Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.12.2017.
12:30
A. Šišić - Vesti A

Boginjine suze

Veče peva glasom ćilibara, zora će sigurno svanuti! Ovako je u pesmi "Putevi za Moskvu" britanski pevač Al Stjuart uporedio prirodni dragulj sa svitanjem. Žućkasti kamen se odvajkada upotrebljava za pravljenje nakita, izradu amajlija i lečenje raznih boljki. Iako nije potekao iz utrobe zemlje, već ga svetu daruje drvo kao fosilizovanu smolu, ima titulu dragog kamena.

pixabay.com
Za ćilibar se vezuju brojne legende 

O ćilibaru (jantaru) se ispredaju razni mitovi. Grčke legende kažu da je ćilibar nastao od suza Klimene, žene boga sunca Heliosa. Ona ih je prolila zbog svog sina Fajetona koji je nesmotreno poželeo da provoza očeve sunčane kočije. Kako nije uspeo da ukroti konje, kočija se sjurila ka Zemlji i usput se zapalila. Zevs ga je zbog neposlušnosti kaznio i utamničio. Od tuge su Klimena i njene ćerke postale drveće. Njihove suze su nastavile da teku i postale su smola, tj. jantar.

Beli i plavi amber

Iako je poznato da je ćilibar zlatkasto-braon boje, postoje i malo ređi primerci koji su nesvakidašnjih nijansi. Beli kraljevski jantar je jedan od njih. On je u prošlosti mnogo više vredeo zbog sličnosti s slonovačom. Beli ćilibar je vrlo redak i predstavlja samo oko dva procenta svetske ponude. Ipak najređi i najskuplji je takozvani plavi amber. On može da se pronađe tek na svakih 1.000 primeraka. Njegova plavičasta nijansa može da se vidi golim okom.

Neki od najboljih komada ćilibara potiču iz Litvanije gde ga talasi često izbacuju na obalu mora. Jedna legenda kaže da je jantar plod istinske i tragične ljubavi. Boginja Jurate je živela na dnu Baltičkog mora u palati napravljenoj od ovog dragog kamena. Ona je bila savršenstvo svih boginja i nije znala šta je ljubav čoveka. Jednog dana u njeno kraljevstvo je ušetao ribar po imenu Katitis. Dok je lovio ribe, Jurate je poslala sirene da ga upozori da ne muči more. Katitis se oglušio o boginjine pretnje. Jurate se zaljubila u ribara zbog njegove neustrašivosti i odvela ga da živi sa njom u palatu od ćilibara. Kada je vrhovni baltički bog Perkunas saznao da se boginja zaljubila u smrtnika, poludeo je od besa. Gromovima je uništio dvorac, ubio Katitisa i zaključao Jurate u ruševine palate. Ovde još plače za svojom ljubavi. Valovi nose komade ruševina i izbacuju ih na obalu Litvanije.

Snaga divlje mačke

Simboličko značenje ćilibara se vezuje i za životinjski svet. Vikinzi su rezbarile jantar u oblike životinja za koje se veruje da sadrže snagu. Ovi talismani su vlasnicima davali energiju i štitili ih od nedaća. U drevnoj Kini se smatralo da kada duša tigra napusti ovaj svet ona se vrati na zemlju u obliku ćilibara pa svako ko poseduje ovo blago imaće snagu divlje mačke. U antičkim civilizacijama žene su nosile nakit od ovog dragog kamena u obliku ribe ili žabe kako bi osigurale plodnost.

Mistična smola je budila znatiželju u mnogim civilizacijama. Rimljani su verovali da čuva mrtve, a miris koji se oslobađa paljenjem ćilibara navodno je pojačavao vidovitost. Magijska moć jantara je nemerljiva. Egipćani su ovu smolu mešali i u nju umakali zavoje tokom pogrebnih rituala i njima oblagali pokojnike. Egipatske mumije su navodno zahvaljujući ćilibaru do danas netaknute.
Ogrlice, dugmad, broševi od jantara su bili simbol moći, snage i autoriteta. Vladar koji je nosio ovaj nakit navodno je mogao bez muke da pokori protivnike.

Olakšava rast zuba

Lekovita svojstva ćilibara su raznovrsna. Smatra se da ublažava tegobe kod osoba obolelih od štitne žlezde, reguliše nesanicu, umiruje bolove grla i ušiju i jača imunitet. U poslednje vreme u radnjama za decu širom sveta sve popularnije su ogrlice napravljene od jantara, i to za bebe. Mališanima navodno olakšavaju rast zuba, a bebe mogu i da je "grickaju" i tako češu desni. Ćilibarske ogrlice nose i dojilje da bi imale više mleka.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Mostovi nečastivog
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online