Bavarci u Berlinu pobedili Hertu sa 3:1. U tom trenutku je Bajern imao čak 25 bodova više od drugoplasirane Borusije iz Dortmunda, a u igri je bio još samo 21 bod.
Kup Nemačke (DFB-Pokal): Bajern ima priliku da osvoji duplu krunu pošto se u finalu sastaje sa najvećim rivalom, Borusijom iz Dortmunda. Taj meč će se igrati 17. maja u Berlinu.

ITALIJA

Bez premca u Seriji A: Andrea Pirlo

Serija A: Šampion Juventus će osvojio četvrtu uzastopnu titulu već u nedelju ako Roma ne pobedi Kataniju. Međutim, ako "vučica" i osvoji čitav plen, odložiće promociju "Stare dame" samo na jedan dan, pod uslovom da Juve u ponedeljak pobedi Atalantu pred svojim navijačima u Torinu.
Kup Italije: U finalu igraju Fiorentina i Napoli. Taj duel je na programu 3. maja.

 

FRANCUSKA

"Sveci" ne daju krunu: Zlatan Ibrahimović

Liga 1: Pari sen Žermen, koji ima osam bodova više od Monaka tri kola pre kraja takmičenja, odbraniće titulu u sredu 7. maja ako ekipa Klaudija Ranijerija ne uspe da pobedi Gengan. Ako Monako ipak pobedi, pariski "sveci" će osigurati trofej ako pobede tim Rena nešto kasnije istog dana.
Kup Francuske: U finalu 3. maja za trofej se bore Gengan i Ren. Meč se igra na na stadionu Francuska u Sen Deniju.
Liga kup: Pari sen Žermen je do rekordnog četvrtog pehara u ovom takmičenju stigao pobedom nad Lionom od 2:1 u finalu odigranom 19. aprila.


SRBIJA

Partizan je pobedom u večitom derbiju vratio neizvesnost: Vazdušni duel Brašanca i Kovačevića

Superliga: Kao i svake sezone za titulu se bore Partizan i Crvena zvezda. Crno-beli su proteklog vikenda pobedili komšije sa 2:1 u 146. večitom derbiju i tako vratili neizvesnost pošto sada, četiri kola pre kraja, imaju tri boda manje od zvezdaša.
Crveno-beli su i dalje u prednosti, pošto mogu sebi da dozvole još jedan poraz do kraja takmičenja, jer u Superligi Srbije u slučaju istog broja bodova odlučuje međusobni skor, a tu je Zvezda u prednosti zbog gola u gostima (1:0 - 1:2).
Za vikend Crvena zvezda dočekuje Rad, koji se grčevito bori za opstanak, dok Partizan gostuje ekipi Donjeg Srema, koja je u nešto boljoj poziciji od "građevinara," ali takođe još brine za superligaški status.
Kup Srbije: U reprizi prošlogodišnjeg finala za trofej će se ponovo boriti ekipe Jagodine i Vojvodine. Prošle sezone pobedili su "ćurani" sa 1:0, a ko će se sad radovati znaćemo posle finala koje je na programu 7. maja u Beogradu, na stadionu Partizana.

DOMINACIJA: Ajaks je odbranio titulu u Holandiji

 

Točak sudbine ili slučajnost između 1973. i ove godine?

Crvena zvezda u Srbiji, Liverpul u Engleskoj, Atletiko Madrid u Španiji, Juventus u Italiji, Benfika u Portugalu, Olimpijakos u Grčkoj, Ajaks u Holandiji, Bazel u Švajcarskoj i Klub Briž u Belgiji, svi su oni bili šampioni svojih zemalja 1973. godine, a velike su šanse da se to ponovi i sada.
Možda je još interesantnija činjenica da neki od ovih timova jako dugo čekaju na osvajanje titule u nacionalnim šampionatima, poput Zvezde, Liverpula i Atletiko Madrida.
Crveno-beli sa beogradske "Marakane" šest dugih godina gledaju u leđa komšijama iz Humske, a sada imaju velike šanse da konačno osvoje titulu, jer i pored poraza u večitom derbiju i dalje imaju tri boda prednosti i bolji međusobni skor od Partizana.
Atletiko je poslednju titulu u Španiji osvojio još 1996. godine kada je na klupi sedeo Radomir Antić, a na terenu ih predvodio Milinko Pantić.
Najduže od pomenute trojke na titulu čeka Liverpul, čak 24 godine. "Redsi" su poslednju titulu osvojili 1990. godine kad ih je sa klupe predvodio Keni Dalgliš. Legenda Liverpula se nedavno vratio na Enfild, ali je tek njegov naslednik Brendan Rodžers došao u situaciju da vrati šampionski pehar. Istina, poslednji poraz od Čelzija im je poremetio planove, pa sad zavise i od rezultata Mančester Sitija.
Treba reći da od deset pomenutih timova, koji su bili šampioni te 1973, tri kluba su to već obezbedila i ove sezone. To su Benfika, Ajaks i Olimpijakos.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online